• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

Картопля, квасоля

Завершена

101 500.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 507.50 UAH
Період уточнення: 31.10.2019 18:31 - 09.11.2019 18:36
Відповідь надана

Щодо кваліфікаційних вимог

Номер: 520000c41bb343a48e325b0300b9d99b
Дата опублікування: 07.11.2019 05:43
Опис: Шановний Замовнику! Повідомляємо Вам, що відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012: • Оператори ринку, що здійснюють підготовку, обробку чи переробку харчових продуктів, зобов’язані розробляти, впроваджувати та застосовувати процедури, засновані на використанні в повному обсязі принципів системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) (розділ ІІІ, п. 3.1). В свою чергу, Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами) передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів та запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів. В той же час, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контроля у критичних точках (НАССР), не є обов’язковою. То поясніть, будь-ласка, на підставі чого Ви вимагаєте надання у складі тендерної пропозиції саме сканований оригінал сертифікату (сертифікатів) по стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) системи менеджменту управління безпечністю харчових продуктів, якщо його обов’язкове отримання не передбачене чинним законодавством. Окремо, хочемо зазначити, що ст. 22 п. 2 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами) передбачає, що оператори ринку повинні бути здатні встановити інших операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципом «крок вперед». На підставі цього, хочемо поставити ще одне питання. А чи маєте Ви, як Замовник, сертифікат по стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) системи менеджменту управління безпечністю харчових продуктів або ж введену у дію системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) ? Спираючись на викладене, прохаємо внести зміни до тендерної документації на її відповідність вимогам чинного законодавства. Дякуємо!
Відповідь: Впровадження системи НАССР в Україні регулюється Законом від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» (далі — Закон 771), Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» та ін. З 20 вересня 2019 р. стало обов’язковим впровадження системи управління безпечністю харчової продукції НАССР на всіх українських підприємствах, у тому числі МСБ, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Законом № 771 установлено вимоги до впровадження системи управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР. Такий обов’язок покладено безпосередньо на операторів ринку (ст. 20, 21 Закону № 771): Част1. ст.21 - Оператори ринку розробляють, запроваджують та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Част.2. ст.21 - Вимоги частини першої цієї статті не поширюються на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність, зокрема транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому не змінюється суттєво стан таких продуктів, а також на транспортування живих тварин, призначених для споживання людиною, транспортування з місця первинного виробництва до потужності продуктів рослинного походження, продуктів рибальства, а також продуктів полювання. Вимога надання у складі тендерної пропозиції сканованого оригіналу сертифікату (сертифікатів) стандарту ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) системи менеджменту управління безпечністю харчових продуктів є підтвердженням дотримання впровадження системи управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР учасником. Замовником внесені відповідні зміни до Тендерної документації на закупівлю за предметом ДК 021:2015 код 03210000-6 Зернові культури та картопля (Картопля, квасоля) (ідентифікатор закупівлі в електронній системі публічних закупівель: UA-2019-10-31-001370-a ).
Дата відповіді: 11.11.2019 17:21