-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
Послуги з харчування пацієнтів
Завершена
15 200 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 152 000.00 UAH
мін. крок: 1% або 152 000.00 UAH
Період оскарження:
01.02.2024 16:06 - 16.02.2024 00:00
Вимога
Відхилено
Дискримінаційна вимога
Номер:
ff4c45662cf7445e8450f0a05c559df3
Ідентифікатор запиту:
UA-2024-02-01-012897-a.a2
Назва:
Дискримінаційна вимога
Вимога:
Шановний Замовнику!
Згідно п. 9 Технічного завдання, викладеного в Додатку 1 до Тендерної документації, Учасник надає Технічні умови на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ», чинні на момент подання тендерної пропозиції, (що підтверджується відповідними печатками/штампами).
Згідно ст. 1 Закону України «Про стандартизацію» технічні умови – це нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга, та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані такі вимоги. Згідно ст. 16 цього ж Закону технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями, застосовуються на добровільній основі. Право власності на технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями, і видані ними каталоги належать відповідним підприємствам, установам та організаціям.
Отже, чинним законодавством України в сфері стандартизації передбачено застосування технічних умов виключно на добровільній основі.
В той же час спеціальним законодавством у сфері організація харчування хворих у лікувальних закладах державної та комунальної форми власності, в т.ч. Порядком організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я та Інструкцією з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, затвердженими наказом МОЗ № 931 від 29.10.2013, не передбачено, що харчування пацієнтів, в т.ч. виготовлення кулінарної продукції/готових страв, повинно відбуватися відповідно до технічних умов.
Таким чином, оскільки наявність технічних умов (надалі, також – ТУ) на продукцію кулінарну/готові страви при організації лікувального харчування не передбачено та не вимагається чинним законодавством України, така умова є дискримінаційною по відношенню до тих, хто не має таких ТУ (при тому, що наявність таких ТУ не є обов’язковою), однак може забезпечити лікувальне харчування на належному рівні та надати відповідні послуги з харчування пацієнтів високої якості.
Більше того, наявність чи відсутність ТУ на продукцію кулінарну/готові страви взагалі не впливає на технічні та якісні характеристики предмету закупівлі.
Згідно п. 3 Технічного завдання приготування страв повинно відбуватися з дотриманням усіх технологічних процесів та санітарних норм згідно з нормативно-технологічною документацією.
Нормативно-технологічною документацією в даному випадку можуть бути затверджені Учасником технологічні картки на готові страви, які встановлюють технологію приготування страв, характеристику готових страв, технологічні вимоги до якості сировини тощо, та які за своїм призначенням в повній мірі заміщують ТУ без шкоди організації належного процесу виготовлення готових страв.
Отже, вимога п. 9 Технічного завдання Отже є абсолютно невиправданою, зайвою для цілей даної процедури, носить характер штучної умови, направленої на визначення наперед обмеженого кола потенційних учасників, порушує добросовісну конкуренцію серед учасників, призводить до дискримінації учасників, а відтак є необґрунтованою та незаконною.
З урахуванням викладеного вище, просимо виключити дану умову із Технічного завдання.
У випадку відмови, залишаємо за собою право звернутися з відповідною скаргою до органу оскарження (враховуючи практику органу з цього питання, зокрема, згідно рішення за закупівлею UA-2023-04-07-009490-a).
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
08.02.2024 14:33
Вирішення:
Доброго дня!
Відповідно до п. 28 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. №1178, тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» з урахуванням цих особливостей. Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) у тендерній документації зазначається інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби — плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі та технічні специфікації до предмета закупівлі повинні визначатися Замовником з урахуванням вимог, визначених частиною 4 статті 5 Закону № 922. Згідно з частиною 5 статті 23 Закону № 922. Замовник може вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації.
У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам.
