• test alt
  • ​Звіт про виконання договору про закупівлю, укладеного без використання електронної системи

    • 13.01.2022
    • #playtender #tender #ProZorro #Dozorro #ВерховнаРада #закон #тендер #закупівля #замовник #постачальник

    Пункт 6 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачає, що договір про закупівлю – це господарський договір, що укладається між замовником та постачальником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Отже договір без застосування електронної системи закупівель не є договорм про закупівлю у трактуванні Закону. Відповідно, звітування про виконання договору про закупівлю стосується проведення конкурентної процедури закупівлі / спрощеної закупівлі виключно.


    Водночас, пункт 1 частини 1 статті 42 Закону зобов’язує звіт про виконання договору містити інформацію про унікальний номер оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, присвоєний електронною системою закупівель, або унікальний номер повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (у випадку, якщо застосовується переговорна процедура закупівлі). Це означає, що звітування про виконання договору про закупівлю стосується тільки проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Це означає, що в електронній системі закупівель не потрібно звітувати про виконання договорів у закупівлях, сума яких менша за 50 тис. грн.

    При укладанні звітів про виконання договору про закупівлю без використання електронної системи, важливо звертати увагу на датування, адже до 19.04.2020 усі закупівлі поділялись на дві групи. Процедури закупівель, що стартували з цінових порогів, що визначені у частині 1 статті 2 Закону «Про публічні закупівлі» та усі інші, тобто допорогові закупівлі. Зокрема, закупівлі до 49 999, 99 не підпадали під дію Закону про закупівлі, а просто оформлювалися через прямі договори із постачальниками без використання електронної системи закупівель.

    А звітування про закупівлі від 50 тис. грн. і до цінових порогів, що визначені у частині 1 статті 2 Закону «Про публічні закупівлі» у попередній редакції обмежувалось поданням звіту про укладені договори протягом одного дня від дня укладання договору. Тобто за договорами по придбання товарів, робіт чи послуг, укладеними без застосування ЕСЗ до 18.04.2020 включно, в незалежності від їх ціни, звітування про виконання договорув ЕСЗ не відбувається.

    Можемо підсумувати, що звітування про виконання договору в ЕСЗ не відбувається за усіма договорами про закупівлю товарів, послуг, або робіт, що укладені без застосування ЕСЗ, а саме:

    1) Усі допорогові закупівлі, у випадку, якщо договір був укладений до 18.04.2020 включно (В незалежності від ціни)

    2)Договори, що укладені без застосування ЕСЗ, у випадках, передбачених частинами 3 і 7 статті 3 Закону «Про публічні закупівлі).