• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

ДК 021:2015 - код 55520000-1 Кейтерингові послуги (Послуги з постачання лікувального харчування) назва предмету закупівлі послуги за номенклатурою: ДК 021:2015 – 55523000-2 Кейтерингові послуги для інших підприємств або установ

Завершена

14 694 717.00 UAH без ПДВ
мін. крок: 0.5% або 73 473.59 UAH
Період оскарження: 12.08.2024 16:01 - 17.08.2024 00:00
Скарга
Відхилено
КЕП

Скарга на неправомірне рішення про визначення переможцем процедури закупівлі ТОВ "ОЛІМПІУС КОНСАЛТ"

Номер: 59a3a0cba8044f2da0dd8189d5b542ae
Ідентифікатор запиту: UA-2024-08-12-009135-a.b2
Назва: Скарга на неправомірне рішення про визначення переможцем процедури закупівлі ТОВ "ОЛІМПІУС КОНСАЛТ"
Скарга:
Дата розгляду скарги: 01.10.2024 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 23.09.2024 15:28
Дата прийняття рішення про відхилення скарги: 08.10.2024 11:12
Автор: ТОВ "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5", Ганна Авілко +380676344888 kontraktprodrezerv5@i.ua

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: 01394133628c497788fa5949dcb3bb77
Заголовок пункту скарги: Скарга на неправомірне рішення Замовника про визначення переможцем ТОВ "ОЛІМПІУС КОНСАЛТ"
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Інші умови тендерної документації
Тип порушення: Інші умови тендерної документації
Опис суті пункту скарги: ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» (далі – Скаржник або Суб’єкт оскарження) не погоджується з рішенням Замовника щодо визначення переможцем ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» з огляду на факти, що викладені нижче.
При цьому, оскаржуване рішення Замовника порушує право Скаржника на об’єктивний та неупереджений розгляд тендерних пропозицій, а також, на справедливий розгляд тендерних пропозицій та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі. Також, Скаржник вважає, що неправомірне рішення про відхилення його тендерної пропозиції може бути таким, що вчинене Замовником внаслідок корупційних дій або бездіяльності уповноваженої особи.
Така позиція Скаржника обґрунтовується наступним:
ПО-ПЕРШЕ. Відповідно до п.2 Додатку 1 до тендерної документації Замовник вимагає надати «копії медичних книжок (за формою 1-ОМК) працівників, що мають безпосереднє відношення до роботи (обов’язково)».
В складі тендерної пропозиції ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» було надано медичну книжку серія 1ААВ №644565, в якій відсутня фотографія Бикан О.С., що не відповідає вимогам тендерної документації. За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.
ПО-ДРУГЕ. Відповідно до п.3 Додатку 3 до тендерної документації Замовник вимагає «На страви, які вказані у примірному тижневому меню, Учасник повинен надавати картки-розкладки, які містять повну інформацію щодо набору продуктів, необхідних для приготування окремої порції страви, а саме: назва страви, її номер у довіднику, маса брутто та нетто, хімічний склад (білки, жири, вуглеводи), калорійність, вихід (вага) страви, коротко опис технології приготування страви».
Проте наданий файл «Картки розкладки.pdf», містить картки-розкладки, які не відповідають вимогам тендерної документації, а саме:
1. Биточок з птиці паровий картка-розкладка №1 та Биточок з птиці паровий картка-розкладка №2 (без солі, без цукру). В картці-розкладці №1: молоко – 11 г, в картці-розкладці №2: молоко – 13 г. Однак в обох картах-розкладках вказана однакова енергетична цінність страв. Окрім того, енергетична цінність страви виходом 100 г і 50 г в картках-розкладках №1 та №2 розраховані непропорційно, а саме:
Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
20,64 2,56 23,88 145,48
Поживна (харчова) цінність на 50 g(г) продукту:
13,76 1,71 15,92 96,99
Якщо за основу брати поживну цінність на 100 г, тоді поживна цінність страви виходом 50 г повинна становити:
10,32 1,28 11,94 72,74
В картках-розкладках №1, №2 вказано: молоко (вода), але в картках-розкладках не зазначено, для якого саме набору харчових продуктів вказана енергетична цінність (БЖВ, ккал) страви: для молока чи води.
В картці-розкладці №1 завищена закладка брутто філе курячого, а саме: філе куряче брутто 50 г нетто 37 г (відходи філе курячого становлять 26%); в картці-розкладці №2 філе куряче брутто 37 г нетто 37 г.
В технології приготування страви вказано інгредієнти: сіль, бульйон, які використовують для приготування страви, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

