-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
ДК 021:2015: 55520000-1 – Кейтерингові послуги «Послуги з організації харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій в Бучанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 Бучанської міської ради Київської області (кейтеринг)»
Торги відмінено
1 542 218.40
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 7 711.09 UAH
мін. крок: 0.5% або 7 711.09 UAH
Період уточнення:
14.07.2025 11:49 - 22.07.2025 00:00
Відповідь надана
Щодо погодження меню
Номер:
4e98b3abf87c43a9a1afd0d843233d48
Дата опублікування:
16.07.2025 23:59
Опис:
Замовник встановив вимогу у Додатку 1 до тендерної документації щодо надання чотиритижневого меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій (5-11 класи) на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
Вимога ЛИШЕ У ЧАСТИНІ щодо погодження меню Держпродспоживслужбою САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ є незаконною та дискримінаційною, оскільки законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню КОНКРЕТНИМ органом Держпродспоживслужби. Аналогічної позиції притримується і Комісія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (рішення № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024).
Тому просимо, задля дотримання принципу публічних закупівель, видалити вимогу з тендерної документації щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
У випадку невнесення відповідних змін, дана умова буде оскаржена до АМКУ.
Відповідь:
Шановний Учаснику! На Ваше звернення повідомляємо наступне. Згідно рішення Антимонопольного комітету України № 2989-р/пк-пз від 26.02.2025 року у закупівлі "Послуги з організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти Бучанської міської територіальної громади" (Код згідно ДК 021:2015– 55320000-9 Послуги з організації харчування) № UA-2025-02-10-012304-a, за вимогою в Тендерній документації «Раціональне харчування у закладах дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання чотирьох тижневого меню, яке Учасник повинен обов’язково надати у складі тендерної пропозиції, а саме чотирьох тижневе меню для організації трьох разового харчування дітей закладів дошкільної освіти на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих садках", та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району. У разі внесення змін примірне чотирьохтижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби." У Висновку АМКУ № 2989-р/пк-пз від 26.02.2025 було зазначено наступне: Відповідно до абзацу четвертого пункту 36 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку": Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ. Таким чином, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачена можливість використання або примірного чотиритижневого сезонного меню, погодженого територіальним органом Держпродспоживслужби, або меню, рекомендованого МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Враховуючи викладене, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачено право Замовника обрати примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
Дата відповіді:
21.07.2025 08:56
Відповідь надана
Щодо погодження меню
Номер:
f0f30bca6f8644be97c979923490be3b
Дата опублікування:
16.07.2025 22:59
Опис:
Замовник встановив вимогу у Додатку 1 до тендерної документації щодо надання чотиритижневого меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій у Ворзельському ліцею №10 Бучанської міської ради на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
Вимога ЛИШЕ У ЧАСТИНІ щодо погодження меню Держпродспоживслужбою САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ є незаконною та дискримінаційною, оскільки законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню КОНКРЕТНИМ органом Держпродспоживслужби. Аналогічної позиції притримується і Комісія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (рішення № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024).
Тому просимо, задля дотримання принципу публічних закупівель, видалити вимогу з тендерної документації щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
У випадку невнесення відповідних змін дана умова буде оскаржена до АМКУ.
