-
Спрощена закупівля
-
Однолотова
-
КЕП
М’ясопродукти
Завершена
4 350 525.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 43 505.25 UAH
мін. крок: 1% або 43 505.25 UAH
Період уточнення:
31.07.2025 13:59 - 06.08.2025 15:00
Відповідь надана
Щодо технічних та інших вимог до предмета закупівлі
Номер:
969aeacdc1e44dd68e214115789a3860
Дата опублікування:
01.08.2025 14:28
Опис:
Шановний Замовник!
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ПАРТНЕР ЮКРЕЙН», як учасник закупівлі, повідомляє, що умовами оголошення передбачено дискримінаційну вимогу, встановлену в додатку №1 до оголошення, а саме: встановлена вимога щодо фасування: «Фасування: Жерстяна/металева банка. Маса нетто консерви в банці: не менше 500 г», а також, вимога щодо предмету закупівлі який повинен відповідати нормативному документу на цей вид продукції: ДСТУ 4607:2006, ДСТУ 7048:2009, ДСТУ 4450:2005. Треба зауважити, що в таблиці 1 додатку 1 до оголошення, тільки в п.7 «Консерви м’ясо-рослинні каша пшенична зі свининою» передбачена, вимога про якість предмету закупівлі, яка повинна відповідати вимогам ТУ.У виробника. ТОВ «ПАРТЕР ЮКРЕЙН» вважає, що зазначені вимоги обмежують права учасників, що використовують іншу тару для страв готових до вживання (наприклад, реторт-пакет, який, до речі, передбачено до використання в Технічних Специфікаціях МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ за ТС МОУ.68999-019:2025(01) та ТС МОУ.68999-012:2024 (03) ), при цьому, якість самого предмета закупівлі повністю відповідає визначеним Замовником ДСТУ, (окрім фасування) та виконано за ТУ У 10.1-44195795-005:24 та ТУ У 10.8-44195795-003:2024, що відповідає вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, зокрема законам України: «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», наказу МОЗ України від 13.05.2013 № 368 «Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.
Також, звертаємо вашу увагу, що зазначені вище дискримінаційні вимоги Замовника призводять до здорощення предмету закупівлі та погіршення його експлуатаційних характеристик, і як наслідок, збільшення державних витрат через відсутність оптимальних конкурентних пропозицій.
Слід зауважити, що реторт-пакети мають наступні переваги відносно тари металевої (жерстяної), скляної банки:
• вага тари (реторт-пакету), мінімум в 3 рази легше (від 10г до 10,5г);
• має кращу компактність, займають менше місця, зручні для транспортування;
• має кращу зручність використання, не потребують для відкриття ключ або ніж, зручні для важких умов (не потребують додаткових зусиль для відкриття та споживання);
• має кращі умови для зберігання, не чутливі до окиснення, биття, менш чутливі до світла, можна зберігати у різних умовах;
• зберігає природний смак продукту.
Отдже, приймаючи до уваги зазначене вище та за для недопущення порушення Замовником припису частини 1 статті 5 Закону України «Про публічні закупівлі»:
- недотримання головних принципів здійснення публічних закупівель: відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них та об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Пропонуємо додати до оголошення інформацію про можливість фасування предмету закупівлі у реторт-пакети та виготовлення предмету закупівлі за ТУ У Учасника.
Відповідь:
Шановний Учаснику! Вимога щодо фасування консервів в банки масою нетто не менше 500 г не є дискримінаційною. Розділом 9 ДСТУ 4450:2005 визначено вимоги до пакування консервів, в яких (пункт 9.3) передбачена можливість фасування консервів в банки різної місткості, в тому числі – 500 г. Замовнику, при визначенні потреби в харчуванні військовослужбовців та видачі продуктів харчування зі складу відповідно до встановлених норм, зручно при підрахунку користуватись саме товаром, що буде фасований в банки, місткістю не менше 500 г. Замовнику не зрозуміло, що саме заважає Учаснику, запропонувати саме такий товар до постачання, адже положення ДСТУ 4450:2005 не є новими і досить розповсюджені серед виробників м’ясопродуктів в Україні.
Щодо можливості фасування в реторт – пакети Замовник повідомляє, що по-перше, реторт-пакети є доречними в рамках закупівлі добових польових наборів продуктів, що підтверджується Тех.специфікаціями МОУ, а по-друге, наскільки відомо Замовнику з Тех.специфікацій МОУ, строк зберігання продуктів харчування в реторт-пакетах становить до 24 міс., натомість строк зберігання консервів м’ясних в металевих банках – до 4х років від дати виготовлення (Розділ 10 вищезгаданого ДСТУ). Замовнику не підходить строк зберігання м’ясних консервів до 24 міс., саме тому закупівля в реторт-пакетах є недоцільною.
Щодо встановлення вимоги про виготовлення консерв м’ясорослинних каша пшенична зі свининою саме за ТУ У повідомляємо, що в Україні відсутній державний стандарт, який би охоплював сферу виробництва цього товару. Саме тому, Замовником встановлена вимога щодо виготовлення його за ТУ У виробника.
Дата відповіді:
02.08.2025 18:24