2. Борщ (дієтичний) картка-розкладка №3, Борщ (дієтичний) (без солі) картка-розкладка №4 та Борщ (дієтичний) (без цукру) картка-розкладка №5.
Картки-розкладки №3, №4 та №5 відрізняються відсутністю цукру в рецептурі №5. Однак, енергетична цінність (БЖВ, ккал) страв виходом 100 г в картках-розкладках №3, №4 (без солі), №5 (без цукру) вказана однакова.
Борщ (дієтичний) картки-розкладки №3, №4 Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
1,03 3,4 6,2 57,14
Борщ (дієтичний) (без цукру) картки-розкладки №5 Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
1,03 3,4 6,2 57,14
А енергетична цінність страви Борщ (дієтичний) (без цукру) № 5 виходом 300 г перерахована в урахуванням відсутності цукру.
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: сіль, спеції, а в правилах подачі вказано, що посипають зеленю, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7,9.
В рецептурах-розкладах №3, №4, №5 завищена закладка брутто картоплі, а саме: картопля брутто 37,71 г нетто 24 г (відходи при холодній обробці становлять 36%).
3. Борщ з квасолею картки-розкладки №6, Борщ з квасолею (без солі) картки-розкладки №7 та Борщ з квасолею (без цукру) картки-розкладки №8. Картки-розкладки №6, №7 та №8 відрізняються відсутністю цукру в рецептурі №8. Однак, енергетична цінність (БЖВ, ккал) страв виходом 100 г в картках-розкладках №6, №7 (без солі), №8 (без цукру) вказана однакова.
Борщ з квасолею картки-розкладки №6, №7 Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
1,73 12,1 3,38 65,51
Борщ з квасолею (без цукру) картки-розкладки №8 (без цукру) Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
1,73 12,1 3,38 65,51
А енергетична цінність страви Борщ з квасолею (без цукру) № 8 виходом 300 г перерахована в урахуванням відсутності цукру.
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: сіль, спеції, бульйон, а в правилах подачі вказано, що посипають зеленю, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на калорійність та якість страви.
Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7,9. В картках-розкладах №6, №7, №8 закладка брутто картоплі 40,29 г нетто 30 г - відходи при холодній обробці становлять 25% на відміну від 36% при приготуванні страв Борщ (дієтичний) рецептури-розкладки №3, №4, №5.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

4. Ікра з буряка картки-розкладки № 9, №10 (без солі), №11 (без цукру). Всі рецептури-розкладки однакові. В технології приготування вказано інгредієнт, який використовують для приготування страви, а саме: зелень, але даний харчовий продукт та його кількість не вказана в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. В картках-розкладах № 9, №10 (без солі), №11 (без цукру) закладка буряка брутто нетто – однакова. Тобто, відходи при холодній обробці становлять 0 г, що не відповідає дійсності. Тоді як відходи при холодній обробці при приготуванні страв Борщ (дієтичний) картки-розкладки №3, №4, №5 та Борщ з квасолею картки-розкладки №6, №7, №8 становлять 20%, що відповідає нормі. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

5. Ікра морквяна картки-розкладки №12, №13 (без солі), та №14 (без цукру). Картки-розкладки №12, №12 та №14 відрізняються відсутністю цукру в рецептурі №14. Однак, енергетична цінність (БЖВ, ккал) страв виходом 100 г в картках-розкладках №12, №13 (без солі), та №14 (без цукру) вказана однакова.
Ікра морквяна картки-розкладки №12, №13 Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
3,00 8,4 12,9 132,00
Ікра морквяна картки-розкладки №14 (без цукру) Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
3,00 8,4 12,9 132,00
А енергетична цінність страви Ікра морквяна картки-розкладки №14 виходом 50 г перерахована з урахуванням відсутності цукру. В технології приготування вказано інгредієнт, який використовують для приготування страви, а саме: спеції, але даний харчовий продукт та його кількість не вказана в рецептурі. В картках-розкладах №12, №13 та №14 закладка моркви брутто нетто – однакова. Тобто, відходи при холодній обробці становлять 0 г, що не відповідає дійсності. Тоді як відходи при холодній обробці при приготуванні страв Борщ (дієтичний) картки-розкладки №3, №4, №5 та Борщ з квасолею картки-розкладки №6, №7, №8 становлять 20%, що відповідає нормі. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

