• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Послуги з організації одноразового гарячого харчування учнів початкових класів та учнів пільгових категорій у закладах загальної середньої освіти на січень-травень 2025рік (аутсорсинг)

Учасник повинен надати замовнику послуги, якість яких відповідає наступним нормативним документам:  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР  Постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами)  Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 116 від 02 лютого 2011 року (зі змінами).  Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»  Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».

Торги не відбулися

1 653 973.96 UAH без ПДВ
мін. крок: 0.5% або 8 269.87 UAH
Період уточнення: 03.01.2025 15:58 - 11.01.2025 00:00
Відповідь надана

Щодо дискримінаційних вимог та порушення законодавства

Номер: 3fb01d65d6d2454e9c2f74ea44b7f431
Дата опублікування: 10.01.2025 23:17
Опис: Шановний замовник! Ви порушуєте законодавство шляхом встановлення вимоги щодо погодження меню із замовником. Зокрема, Комісія АМКУ вважає неправомірною вимогу погодження меню із замовником закупівлі, оскільки постановою Кабміну від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» передбачено погодження ТІЛЬКИ з територіальним органом Держпродспоживслужби (рішення від №17997-р/пк-пз від 09.11.2023 у закупівлі № UA-2023-10-25-006555-a). Ознайомтесь із рішенням, та внесіть зміни в тендерну документацію.
Відповідь: Детально вивчивши Постанову Кабміну від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», не вбачається чіткої норми погодження тільки з територіальним органом Держпродспоживслужби . Ще раз звертаю вашу увагу, шановний учасник: що відповідно до ст.19 Конституції України: "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.". Так, що будь-ласка звертайтеся до директора школи щодо підписання "меню". Я думаю у вас не виникне жодних проблем.
Дата відповіді: 12.01.2025 16:16
Відповідь надана

Дискримінаційні вимоги в тендерній документації

Номер: b1dff1de2ba343e4954e588d151e0a13
Дата опублікування: 10.01.2025 22:43
Опис: Ви встановили вимогу в додатку 2 до тендерної документації - « В складі пропозиції на підтвердження відповідності встановленим технічним, якісним та кількісним характеристикам учасники подають розроблене та затверджене у встановленому порядку в Держпродспоживслужбі (її територіальних відділеннях) та ПОГОДЖЕНЕ ЗАМОВНИКОМ (ШЛЯХОМ ПІДПИСАННЯ НА ТИТУЛЬНІЙ СТОРІНЦІ) примірне чотири тижневе сезонне меню…». Дана вимога є дискримінаційною та такою, що порушує принципи здійснення публічних закупівель, адже за принципами здійснення публічних закупівель, а також приписами частини 4 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон) тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. В численних рішеннях АМКУ, за наявності таких вимог в тендерній документації, встановлено, що з незалежних від учасника підстав замовник може не підписати документ (меню), що надалі може стати підставою для відхилення пропозицій таких учасників. За таких умов взяти участь у процедурі закупівлі зможуть лише ті учасники, що зможуть надати підписаний замовником документ, що є дискримінаційним щодо інших учасників. Дії замовника в частині встановлення у документації таких вимог, порушують вимоги статті 5 та частини 4 статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси учасників, пов’язані з його участю у процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників та рівного ставлення до них, передбачені статтею 5 Закону. Враховуючи викладене вимагаємо виключити дискримінаційну вимогу з тендерної документації.
Відповідь: Тендерну документацію розроблено відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) та Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (із змінами й доповненнями) (далі — Особливості). Терміни, які використовуються в цій документації, вживаються у значенні, наведеному в Законі та Особливостях. частини 4 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII: "Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним." - має інший сенс. Також хочу наголосити, що відповідно до ст.19 Конституції України: "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.". Так, що будь-ласка звертайтеся до директора школи щодо підписання "меню".
Дата відповіді: 12.01.2025 16:03
Відповідь надана