Відповідь:
Шановний Учаснику! На Ваше звернення повідомляємо наступне. Згідно рішення Антимонопольного комітету України № 2989-р/пк-пз від 26.02.2025 року у закупівлі "Послуги з організації харчування вихованців закладів дошкільної освіти Бучанської міської територіальної громади" (Код згідно ДК 021:2015– 55320000-9 Послуги з організації харчування) № UA-2025-02-10-012304-a, за вимогою в Тендерній документації «Раціональне харчування у закладах дошкільної освіти передбачає обов'язкове складання чотирьох тижневого меню, яке Учасник повинен обов’язково надати у складі тендерної пропозиції, а саме чотирьох тижневе меню для організації трьох разового харчування дітей закладів дошкільної освіти на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування в закладах освіти та дитячих садках", та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району. У разі внесення змін примірне чотирьохтижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби." У Висновку АМКУ № 2989-р/пк-пз від 26.02.2025 було зазначено наступне: Відповідно до абзацу четвертого пункту 36 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку": Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ. Таким чином, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачена можливість використання або примірного чотиритижневого сезонного меню, погодженого територіальним органом Держпродспоживслужби, або меню, рекомендованого МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Враховуючи викладене, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачено право Замовника обрати примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
Дата відповіді:
21.07.2025 08:56
Відповідь надана
Щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району
Номер:
d6a1c3a5cd474e1e81fac074f39b58e9
Дата опублікування:
14.07.2025 20:39
Опис:
Шановний Замовнику!
У додатку 1 до ТД встановлена вимога надати «чотиритижневе меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій (5-11 класи) на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району. У разі внесення змін примірне чотиритижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби.»
Відповідно до п. 36 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»: «Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ». А відтак можна дійти висновку, що законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню лише по місцю знаходження Замовника або по іншому місцю на розсуд Замовника.
Хочемо звернути Вашу увагу, що Антимонопольний комітет, також неодноразово надавав рішення щодо дискримінаційності вимоги стосовно надання меню, яке погоджене конкретним органом Держпродспоживслужби України, зокрема у рішенні АМКУ № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024.
Тому, вважаємо, що вимога є такою, що порушує наші права, як учасника та інших потенційних учасників. Просимо видалити вимогу щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району з ТД, в протилежному випадку будемо звертатись до Антимонопольного комітету України для захисту наших прав.
Відповідь:
Відповідно до абзацу четвертого пункту 36 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку":
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.
Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачена можливість використання або примірного чотиритижневого сезонного меню, погодженого територіальним органом Держпродспоживслужби, або меню, рекомендованого МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Враховуючи викладене, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачено право Замовника обрати примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
Крім того, вимога погодження з органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства (управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району) гарантує:
- відповідність меню встановленим нормам безпеки та якості харчування;
- забезпечення якості та раціональності харчування. Наявність заздалегідь розробленого меню дозволяє гарантувати збалансованість, різноманітність та відповідність раціональним вимогам у харчуванні дітей. Це важливо для забезпечення належного рівня поживності, здоров’я та розвитку дітей у закладах освіти;
- контроль за виконанням договірних зобов’язань: Вимога надання меню у складі тендерної пропозиції дозволяє замовнику попередньо оцінити здатність учасника забезпечити регулярне та якісно організоване харчування на визначений період (до кінця 2025 року). Це сприяє зниженню ризиків порушення умов договору та гарантує стабільність надання послуг;
- планування та довгострокова перспектива: Меню, яке охоплює період до кінця 2025 року, сприяє ретельному плануванню та організації харчування, що дозволяє забезпечити безперебійну роботу системи харчування у закладах освіти протягом всього визначеного періоду.
Таким чином, на думку Замовника, вимога щодо подання чотиритижневого меню є обґрунтованою з точки зору дотримання чинного законодавства, забезпечення якості та безпеки харчування, а також для попередньої оцінки спроможності учасників тендеру виконувати договірні зобов’язання. Замовник звертає увагу на те, що погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району не є дискримінаційною, оскільки замовник знаходиться на території Бучанського району, в свою чергу замовник не вимагає розташування виробничих потужностей в Бучанському районі, що мало б дискримінаційний характер вимоги за відсутності наявних складських приміщень і відсутності змоги виконати дану вимогу в період подання тендерної пропозиції. В свою чергу учасник виконанням даного пункту засвідчує кваліфікацію свого адміністративнотехнічного персоналу, змогу адаптувати меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", середньостатистичної вартості на окремі продовольчі товари в регіоні згідно статистичних даних Головного управління статистики у Київській області та норми виділення коштів на окремі вікові групи, які є предметом даної закупівлі.
Дата відповіді:
16.07.2025 11:46