6. Капуста тушкована картки-розкладки №15, №16 та №17. Картки-розкладки №15, №16 та №17 відрізняються відсутністю цукру в рецептурі №17. Однак, енергетична цінність (БЖВ, ккал) страв виходом 100 г в картках-розкладках №15, №16 (без солі), №17 (без цукру) вказана однакова.
Капуста тушкована №15, №16 Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
3,00 3,50 11,30 84,00
Капуста тушкована №17 (без цукру) Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
3,00 3,50 11,30 84,00
А енергетична цінність страви Капуста тушкована картка-розкладка №17 виходом 50 г перерахована в урахуванням відсутності цукру. В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: сіль, перець, лавровий лист, бульйон та зелень, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9. В картці-розкладі указано, що підставою для розробки карти-розкладки є Рецептура № 220 Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров'я України» За ред. О.В. Швеця, 2016 р, стор. 70. У вказаному збірнику на сторінці 70 відсутня рецептура «Капуста тушкована».
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

7. Каша рисова в’язка картки-розкладки №38, №39 (без солі), №40 (без цукру). Енергетична цінність в картках №38, №39 (без солі), №40 (без цукру) розрахована некоректно, а саме: при перерахунку з виходу страви 200 г на вихід страви 150 г указані значення не відповідають дійсності. В таблиці вказані значення на вихід страви 150 г: білки - 1,57 (повинно бути 2,36 г); жири - 2,76 (повинно бути 4,13 г); вуглеводи - 15,88 (повинно бути 23,82 г); ккал - 75,70 (повинно бути 113,55 г); Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

8. Каша ячна в’язка картка-розкладка №41, №42 (без солі), №43 (без цукру). Учасник вказує, що картки №41, №42, №43 розроблені на базі рецептури №243 збірника «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України» за загальною редакцією О. В. Швеця. Але ж в збірнику під цим № страва «Каша пшенична в’язка». Учасник зробив в рецептурі заміну крупи пшеничної на крупу ячну, а енергетична цінність на вихід 200 г вказано каші з крупою пшеничною (за вказаним збірником О.В. Швеця). Виходячи з цього, енергоцінність страви Каша ячна в’язка (№41, №42, №43 не є дійсною.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.

9. Компот із сухофруктів карта-розкладка №46 (без цукру), №47 (з цукром). Енергетична цінність в картці №47 (з цукром) розрахована некоректно. В картці вказано: при виході страви 200 г без цукру вуглеводи становлять 26,7 г, ккал – 109,4, а при виході страви 200 г з цукром 10 г вуглеводи становлять 36,68 г (це вірно), ккал – 159,4 ( це невірно). 10 г цукру не можуть становити 50 ккал.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