щодо сертифікатів

Номер: 8053ca945f804569a1be3fecc1860313
Дата опублікування: 10.01.2025 22:41
Опис: Просимо роз’яснити вимогу, встановлену в додатку 2 до тендерної документації, а саме – ви вимагаєте надати в складі тендерної пропозиції документи: «Сертифікат, виданий на працівників учасника, який підтверджує підготовку працівника учасника згідно вимог стандарту «Сертифікація систем управління безпечністю харчових продуктів» ISO 22000:2018. Системи управління безпечністю харчових продуктів». Скільки саме сертифікатів ви вимагаєте? Чи достатньо одного сертифіката? Чи достатньо декілька сертифікатів? Чи ви маєте на увазі, що треба надати сертифікати на ВСІХ працівників учасника? Надайте конкретну відповідь.
Відповідь: Доброго дня, шановний учасник! Сертифікат, виданий на працівників учасника, який підтверджує підготовку працівника учасника згідно вимог стандарту «Сертифікація систем управління безпечністю харчових продуктів» ISO 22000:2018. Системи управління безпечністю харчових продуктів, МАЄ ВІДПОВІДАТИ по кількості відповідно до Додатоку 2 до тендерної документації - «1. Інформація та документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям: (Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, підстави, встановлені згідно п. 47 Особливостей, та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.): "Форма 2 Довідка, яка містить відомості про наявність в учасника працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідний досвід для надання послуг з предмета даної закупівлі*"
Дата відповіді: 12.01.2025 15:52
Відповідь надана

про меню

Номер: c8593e90b36245e5905b658f6831dc44
Дата опублікування: 07.01.2025 22:46
Опис: Просимо деталізувати, меню повинно бути складене по Постанові №305 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text? ТД не містить даних положень, що може призвести до невідповідностей норм харчування. Просимо внести зміни до ТД.
Відповідь: Ви помиляєтеся! Тендерна доокуентація містить всі норми чинного законодавства. На ваше прохання дублюю частину 2. Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідна технічна специфікація, Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі згідно предмета закупівлі: ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ, Додаток 2 до тендерної документації: "Учасник повинен надати замовнику послуги, якість яких відповідає наступним нормативним документам:  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР  Постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами)  Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 116 від 02 лютого 2011 року (зі змінами).  Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»  Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 25.09.2020 № 2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти»." Також розділ ІІ ЯКІСТЬ ПОСЛУГ проекту договору. Читайте уважніше, шановний учасник.
Дата відповіді: 08.01.2025 21:11
Відповідь надана

щодо меню

Номер: 49e7fd5637fe407e913d004b9f105dcc
Дата опублікування: 07.01.2025 22:46
Опис: Додатком 2/1 до ТД встановлено меню. Просимо деталізувати , учаснику потрібно затверджувати меню, яке надане замовником чи допускається можливість подання затвердженого свого меню? Якщо учасник повинен використовувати тільки меню, яке надане замовником, то воно повинно бути одинакове на всі сезони?
Відповідь: Примірне чотиритижневе меню розраховано для одноразового гарячого харчування, як орієнтовне меню для складання щоденних меню, в залежності від вартості харчування, типу харчування (одноразове гаряче харчування (сніданок) учнів початкових класів та учнів пільгових категорій) і отриманих підприємством продуктів від постачальників з урахуванням сезонності, ціни, економічної ситуації.
Дата відповіді: 08.01.2025 21:02
Відповідь надана

по менб

Номер: f2ae69e420264a118422fe3abc9d775a
Дата опублікування: 07.01.2025 22:36
Опис: Просимо деталізувати, меню потрібно підписати тільки на зимовий та весняний сезони (враховуючи строки надання січень-травень 2025 року) чи на всі сезони?
Відповідь: В складі пропозиції на підтвердження відповідності встановленим технічним, якісним та кількісним характеристикам учасники подають розроблене та затверджене у встановленому порядку в Держпродспоживслужбі (її територіальних відділеннях) примірне чотири тижневе сезонне меню (на відповідний сезон зима/весна/осінь 2025 року), скориговане по наступним віковим категоріям учнів: від 6 до 11 років, від 11 до 14 років, від 14 до 18 років. Примірне чотиритижневе меню розраховано для одноразового гарячого харчування, як орієнтовне меню для складання щоденних меню, в залежності від вартості харчування, типу харчування (одноразове гаряче харчування (сніданок) учнів початкових класів та учнів пільгових категорій) і отриманих підприємством продуктів від постачальників з урахуванням сезонності, ціни, економічної ситуації. ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ подано в окремому файлі (додаток 2.1 до тендерної документації) Примірне чотиритижневе сезонне меню може змінюватись в частині взаємозаміни, приблизно однаковою за споживчою цінністю страв, в залежності від сезону та наявності необхідних продуктів, але виключно за технологічними картами, затвердженими ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. ОМ Марзєєва НАМН України" Остаточна версія щоденного меню погоджується керівником установи у щоденній меню-розкладці. Примірні чотиритижневі сезонні меню погоджуються з територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).
Дата відповіді: 08.01.2025 21:01
Відповідь надана

