• Спрощена закупівля
  • Однолотова
  • КЕП

М’ясо птиці заморожене (чверть задня) (Київська обл.)

Кваліфікація

від початку періоду пройшов робочий день

7 000 000.00 UAH з ПДВ
Період уточнення: 10.12.2025 14:56 - 16.12.2025 00:00
Відповідь надана

Просимо надати відповідь на звернення

Номер: e186fe11fe51410680e7b3f1b6b7f8de
Дата опублікування: 15.12.2025 13:28
Опис: Повідомте, будь ласка, чи повинно ТУ У виробника на виготовлення саме чверті задньої містити у собі вимогу щодо м'яса птиці першої категорії та яким чином це повинно бути підтверджено на моменті постави. Просимо надати конкретну відповідь, адже від цього залежить фактично можливість прийняти участь у пропозиції. Дякуємо.
Відповідь: Доброго дня. Так, ТУ У виробника на виготовлення саме четверті задньої повинно містити у собі вимогу щодо м'яса птиці першої категорії. ​Це, викладена вимога у нашій тендерній документації, а також з посилання на нормативний документ. ​Пряма Вимога Тендерної Документації: ​в наших технічних вимогах чітко зазначено: "М'ясо птиці за якістю повинно бути першої категорії." ​Ця вимога є обов'язковою для предмета закупівлі, незалежно від того, чи керується учасник ДСТУ 3143:2013, чи власними Технічними Умовами України (ТУ У). В ​Тендерній документації допускає використання ТУ У, але з умовою: "або ТУ У за показниками якості не нижчими, ніж зазначені в ДСТУ 3143:2013." ​ДСТУ 3143:2013 (на яке є посилання) встановлює загальні технічні вимоги до м'яса птиці, включаючи поділ на категорії. Щоб ТУ У було "не нижчим" за ДСТУ, воно має гарантувати відповідність найвищим або вказаним у тендері показникам, тобто першій категорії, оскільки саме її вимагає Замовник. ​Таким чином, ТУ У виробника, якщо воно використовується, має гарантувати, що задня чверть, виготовлена за цими ТУ, відповідає якості, еквівалентній або вищій за першу категорію згідно з ДСТУ 3143:2013. ​Підтвердження ​на момент поставки відповідність м'яса птиці першій категорії та іншим вимогам має бути підтверджена такими документами, які зазначені в пунткті 6.5 договору, який ви будете підписувати у разі перемоги в процедурі. ​Висновок: Учасник має використовувати або ДСТУ 3143:2013, або власні ТУ У, які однозначно дозволяють і гарантують виробництво та поставку м'яса птиці (чверті задньої) виключно першої категорії. Це є критичною вимогою яка зазначена в тендерної процедурі.
Дата відповіді: 15.12.2025 15:58
Відповідь надана

Уточнення щодо якості та категорійності

Номер: 6959fd594a4647c8b26236e8282be68a
Дата опублікування: 11.12.2025 13:50
Опис: Відповідно до технічних вимог, встановлених додатком 2, м’ясо птиці за якістю повинно бути першої категорії. Відповідно до ДСТУ 3143:2013, на категорії поділяються тушки птиці, що не є предметом закупівлі. Яким чином замовник буде встановлювати, чи відповідає товар першій категорії за якістю? Також цікавить наступне: маємо власне ТУ У на виготовлення саме курячих чвертей, при цьому в ТУ У чверть задня також не розділяється на категорії, як і в ДСТУ. Чи буде влаштовувати замовника таке ТУ У виробника, яке не містить поділу на категорії?
Відповідь: Доброго дня! Шановний Учаснику, оскільки закупівля стосується частини (чверть задня), яка є похідною від цілої тушки, вимагається, щоб ця частина походила від тушки, яка відповідає найвищому стандарту, встановленому нормативним документом - тобто першій категорії. Вимога щодо категорії якості тушки поширюється на її складові частини, що реалізуються окремо. Метою закупівлі є придбання продукту найвищої якості, передбаченої чинним стандартом. Вимога «першої категорії» забезпечує, що закуплена задня чверть походить від птиці з найкращими показниками вгодованості та оброблення (мінімальна кількість кров’яних згустків, пошкоджень шкіри, максимальна наявність м’язової тканини, якісне видалення пір’я, відсутність залишків внутрішніх органів тощо), які якраз і є визначальним для присвоєння категорії цілій тушці згідно з Розділом 5 та таблицею 1 ДСТУ 3143:2013. Ми підкреслюємо, що всі вимоги відповідають Законам України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", наказу МОЗ України від 13.05.2013 № 368 "Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах". Вимога щодо походження продукту від тушки першої категорії – це вимога до якості, яка встановлена Замовником у межах його дискреційних повноважень та спрямована на забезпечення потреб споживачів високоякісним харчовим продуктом, відповідно до ст. 5 Закону України «про публічні закупівлі» (Недискремінація учасників та максимальна економія). Згідно з розділом 5 ДСТУ 3143:2013, м’ясо птиці, зокрема його частини, повинно відповідати таким загальним вимогам якості які є критичними для першої категорії, тим паче що Задня чверть, є предметом закупівлі, а згідно з ДСТУ 3143:2013 і класифікується як частина тушки. Враховуючи Ваше запитання, ми залишаємо вимогу «М’ясо птиці за якістю повинно бути першої категорії» незміною .
Дата відповіді: 12.12.2025 13:58