• test alt
  • Як діяти Замовнику, якщо його закупівлю оскаржили?

    • 25.01.2022


    Якщо учасник вважає, що замовник порушує його права, він може оскаржити закупівлю у відповідному органі. У публічних закупівлях органом оскарження є Антимонопольний комітет України (АМКУ). Скарги до нього можна подавати тільки під час проведення понадпорогових процедур закупівель, таких як:

    • відкриті торги, відкриті торги з публікацією англійською мовою;
    • конкурентний діалог, конкурентний діалог з публікацією англійською мовою;
    • переговорна процедура закупівлі, переговорна процедура закупівлі (скорочена);
    • відкриті торги з закупівлі енергосервісу;
    • переговорна процедура закупівлі для потреб оборони;
    • торги з обмеженою участю;
    • рамкова угода

    У період, коли скарга учасника потрапляє на розгляд до АМКУ, електронна система автоматично блокує відповідну закупівлю, і надає їй статус «Призупинено».

    Тож що робити Замовнику, якщо подали скаргу на його закупівлю?

    Для початку – не панікувати. У роботі майже кожного замовника траплялись скарги оскарження його тендерів. Пам’ятайте, що навіть у випадку, якщо АМКУ прийме рішення на користь постачальника – зазвичай Закон передбачає можливість виконати рішення Антимонопольного комітету, та виправити таким чином ситуацію, уникнувши штрафів.

    Загалом, Замовник може тільки очікувати, чи приймає АМКУ скаргу до розгляду, і в подальшому виконує дії, зазначені у рішенні Антимонопольного комітету. Проте у Замовника є кілька способів швидко виправити ситуацію:

    • У випадку, якщо скарга подана під час періоду подання пропозицій на умови тендерної документації, а Замовник бачить, що учасник правий – можна внести зміни до закупівлі, не чекаючи рішення від АМКУ, усунувши таким чином це порушення.
    • Замовник має можливість додавати пояснення до скарги через систему.

    Важливо пам’ятати, що у такому випадку, необхідно протягом 1 робочого дня через систему повідомити про зміни орган оскарження.

    Якщо Замовник виконав усі дії, зазначені у рішенні АМКУ, а закупівля не розблокована – варто згадати, що про виконання рішення АМКУ обов'язково має бути повідомлено в електронній системі закупівель.

    Якщо цього не зробити – закупівля не перейде на етап аукціону, якщо скаргу подано на етапі подання пропозицій чи прекваліфікації, або неможливо буде оприлюднити укладений договір, якщо скарга була подана на етапі розгляду пропозицій.

    Період очікування рішення скарги регламентується Законом України «Про публічні закупівлі».

    Антимонопольний комітет у термін, що не перевищує трьох робочих днів, має розмістити рішення про прийняття скарги до розгляду/залишення скарги без розгляду, в електронній системі закупівель. Сам розгляд скарги в АМКУ триває 10 робочих днів з дати прийняття скарги до розгляду. Орган оскарження може обгрунтовано продовжити цей строк до 20 робочих днів.

    Резолютивну частину рішення орган оскарження повинен опублікувати в електронній системі протягом одного робочого дня від дати прийняття такого рішення. А документ із повним описом рішення Антимонопольного комітету буде оприлюдено протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення.

    Якщо Замовник терміново потребує товару/послуги, а цю закупівлю оскаржили, Закон передбачає два можливі варіанти:

    • Перший з них, це укладення прямого договору в обсязі, що не перевищує 20% від очікуваної вартості оскарженої закупівлі, та оприлюднити звіт (якщо сума договору буде менше ніж 200 тис. грн.)
    • Другий – проведення переговорної процедури закупівлі в обсязі, що не перевищує 20% від очікуваної вартості оскаржуваної закупівлі (якщо сума термінової закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн.) Важливо пам'ятати, що переговорною процедурою можна скористатись, якщо оскарження відбулося після аукціону.

    Пам'ятайте: ч. 17 ст. 18 ЗУ «Про публічні закупівлі» забороняє Замовнику чинити будь-які дії та приймати рішення щодо процедури закупівлі, зокрема приймати рішення про відміну тендеру, тож категорично заборонено відміняти закупівлю, на яку подали скаргу, та розпочинати натомість нову.

    Щоб вберегтися від оскаржень Ваших закупівель, пропонуємо ознайомитись з трьома найпоширенішими видами оскаржень:

    • Скарга на умови тендерної документації.
    • Оскарження неправомірної дискваліфікації або рішення про визначення переможця.
    • Оскарження рішення замовника про скасування закупівлі.

    Учасник може подати скаргу на тендерну документацію, якщо помітив там дискримінаційні вимоги, але не пізніше ніж за 4 дні до кінцевої дати подання пропозицій. Якщо АМКУ задовольнить скаргу – Замовник буде змушений вносити зміни до тендерної документації та прозвітувати про це в електронній системі закупівель.

    Учасник може подати скаргу, якщо на етапі кваліфікації, він не згоден зі своєю дискваліфікацією, або визнанням іншого учасника переможцем, протягом 10 днів. Якщо АМКУ приймає відповідне рішення – Замовник повинен або повернути раніше відхиленого учасника/учасників на початковий етап розгляду, або повернути переможця на кваліфікацію та повідомити про це орган оскарження.

    Учасник може подати скаргу про скасування тендеру на будь-якому етапі закупівлі, протягом 10 днів від оприлюднення Замовником такого рішення. Якщо АМКУ задовольняє скаргу – Замовник повинен повідомити про це через електронну систему закупівель і з'явиться можливість відмінити скасування закуівлі. .