10. Запіканка без сметани картки-розкладки №48, №49 (без цукру), №50 (без солі). Картки-розкладки №48, №49 (без цукру), №50 (без солі) відрізняються відсутністю цукру в рецептурі №50. Однак, енергетична цінність (БЖВ, ккал) страв виходом 100 г в картках-розкладках №48, №49 (без цукру), №50 (без солі) вказана однакова.
Запіканка без сметани картки-розкладки №48, №49 (без цукру), №50 (без солі) Поживна (харчова) цінність на 100 g(г) продукту:
Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) Калорійність (ккал)
18,60 10,64 16,21 173,33
Запіканка без сметани картки-розкладки №48, №50 (без солі) Поживна (харчова) цінність на 150 g(г) продукту:
27,90 15,96 24,31 208,0
Запіканка без сметани картки-розкладки №49 (без цукру) Поживна (харчова) цінність на 150 g(г) продукту:
22,32 12,77 19,45 198,1
Енергетична цінність в рецептурах №48, №49 та №50 розрахована некоректно, а саме: енергоцінність страви виходом 100 г у всіх трьох картках однакова не зважаючи на те, що рецептура № 49 без вмісту цукру 10 г, тож вуглеводів і кілокалорій в ній повинні бути значно менше. Також в трьох картках розрахунок енергоцінності на вихід страви 150 г і 100 г не пропорційний. В рецептурі № 50 страва містить 10 г цукру, а її калорійність збільшена лише на 10 ккал в порівнянні зі стравою без цукру. Тобто, 10 г цукру містить 10 ккал, тоді як в картці-розкладці Компот із сухофруктів 10 г цукру становити 50 ккал. Також в наборі інгредієнтів вказано такий продукт, як печиво, але в технологічній картці не зазначено калорійність на страви з вживанням даного харчового продукту, так як калорійність сухарів та печива різна. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.
11. Печінкові кульки картки-розкладки №51, №52 (без солі), №53 (без цукру).
Картка-розкладка розроблена некоректно. При наведеній рецептурі не можливо приготувати вказану страву виходом 50 г. Учасник вказав, що підстава для картки-рецептури є Рецептура № 268 Збірник рецептур страв для харчування школярів, 1987р. В картках-розкладках №51, №52 (без солі), №53 (без цукру) маса інгредієнтів зменшена Учасником в 2 рази.
Таким чином, маса сировини, яка вказана в картці-розкладці становить: 36,5 г, враховуючи виробничі витрати, маса напівфабрикату становить 35 г. Звичайно з такої маси не можливо одержати страву виходом 50 г, як вказано в картці-розкладці.
В технології приготування страви вказані інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: соус сметанний з томатом або молоко, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Також, у вимогах до якості вказані харчові продукти, яких немає в рецептурі. Так як в картці-розкладці вказано соус сметанний з томатом або молоко, то має бути і енергоцінність на дані дві страви, так як енергоцінність соусу сметанного з томатом і молока відрізняється. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

12. Котлети рублені з птиці картки-розкладки №54, №55 (без солі), №56 (без цукру).
В рецептурі вказано молоко, в технології приготування вказано молоко або вода, тому не зрозуміло: енергетична цінність страви розрахована з водою чи молоком. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

13. Рибні тюфтелі картки-розкладки №57, №58 (без солі), №59 (без цукру).
В технології приготування вказано перець, який використовують для приготування страви, але перець та його кількість не вказані в рецептурі. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
Не зрозуміло, з якою метою Учасник вказує в картках-розкладках «без цукру», якщо до складу цих страв не може входити цукор взагалі: Печінкові кульки, Котлети рублені з птиці, Рибні тюфтелі, Биточок з птиці паровий, Тюфтелі з птиці, гарніри з круп тощо.
Ні в одну картку-розкладку не включено: сіль (окрім Печінкові кульки), спеції, лавровий лист, не зважаючи на те, що ці харчові продукти включені в картки-розкладки. Разом з тим, в картку-розкладку Рибні тюфтелі №57, Фрикадельки з птиці картки-розкладки №83, №85 (без цукру) включено 5 г солі на вихід страви 50 г – це 10% від маси страви.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

14. Розсольник зі сметаною картки-розкладки №60, №61 (без солі), №62 (без цукру).
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: бульйон, спеції та зелень, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9. Розсольник зі сметаною картка-розкладка №61 - порушено вимогу дієти столу №7, так як в технології приготування вказано огірки солені, для приготування яких використовують сіль, денна норма якої може перевищувати показники для звичайної дієти, а столу №7 може бути критичною.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

15. Соус сметанний картки-розкладки №65, №66 (без солі), №67 (без цукру).
Згідно з технологією приготування для соусу використовують сметану, борошно та воду. Але в рецептурі не вказано масу води.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

16. Суп картопляний з вермішеллю картка-розкладка №68.
В технології приготування вказано бульйон чи окріп, які використовують для приготування страви, але даний харчовий продукт та його кількість не вказана в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

17. Суп картопляний з вівсяною крупою картки-розкладки №69, №70 (без солі), №71.
Технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: бульйон, спеції, сіль, петрушка, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

18. Суп картопляний з горохом картки-розкладки №72, №73 (без солі), №74 (без цукру).
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: петрушка, бульйон, сіль, спеції, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

19. Суп картопляний з гречаною крупою картки-розкладки №75, №76 (без цукру), №76.1 (без солі).
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: петрушка, бульйон, сіль, спеції, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

20. Суп картопляний з рисовою крупою картки-розкладки №77, №78 (без солі), №79 (без цукру).
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: бульйон, сіль, спеції, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

21. Суп –пюре манний картка-розкладка №80.
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: сіль, спеції, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви. Технологічна картка однакова для дієт столів №3, №5, №15, №7 та №9.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

