• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

ДК 021:2015: 15110000-2 — М’ясо (напівфабрикат крупнокусковий натуральний з яловичини заморожений 1 гатунку)

Завершена

251 318.70 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.8% або 2 000.00 UAH
Період уточнення: 11.12.2018 14:59 - 17.12.2018 15:00
Відповідь надана

Щодо сертифікації cистеми екологічного управління (менеджменту)?

Номер: c2497daaff244a98bee010c0a0ab889e
Дата опублікування: 12.12.2018 10:56
Опис: Сертифікація cистеми екологічного управління (менеджменту) підприємств м'ясопереробної галузі на відповідність вимогам ДСТУ ІSO-14001:2015 на даний час не є обов'язковою. Ми вважаємо, що включення копії сертифікату на систему екологічного менеджменту (на відповідність вимогам ДСТУ ISO - 14001:2015) до переліку документів тендерної документації є необгрунтованим і невиправданим. Це призводить до дискримінації потенційних учасників торгів і позбавляє потенційних учасників можливості прийняти участь у торгах. Просимо Вас прибрати даний пункт, або пояснити правомочність його наявності.
Відповідь: На Ваш запит надаємо наступні роз’яснення. Згідно з ч. 2 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» тендерна документація повинна містити: інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля. Замовником у додатку ч.6 розділу 3 до Тендерної документації вказані технічні характеристики предмету закупівлі, зокрема, заходи із захисту довкілля. Крім цього, тендерною документацією передбачено, що на етапі постачання кожна партія товару повинна супроводжуватися документом, який підтверджує його якість та безпеку, а саме: 1. Копією експертного висновку на напівфабрикат крупнокусковий натуральний з яловичини або еквівалент (термін дії не більше ніж 1 місяць). 2. Копією сертифікату на систему управління якістю харчових продуктів (відповідає вимогам ДСТУ ІSO 9001:2015) (або еквівалент), виданого на виробництво, переробку, фасування, пакування, зберігання, транспортування, реалізацію предмету закупівлі; 3. Копією сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів (відповідає вимогам ДСТУ ІSO 22000:2005) (або еквівалент), виданого на виробництво, переробку, фасування, пакування, зберігання, транспортування, реалізацію предмету закупівлі; 4. Копією сертифікату на систему екологічного менеджменту (відповідає вимогам ДСТУ ІSO 14001:2015) (або еквівалент), виданого на виробництво, переробку, фасування, пакування, зберігання, транспортування, реалізацію предмету закупівлі. Стандарт ISO установлює критерії для системи управління якістю і може використовуватися будь-якою організацією незалежно від її сфери діяльності. Міжнародна організація по стандартизації розробляє стандарти, дотримання яких гарантує, що продукти і послуги є безпечними, надійними і якісними, а виробничі процеси побудовані на використанні максимально ефективних ресурсів з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Наявність діючого на підприємстві сертифіката ISO дає впевненість у безпеці придбаної продукції. Ці загальноприйняті стандарти визначають виробничі характеристики і норми, згідно з якими повинні виготовлятися товари і надаватися послуги. Саме завдяки стандартизації споживач може бути впевнений в належній якості продукції та її екологічності. Встановлення вищезазначених вимог не призводить до дискримінації учасників торгів та не позбавляє потенційних учасників можливості прийняти участь у торгах, оскільки, по-перше, сертифікат екологічного управління (менеджменту) вимагається з переможця торгів при поставці продукції, по-друге, постачальник має право надати еквівалент (аналог) сертифікату, який підтверджує застосування заходів із захисту довкілля. З вищенаведеного вбачається, що Замовником не порушені основні принципи публічних закупівель, вимоги тендерної документації є обґрунтованими та такими, що не суперечать діючому законодавству. Замовником прийнято рішення відмовити у задоволенні вимоги запитувача.
Дата відповіді: 17.12.2018 12:06