Номер:
14e7c365bcef4b2cacb9d2534d2a9585
Пов'язаний елемент:
Закупівля
Дата опублікування:
03.04.2021 17:57
Опис:
Шановний Замовник!
Відповідно Наказу Міністерства охорони здоров’я України № 971 від 09.11.2010 р. зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 грудня 2010 р. за № 1248/18543 та який є чинним на час оголошення процедури закупівлі, продукція за предметом закупівлі ДК 021:2015-15110000-2 М’ясо не входить до Переліку харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів.
Крім того, ДСТУ 3143:2013 не передбачує дослідження такого показника, як «токсичність».
Так як контроль вмісту генетично модифікованих організмів за предметом закупівлі не передбачений законодавством та ДСТУ 3143:2013 не передбачує дослідження такого показника, як «токсичність», прохаємо Замовника внести зміни до тендерної документації та виключити ці пункти із переліку підтвердження технічних вимог до предмета закупівлі.
Аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР відповідно Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 за № 446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР» проводиться один раз на рік від дати видачі відповідного сертифікату. Підтвердження надання якого сертифікату ISO вимагає Замовник, а також прохаємо пояснити на підставі чого вимагається надання акту, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР виданого саме не раніше ІІ півріччя 2020 року?
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР зі змінами) на потужності, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу, необхідна державна реєстрація потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів. Тобто, якщо на діяльність учасника закупівлі не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, чи можливо надати інформацію з посиланням на публічний доступ щодо державної реєстрації потужності?
Дякуємо.
Відповідь:
«По першій частині запитання.
КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА ЛІКАРНЯ" МІСЬКОЇ РАДИ МІСТА КРОПИВНИЦЬКОГО" є багатопрофільним лікувально-профілактичним закладом охорони здоров’я – комунальним унітарним некомерційним та неприбутковим підприємством, що надає послуги вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в стаціонарних та амбулаторних умовах, та послуги по паліативній медичній допомозі будь яким особам у порядку та на умовах, встановлених законодавством України.
Замовник застосовує лікувальне харчування. Лікувальне харчування (дієтотерапія) – це застосування з лікувальною або профілактичною метою спеціально складених харчових раціонів і режимів харчування для хворих (з гострими захворюваннями або загостреними хронічними захворюваннями) людей. Лікування пацієнта харчуванням – дієтотерапія – невід’ємний і істотний аспект загального плану лікувальних заходів при всіх захворюваннях, має на меті відновити порушення в обміні речовин, впливати на хворобливий процес, виключити продукти, що шкідливо впливають на хворі органи, і всім цим поліпшити стан хворих.
Для лікувального харчування продукти повинні бути найвищої якості та повністю безпечними. Для того, щоб пересвідчитися в безпечності продуктів харчування Замовник й вимагає від учасника експертний висновок виданий на предмет закупівлі за показниками вмісту ГМО, антибіотиків, радіонуклідів, мікотоксини, токсичність, нітрозаміни, гормони, пестицидів, токсичних елементів, мікробіологічних показників.
Під терміном «токсичність» Замовник мав на увазі визначення в продукції токсичних елементів. Відповідно до вимог п. 11.7. ДСТУ 3143:2013 «М’ясо птиці» масову частку токсичних елементів визначають: свинцю – згідно з ГОСТ 26932, цинку – згідно з ГОСТ 26934, кадмію - згідно з ГОСТ 26933, міді – згідно з ГОСТ 26931, ртуті - згідно з ГОСТ 26927, арсену (миш’яку) - згідно з ГОСТ 26930, а також згідно з ГОСТ 30178.
Пунктом 1 Стаття 21. «Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР зі змінами) визначено: Оператори ринку розробляють, запроваджують та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
В складі пропозиції учасника Замовник вимагає надання акту, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР виданого саме не раніше ІІ півріччя 2020 року для підтвердження того, що учасник розробив, запровадив та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
По другій частині запитання.
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР зі змінами) статті 23 визначено.
Стаття 23. Експлуатаційний дозвіл
Експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.
Відповідно до даної статті оператори ринку які проводять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження повинні мати експлуатаційний дозвіл.».
Дата відповіді:
05.04.2021 16:51