22. Суп картопляний з вівсяною крупою картки-розкладки №69, №70 (без солі), №71 (без цукру), Суп картопляний з гречаною крупою картки-розкладки №75, №76 (без цукру), №76.1 (без солі), Суп картопляний з рисовою крупою картка-розкладка №77, №78 (без солі), №79 (без цукру).
Дані картки-розкладки містять однакову цінність енергетичну цінність, що не відповідає нормам.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

23. Тюфтелі з птиці картки-розкладки №81 (без солі), №82 (без цукру).
В технології приготування вказано інгредієнти, які використовують для приготування страви, а саме: перець, внутрішній жир, соус, сіль, але дані харчові продукти та їх кількість не вказані в рецептурі, що звичайно впливає на енергетичну цінність та якість страви.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

24. Фрикадельки з птиці картки-розкладки №83, №84 (без солі), №85 (без цукру).
В технології приготування вказано перець, який використовується для приготування страви, але даний харчовий продукт та його кількість не вказана в рецептурі. Також в технології приготування вказано молоко або вода, тому не відомо, як визначена енергетична цінність страви.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

25. Котлети рублені з птиці картки-розкладки №54, №55 (без солі), №56 (без цукру).
Для приготування страви в картки-розкладки включено: кури напів/п 1 кат. брутто 79,33 нетто 37,33 відходи 53%. Фрикадельки з птиці картка-розкладка №83, №84 (без солі), №85 (без цукру).
Для приготування страви в картки-розкладки включено: кури напів/п 1 кат. брутто 109,00 нетто 37,00 відходи 66%.
Таким чином, для приготування страв з котлетної маси при використанні сировини – кури напівпатрані 1 категорії відходи - різні, чого не повинно бути.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

26. В картках-розкладках на м’ясні та рибні страви, які представлені Учасником, не вказано вихід напівфабрикату, не зважаючи на те, що в Збірниках, якими користувався Учасник для розробки карток-розкладок, маса напівфабрикатів вказана.
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.

27. В картках-розкладках немає важливого розділу «Термін придатності до споживання та умови зберігання», який передбачений Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 року № 219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства» та Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 20 травня 2015 року № 509 «Про внесення змін до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства економіки України від 25 вересня 2000 року № 210 (із змінами)».
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір
Скарга
Виконана замовником
КЕП

Скарга на неправомірне рішення про визначення переможця

Номер: 97ef281329cb4d1ba3a1b3b8e74d8a08
Ідентифікатор запиту: UA-2024-08-12-009135-a.a1
Назва: Скарга на неправомірне рішення про визначення переможця
Скарга:
Дата розгляду скарги: 10.09.2024 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 02.09.2024 15:48
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 12.09.2024 17:16
Дата виконання рішення Замовником: 13.09.2024 09:59
Коментар замовника щодо усунення порушень: Рішення про визначення товариства з обмеженою відповідальністю "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5" (код ЄДРПОУ: 35601826) переможцем процедури закупівлі — "ДК 021:2015 - код 55520000-1 Кейтерингові послуги (Послуги з постачання лікувального харчування) назва предмету закупівлі послуги за номенклатурою: ДК 021:2015 – 55523000-2 Кейтерингові послуги для інших підприємств або установ" скасоване.
Автор: ТОВ "ОЛІМПІУС КОНСАЛТ", Михайло Торощин +380674688111 kv.call.ua@gmail.com

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: 9bc36e91a5d04bfba76f013907efe343
Заголовок пункту скарги: Щодо неправомірності визначення переможця
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: ТОВ «ОЛІМПІУС КОНСАЛТ» (далі – Скаржник або Суб’єкт оскарження) не погоджується з рішенням Замовника щодо визначення переможцем ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» з огляду на факти, що викладені нижче.
При цьому, оскаржуване рішення Замовника порушує право Скаржника на об’єктивний та неупереджений розгляд тендерних пропозицій, а також на справедливий розгляд тендерних пропозицій та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі. Також, Скаржник вважає, що неправомірне рішення про відхилення його тендерної пропозиції може бути таким, що вчинене Замовником внаслідок корупційних дій або бездіяльності уповноваженої особи.
Така позиція Скаржника обґрунтовується наступним:

1. Відповідно до пункту 3 Додатку №3 та пункту 18 Додатку 8 до тендерної документації, на страви, які вказані у примірному тижневому меню, Учасник повинен надавати картки-розкладки, які містять повну інформацію щодо набору продуктів, необхідних для приготування окремої порції страви, а саме: назва страви, її номер у довіднику, маса брутто та нетто, хімічний склад (білки, жири, вуглеводи), калорійність, вихід (вага) страви, коротко опис технології приготування страви.

