-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
- 1
ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги «Послуги з організації харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій в закладах загальної середньої освіти Бучанської міської територіальної громади (кейтеринг)»
Торги не відбулися
1 420 084.80
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 7 100.42 UAH
мін. крок: 0.5% або 7 100.42 UAH
Період уточнення:
14.07.2025 08:40 - 22.07.2025 00:00
Без відповіді
Щодо погодження меню
Номер:
5a9877ba004e4283bc66f53e8eb6eee2
Дата опублікування:
17.07.2025 00:01
Опис:
Замовник встановив вимогу у Додатку 1 до тендерної документації щодо надання чотиритижневого меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій в закладі загальної середньої освіти Бучанської міської територіальної громади на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
Вимога ЛИШЕ У ЧАСТИНІ щодо погодження меню Держпродспоживслужбою САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ є незаконною та дискримінаційною, оскільки законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню КОНКРЕТНИМ органом Держпродспоживслужби. Аналогічної позиції притримується і Комісія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (рішення № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024).
Тому просимо, задля дотримання принципу публічних закупівель, видалити вимогу з тендерної документації щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
У випадку невнесення відповідних змін, дана умова буде оскаржена до АМКУ.
Без відповіді
Щодо погодження меню
Номер:
434d679562734ab3a4066f1611862410
Дата опублікування:
16.07.2025 23:01
Опис:
Замовник встановив вимогу у Додатку 1 до тендерної документації щодо надання чотиритижневого меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій у Ворзельському ліцею №10 Бучанської міської ради на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
Вимога ЛИШЕ У ЧАСТИНІ щодо погодження меню Держпродспоживслужбою САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ є незаконною та дискримінаційною, оскільки законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню КОНКРЕТНИМ органом Держпродспоживслужби. Аналогічної позиції притримується і Комісія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (рішення № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024).
Тому просимо, задля дотримання принципу публічних закупівель, видалити вимогу з тендерної документації щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини САМЕ БУЧАНСЬКОГО РАЙОНУ.
У випадку невнесення відповідних змін дана умова буде оскаржена до АМКУ.
Відповідь надана
Щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району
Номер:
99b1ec0444b44e018d57dee4af0682bc
Дата опублікування:
14.07.2025 20:40
Опис:
Шановний Замовнику!
У додатку 1 до ТД встановлена вимога надати «чотиритижневе меню для організації разового харчування учнів 1-4 класів, учнів пільгових категорій в закладі загальної середньої освіти Бучанської міської територіальної громади на період до кінця 2025 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», та погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району. У разі внесення змін примірне чотиритижневе меню повторно погоджується з територіальним органом Держпродспоживслужби.»
Відповідно до п. 36 постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»: «Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ». А відтак можна дійти висновку, що законодавство не встановлює обов’язку погоджувати меню лише по місцю знаходження Замовника або по іншому місцю на розсуд Замовника.
Хочемо звернути Вашу увагу, що Антимонопольний комітет, також неодноразово надавав рішення щодо дискримінаційності вимоги стосовно надання меню, яке погоджене конкретним органом Держпродспоживслужби України, зокрема у рішенні АМКУ № 6073-р/пк-пз від 04.04.2024.
Тому, вважаємо, що вимога є такою, що порушує наші права, як учасника та інших потенційних учасників. Просимо видалити вимогу щодо погодження меню органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району з ТД, в протилежному випадку будемо звертатись до Антимонопольного комітету України для захисту наших прав.
Відповідь:
Шановний Учаснику! Відповідно до абзацу четвертого пункту 36 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку":
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ.
Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачена можливість використання або примірного чотиритижневого сезонного меню, погодженого територіальним органом Держпродспоживслужби, або меню, рекомендованого МОЗ, без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Враховуючи викладене, Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", передбачено право Замовника обрати примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
Крім того, вимога погодження з органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства (управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району) гарантує:
- відповідність меню встановленим нормам безпеки та якості харчування;
- забезпечення якості та раціональності харчування. Наявність заздалегідь розробленого меню дозволяє гарантувати збалансованість, різноманітність та відповідність раціональним вимогам у харчуванні дітей. Це важливо для забезпечення належного рівня поживності, здоров’я та розвитку дітей у закладах освіти;
- контроль за виконанням договірних зобов’язань: Вимога надання меню у складі тендерної пропозиції дозволяє замовнику попередньо оцінити здатність учасника забезпечити регулярне та якісно організоване харчування на визначений період (до кінця 2025 року). Це сприяє зниженню ризиків порушення умов договору та гарантує стабільність надання послуг;
- планування та довгострокова перспектива: Меню, яке охоплює період до кінця 2025 року, сприяє ретельному плануванню та організації харчування, що дозволяє забезпечити безперебійну роботу системи харчування у закладах освіти протягом всього визначеного періоду.
Таким чином, на думку Замовника, вимога щодо подання чотиритижневого меню є обґрунтованою з точки зору дотримання чинного законодавства, забезпечення якості та безпеки харчування, а також для попередньої оцінки спроможності учасників тендеру виконувати договірні зобов’язання. Замовник звертає увагу на те, що погоджене органом управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бучанського району не є дискримінаційною, оскільки замовник знаходиться на території Бучанського району, в свою чергу замовник не вимагає розташування виробничих потужностей в Бучанському районі, що мало б дискримінаційний характер вимоги за відсутності наявних складських приміщень і відсутності змоги виконати дану вимогу в період подання тендерної пропозиції. В свою чергу учасник виконанням даного пункту засвідчує кваліфікацію свого адміністративнотехнічного персоналу, змогу адаптувати меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку", середньостатистичної вартості на окремі продовольчі товари в регіоні згідно статистичних даних Головного управління статистики у Київській області та норми виділення коштів на окремі вікові групи, які є предметом даної закупівлі.
Дата відповіді:
16.07.2025 19:16