• test alt
  • Топ-кейс тижня

    • 27.06.2022

    Хоч війна і змінила докорінно процес проведення закупівель в Україні - ви продовжуєте працювати. Щоденно ви закуповуєте найнеобхідніше, щоб усі потреби Держави були закриті. Тож, щоб спростити вашу надважку працю, ми щотижня будемо пояснювати ваші кейси, та давати відповіді на складні питання.

    Через воєнний стан, ціни на пальне різко зросли, зокрема понад на 10%. Які підстави на збільшення ціни можливо вказувати в додатковій угоді до договору ( були відкриті торги)? Чи можлива підстава ст. 41 п.5 пп.7 ЗУ "Про публічні закупівлі"? ( зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS регульованих цін (тарифів) і нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни;)

    Разом з ініціаторкою платформи TNDR Анною Селютіною, ми відповідаємо на це питання:

    Посилання, а саме – п.7 ч.5 ст. 41 ЗУ «Про публічні закупівлі», не відповідає законодавству, та не підпадає під конкретний випадок.

    В даному випадку необхідно розірвати договір із цим постачальником та скасувати закупівлю.

    Підставу для розірвання договору зазначити – розірвання договору у зв’язку з вини постачальника. Додатково підтверджуючим документом необхідно завантажити лист від цього постачальника в довільній формі про те, що він відмовляється постачати товар за цінами, вказаними в договорі.

    Далі, потрібно оголосити нову переговорну процедуру, вартість якої не перевищуватиме 20% від суми, визначеної в договорі, керуючись абз. 3, п.3, ч. 2, ст. 40 У «Про публічні закупівлі», а саме - розірвання договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендера, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника. Застосування переговорної процедури закупівлі в такому випадку здійснюється за рішенням замовника щодо кожного тендера.

    Також можливо оголосити відкриті торги.