-
Відкриті торги
-
Безлотова
-
КЕП
м`ясо
Мова (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції, тендерна пропозиція та усі документи, які передбачені вимогами тендерної документації та додатками до неї складаються українською мовою. Документи або копії документів, які надаються учасниками у складі тендерної пропозиції, викладені іншими мовами, повинні надаватися разом із їх автентичним прекладом прекладом на українську мову. Визначальним є текст, викладений українською мовою.
Завершена
2 611 523.17
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 13 057.62 UAH
мін. крок: 0.5% або 13 057.62 UAH
Період уточнення:
17.02.2021 16:34 - 27.02.2021 00:00
Відповідь надана
Вимоги щодо сертифікації
Номер:
b1788dbc4bda4fa0aec74361b55fe8ae
Дата опублікування:
23.02.2021 08:16
Опис:
Добрий день.
Поясніть, будь-ласка, згідно якого законодавчого акта, постачальнику продуктів харчування, який бере участь у державних закупівлях, необхідна одночасна сертифікація на систему екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT), впровадження постійно діючих процедур,заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів ( НАССР) ( сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) або ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005, IDT), сертифікат про проходження навчання щодо вимог ДСТУ ISO22000, сертифікат «Внутрішниій аудитор систем управління відповідно до вимог та положень ISO 22000:2018, ДСТУ ISO 22000:2019 та ISO 19011:2018» та інші пов’язані документи.
Відповідь:
Згідно частини 5 статті 23 «Про публічні закупівлі» «Замовник може вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам.
Маркування, протоколи випробувань та сертифікати повинні бути видані органами з оцінки відповідності, компетентність яких підтверджена шляхом акредитації або іншим способом, визначеним законодавством.»
В Україні згідно з наказом Національного органу по стандартизації № 221 від 31.12.2015 з 01.07.2016 діє ДСТУ ISO 14001:2015 «Системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування» (ISO 14001:2015, IDT).
Таким чином у відповідності до частини 5 статті 23 Закону Замовником встановлено вимога щодо підтвердження відповідності предмета закупівлі екологічним характеристикам шляхом надання сертифікату на систему екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT), виданого на ім’я учасника, який є дійсним на момент проведення аукціону.
Згідно Закону України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, зокрема, і заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів, мали впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР. Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами. За невпровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку, згідно зі статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», можуть бути накладені штрафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.
Нормативно-правові акти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:
Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст..20, 21);
Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Зі змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015;
наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;
наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;
Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».
Дата відповіді:
25.02.2021 11:51