• test alt
  • Планування закупівель

    • 07.12.2021

    Планування закупівель

    Планування закупівель зумовлене тим, що замовники отримують бюджет на початку року. Тому важливо правильно спланувати закупівлі, щоб уникнути стресових складних тендерів у перші місяці та заздалегідь провести процедури і мати час на повторні торги.

    Тож як правильно створити план річних закупівель?


    Крок перший – необхідно визначити потреби підприємства, в залежності від таких факторів як джерела фінансування, розмір підприємства та особливостей його функціонування.рту.

    Що слід врахувати, при визначенні статті витрат, на підставі яких ви будете планувати свій закупівельний план?

    • Витрати, як продовження минулорічних закупівель. Наприклад, у 2021 році ви закупили автівки, тож логічно, що на 2022 необхідно запланувати обслговування цього транспорту.
    • Обов’язкові витрати, такі, що закуповуються щорічно. Наприклад, канцтовари, папір, комунальні послуги.
    • Витрати пов’язані з забезпеченням потреб підприємства. Керівники кожного зі структурних підрозділів можуть проаналізувати потреби відділу та подати ці форми вам. Ви, у свою чергу сформуєте зведену таблицю.

    Перший крок виконано – ви маєте список закупівель на наступний рік. Тепер можна перейти до наступного кроку – визначити параметри закупівель - згрупувати однакові позиції та визначити предмет закупівлі по кожній.

    Визначаємо предмет закупівлі: товари це, послуги, або роботи.

    Товари - продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (згідно з п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону).

    Послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт (згідно з п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону).

    Роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (згідно з п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону).

    Детальніше можна почитати за посиланням

    Після того, як ви визначили предмети закупівель, підготуйте файл-план закупівель, де будуть вказані беспосередньо предмети закупівель та очікувана вартість по кожному з них.

    Тепер можна визначити вид закупівлі – він варіюється в залежності від двох факторів:

    • типу вашого підприємства (замовник, визначений п.1-3 ч.1 ст.2 Закону; ”монополіст” (замовник, визначений пунктом 4 ч.1 ст.2 Закону); закуповує для потреб оборони; не є Замовником в розумінні Закону).
    • від очікуваної вартості (бюджету) закупівлі.

    Третій крок – затвердження річного плану. Звертаємо вашу увагу - якщо на підприємстві кілька уповноважених осіб, внесення інформації до річного плану про заплановані закупівлі може здійснюватися або однією уповноваженою особою, визначеною замовником відповідальною за планування закупівель, або кожною уповноваженою особою, стосовно тих закупівель за які вони відповідальні.

    Крок 4: Опублікувати річний план закупівель в Prozorro.

    Це можна зробити прямо на майданчику, натиснувши кнопку «Створити план закупівель» і заповнити форму.

    Після внесення річного плану в електронну систему, процес планування вважається завершеним.