Так, виходячи зі змісту цієї норми, для підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі замовник має право вимагати від учасника надання у складі його пропозиції Технічні умови на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ», (надалі, також – ТУ) чинні на момент подання тендерної пропозиції, (що підтверджується відповідними печатками/штампами)» наведених у п.9 Додатку 1 до Тендерної документації. Тобто, тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку Замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. Наявність Технічних умов на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ» у потенційного учасника свідчить про відповідність його діяльності, дає можливість, організувати та забезпечити лікувальне харчування на належному рівні та надати відповідні послуги з харчування пацієнтів високої якості.
Згідно ст. 1 Закону України «Про стандартизацію» технічні умови – це нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга, та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані такі вимоги. Згідно ст. 16 цього ж Закону технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями, застосовуються на добровільній основі.
Дана вимога, щодо надання ТУ на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ», дає можливість, організувати та забезпечити лікувальне харчування на належному рівні та надати відповідні послуги з харчування пацієнтів високої якості, відсутність даних ТУ впливає на технічні та якісні характеристики предмету закупівлі, оскільки можуть бути порушені вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга, та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи відбувається дотримання таких вимог.
Наявність ТУ на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ», не скасовує вимог, щодо дотримання наказу МОЗ № 931 від 29.10.2013 Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні.
Стандартизація проводиться Згідно ст. 1 Закону України «Про стандартизацію» технічні умови – це нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга.
Відсутністність вимоги щодо обов'язкової стандартизації не позбавляє можливості розробити технічні умови на продукцію кулінарну, а саме готові страви, затвердити та внести їх до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ» у добровільному порядку з тим, щоб дотриматися умов торгів шляхом звернення до установ, які мають відповідну компетенцію.
Таким чином, можливість встановлення замовником в тендерній документації вимоги згідно п.9. до Тендерної документації, а саме: «Технічні умови на продукцію кулінарну, а саме готові страви затверджені Учасником та внесені до бази даних «ТЕХНІЧНІ УМОВИ УКРАЇНИ»), чинні на момент подання тендерної пропозиції (що підтверджується відповідними печатками/штампами)» надання учасниками у складі тендерної пропозиції передбачена нормами чинного законодавства, зокрема Законом № 922, та в свою чергу не є дискримінаційною і не заборонена іншими нормативно-правовими актами.
Статус вимоги:
Відхилено
Вимога
Вирішена
Дискримінаційні вимоги в технічному завданні
Номер:
93919fef493b4991be9cf512a78efa3e
Ідентифікатор запиту:
UA-2024-02-01-012897-a.b1
Назва:
Дискримінаційні вимоги в технічному завданні
Вимога:
Відповідно до Вимог Додатку 1 до Тендерної документації Замовник серед іншого вимагає надати: копію акту відбору зразків продукції для проведення випробувань готових страв на калорійність, із долученням висновку або протоколу, що проведені в період останнього кварталу 2023 року та видані акредитованою лабораторією.
Однак, вважаємо дану вимогу такою, що є дискримінаційною, та обмежує коло потенційних учасників, які проводили випробування готових страв на калорійність у поточному році, та надає перевагу тим, що проводили такі дослідження у конкретно визначений період (останній квартал 2023 року). До того ж, відповідно до умов тендерної документації, Замовником встановлений строк надання послуг – до 31 грудня 2024 року, а результати досліджень вимагаються за період, що минув.
З огляду на вищевикладене, просимо врахувати зауваження шляхом внесення змін до тендерної документації, а саме п. 3 «Вимоги до предмета закупівлі» Додатку 1 доповнити «Приготування страв повинно відбуватися з дотриманням усіх технологічних процесів та санітарних норм згідно з нормативно-технологічною документацією. На підтвердження відповідності даної вимоги Учасник у складі пропозиції надає копію акту відбору зразків продукції для проведення випробувань готових страв на калорійність, із долученням висновку або протоколу, що проведені в період останнього кварталу 2023 року, АБО В ПОТОЧНОМУ РОЦІ, та видані акредитованою лабораторією.»
При залишення вимоги без уваги, змушені будемо звернутись до АМКУ, для захисту своїх прав та законних інтересів.
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
05.02.2024 15:16
Вирішення:
Доброго дня!
Внесено зміни до ТД.
Статус вимоги:
Задоволено