Додаток №2 до тендерної документації містить в собі примірне тижневе меню для Дієтичних столів №5, №9, №3, №15, №7.
Дієтичний стіл №9 згідно з Додатком №2 до тендерної документації передбачає наявність страв, приготованих без використання цукру, зокрема «Борщ з квасолею», «Борщ», «Ікра морквяна», «Капуста тушкована», «Запеканка без сметани».
Однак, всупереч вищевикладених вимог, у складі тендерної пропозиції ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» відсутні картки-розкладки (технологічні карти) на «Борщ з квасолею», «Борщ», «Ікра морквяна», «Капуста тушкована», «Запеканка без сметани», що готуються без цукру та за хімічним складом (білки, жири, вуглеводи), калорійністю відрізняються від аналогічних став, приготованих з цукром.
Окрім цього, встановлено, що Дієтичний стіл №7 згідно з Додатком №2 до тендерної документації, передбачає наявність став, приготованих без використання солі, наприклад Борщ.
Однак, всупереч вищевикладених вимог, у складі тендерної пропозиції ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» відсутні картки-розкладки (технологічні карти) на «Борщ» без солі.
За таких умов, тендерна пропозиція ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. Також встановлено, що вищеописані невідповідності не можуть бути усунуті відповідно до пункту 43 цих особливостей.
Всупереч всьому вищезазначеному, Замовником було допущене грубе порушення вимог чинного законодавства, в частині того, що положення пункту 43 Особливостей не можуть бути застосовані до технічної частини тендерної пропозиції учасника, що розглядається.
Так, відповідно до абзацу другого пункту 43 Особливостей, Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.
Зважаючи на вищеописані невідповідності у тендерній пропозиції ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5», тендерна пропозиція ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» повинна бути відхилена на підставі абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей.
Разом з тим, замовник порушим вимоги пункту 43 Особливостей, надавши можливість усунути невідповідності в документах що підтверджують технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та не відхиливши тендерну пропозицію ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5».
Більше того, на виконання неправомірної вимоги про усунення невідповідностей, ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» було завантажено в електронну системі закупівель оновлені картки-розкладки (технологічні карти) на «Запіканку без сметани», «Капусту тушковану», «Ікру морквяну», «Борщ» та «Борщ з квасолею», які містять примітку наступного змісту: «**- ДЛЯ ДІЄТСТОЛУ №9 СТРАВУ ГОТУЮТЬ БЕЗ ДОДАВАННЯ ЦУКРУ».
Порівнявши технологічні карти вказаних страв, приготованих з цукром та цих же страв, приготованих без цукру вдається дійти висновку, що хімічний склад (білки, жири, вуглеводи) та калорійність вказаних страв, приготованих з цукром та без цукру є ідентичними, що свідчить про порушення технології їх приготування, оскільки калорійність страви приготованої з використанням цукру аж ніяк не може бути однаковою з калорійністю такої ж самої страви, приготованої без використання цукру.
Зазначене свідчить про той факт, що ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» не було виправлено невідповідності в частині відсутності у складі тендерної пропозиції карток-розкладок (технологічних карт) з інформацією щодо набору продуктів, необхідних для приготування окремої порції страви, а саме: назва страви, її номер у довіднику, маса брутто та нетто, хімічний склад (білки, жири, вуглеводи), калорійність, вихід (вага) страви, коротко опис технології приготування страви на наступні страви: «Запіканку без сметани», «Капусту тушковану», «Ікру морквяну», «Борщ» та «Борщ з квасолею», приготованих для дієтичного столу №9 (без цукру).
За таких умов тендерна пропозиція ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5» повинна бути відхилена Замовником на підставі абз.5 пп.1 п.44 та абз.2 пп.2 п.44 Особливостей.
Відповідно до абз.5 пп.1 п.44 Особливостей, Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли: учасник процедури закупівлі: не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у складі своєї тендерної пропозиції, та/або змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.
Відповідно до абз.2 пп.2 п.44 Особливостей, Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли: тендерна пропозиція: не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір