• test alt
  • Найважливіше щодо договору про закупівлю

    • 17.09.2021

    Договір про закупівлю, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», – господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. Умови договору потрібно сформувати ще на етапі підготовки до тендеру, адже тендерна документація має містити проект договору про закупівлю з обов'язковим зазначенням порядку змін його умов. Договір повинен вміщувати інформацію про Предмет договору, Ціну договору, порядок здійснення оплати, а також умови поставки, пакування, підтвердження якості поставки. Тому релевантно до укладення Договору залучити не лише юридичний відділ підприємства, а і відділ, що є замовником предмета закупівлі.

    Договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України, якщо сторони досягли згоди відносно істотних умов договору.

    Істотними умовами договору згідно ГКУ та ЦКУ визначені:

    • умови про предмет договору (ч. 1 ст. 638 ЦКУ).
      Умови про предмет у господарському договорі повинні визначати найменування (номенклатуру, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості (ч. 3 статті 180 ГКУ)
    • ціна договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ);
    • строк дії договору (згідно з ч. 3 статті 180 ГКУ). Строком дії господарського договору є час, впродовж якого існують господарські зобов'язання сторін, що виникли на основі цього договору. Закінчення строку дії господарського договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, що мало місце під час дії договору;
    • умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ст. 638 ЦКУ).

    Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури. Умови договору можуть відрізнятись лише у разі визначення грошового еквівалента зобов'язання в іноземній валюті та/ або у випадку перерахунку ціни за результатами електронного аукціону в бік зменшення ціни тендерної пропозиції/пропозиції учасника без зменшення обсягів закупівлі.

    Після публікації укладеного договору, процедура переходить до статусу завершеної.

    Для укладення договору переможець процедури закупівлі, крім копії ліцензії/дозволу має надати інформацію про право підписання договору (документ, що підтверджує право підпису - наказ про призначення, доручення тощо).

    У різних типах закупівлі – різні строки укладання договору.

    Спрощені закупівлі: Замовник повинен укласти договір з переможцем закупівлі не пізніш як через 20 днів від дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. Опублікувати договір з усіма додатками до нього потрібно протягом трьох робочих днів від його укладення. Обмеження щодо мінімального строку укладання договору у Законі відсутнє.

    Відкриті торги/відкриті торги з публікацією англійською мовою/ конкурентний діалог – Договір про закупівлю не може бути укладений раніше, ніж через 10 днів від дати оприлюдення наміру укласти договір про закупівлю та протягом строку дії пропозиції учасника, що визнаний переможцем закупівлі. Замовник укладає договір не пізніше, ніж через 20 днів із дняприйняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. За наявності обгрунтованої необхідності – строк укладення договору можливо продовжити до 60 днів. Та обмеження щодо строків зміни ціни не застосовується у закупівлях бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії. У випадку порушення строків договору – такий договір визнається недійсним.

    Переговорна процедура закупівлі

    Договір про закупівлю має бути укладений не раніше ніж через 10 днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір, та не пізніше нід через 35 днів з дня оприлюднення повідомлення про намір укласти договір. Договір має бути опублікований протягом трьох робочих днів з дня його укладення.