• test alt
  • Визначення предмету закупівлі

    • 27.09.2021

    Для чого потрібно визначати предмет закупівлі?

    Тільки, якщо предмет закупівлі буде визначено правильно – постачальники зможуть знайти Вашу закупівлю.

    Що таке предмет закупівлі?

    Предмет закупівлі – це товари/роботи/послуги, які закуповує замовник у межах єдиної процедури закупівлі, або у межах проведення спрощеної закупівлі. Залежно від того, що закуповує замовник, буде використовуватись один чи кілька класифікаторів.

    Яка різниця між товарами, роботами і послугами?

    Товари визначити найпростіше. Це продукція, об'єкти будь-якого виду та призначення, у т. ч. сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (згідно з п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону). Тож пилосос, тигр для зоопарку або пальне – визначаємо як товар.

    Послуги - будь-який предмет закупівлі, окрім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт (згідно з п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону). Послугами назвемо юридичну консультацію, поточний ремонт будівлі та курси підвищення кваліфікації.

    Роботи - розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (згідно з п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону).

    Як визначити предмет закупівлі?

    За спеціальним класифікатором.

    Товари:

    - окрім будівель та споруд і медикаментів – предмет закупівлі визначається за четвертим знаком класифікатора ДК 021:2015.

    - будівлі виробничого/невиробничого призначення або інженерні споруди різного функціонального призначення, то предмет закупівлі визначається за показником другої цифри класифікатора ДК 018-2000.

    Послуги:

    Загалом, предмет закупівлі для послуг визначається так само, як і для товарів – за четвертим знаком класифікатора ДК 021:2015 із зазначенням конкретної назви предмета закупівлі. Проте існують кілька виключень.

    У разі проведення закупівлі послуг з виконання науково-технічних робіт, предмет закупівлі визначається відповідно до показника четвертої цифри Державного класифікатора видів науково-технічної діяльності ДК 015-97, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30 грудня 1997 року № 822, а різні теми визначаються як окремі лоти.

    У закупівлі послуг з професійної підготовки або перепідготовки, підвищення кваліфікації для безробітних громадян, визначення предмету закупівлі відбувається за окремими професіями (спеціальностями, напрямами або галузями знань), які визначаються відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010. Також додатково вказується класифікатор ДК 021:2015.

    До послуг належить також Поточний ремонт. Визначення предмету у такому випадку відбувається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04 червня 2014 року № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

    Роботи:

    Проектування, будівництво, капітальний ремонт та інші будівельні роботи належать до робіт і визначаються не за класифікаторами, а за об'єктом будівництва звідповідно до ДСТУ Б.Д.1.1.-1:2013 "Правила визначення вартості будівництва" прийнятий наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 липня 2013 року № 293, і галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.