щодо меню

Номер: 03c764bad4b54b969b44aed2386f2e10
Дата опублікування: 07.01.2025 22:36
Опис: Просимо деталізувати, меню потрібно підписати только на симовий та весняний сезони (враховуючи строки надання січень-травень 2025 року) чи на всі сезони?
Відповідь: Відповідно до вимог Тендерної документації. В складі пропозиції на підтвердження відповідності встановленим технічним, якісним та кількісним характеристикам учасники подають розроблене та затверджене у встановленому порядку в Держпродспоживслужбі (її територіальних відділеннях) примірне чотири тижневе сезонне меню (на відповідний сезон зима/весна/осінь 2025 року), скориговане по наступним віковим категоріям учнів: від 6 до 11 років, від 11 до 14 років, від 14 до 18 років. Примірне чотиритижневе меню розраховано для одноразового гарячого харчування, як орієнтовне меню для складання щоденних меню, в залежності від вартості харчування, типу харчування (одноразове гаряче харчування (сніданок) учнів початкових класів та учнів пільгових категорій) і отриманих підприємством продуктів від постачальників з урахуванням сезонності, ціни, економічної ситуації. ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ подано в окремому файлі (додаток 2.1 до тендерної документації) Примірне чотиритижневе сезонне меню може змінюватись в частині взаємозаміни, приблизно однаковою за споживчою цінністю страв, в залежності від сезону та наявності необхідних продуктів, але виключно за технологічними картами, затвердженими ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. ОМ Марзєєва НАМН України" Остаточна версія щоденного меню погоджується керівником установи у щоденній меню-розкладці. Примірні чотиритижневі сезонні меню погоджуються з територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).
Дата відповіді: 08.01.2025 21:01
Відповідь надана

щодо висновку сес

Номер: 43410dfc2bad49fc8ddd5de2e1164c20
Дата опублікування: 07.01.2025 22:33
Опис: Відповідно до вимог ТД передбачено подання: Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи по складу. Проте, звертаємо вашу увагу, що з 1 жовтня 2023 року набрали чинності окремі положення нового Закону про систему громадського здоров'я №2573-IX, які скасували необхідність отримувати Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Тому просимо видалити дану вимогу, в інакшому випадку - буде оскаржена в АМКУ
Відповідь: Цей Закон визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні з метою зміцнення здоров’я населення, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя, регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає відповідні права і обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановлює правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя населення. Рішення АМКУ двоякі. Тому пропоную учаснику як альтернативу надати Висновок науково санітарно-епідеміологічної експертизи. Виконавець зобов’язується дотримуватися вимог законодавства щодо санітарно-епідеміологічного стану приміщень, де готуються страви, зберігаються продукти харчування (продовольча сировина) та здійснюється безпосереднє харчування дітей, а також вимог законодавства про проходження працівниками санітарного огляду. Виконавець зобов’язується проводити закупівлю продуктів харчування та продовольчої сировини, які будуть використовуватися у шкільній їдальні для приготування їжі, що відповідають вимогам законодавства щодо їх безпеки і якості (ГОСТ, ДСТУ, ТУ тощо) та мають документи, які підтверджують якість та походження продуктів харчування (декларація виробника, сертифікат якості товару, висновок санітарно-епідеміологічної експертизи тощо).
Дата відповіді: 08.01.2025 20:59