• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

ДК 021:2015:15110000-2 – М’ясо (Яловичина охолоджена (м’якоть І категорії ), тушка курки охолоджена, бедро курки охолоджене, філе куряче охолоджене, м’ясо свинини охолоджене (свинина нежирна, м’ясна м’якоть, задній окіст)

Завершена

800 550.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 4 002.75 UAH
Період уточнення: 20.02.2024 16:48 - 25.02.2024 00:00
Відповідь надана

Дискримінаційні вимоги

Номер: e927422c0e4d448ba1e1f2ae290f4efe
Дата опублікування: 21.02.2024 22:23
Опис: Шановний Замовнику! ДОДАТОК №2 «ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ» передбачає, що Учасник повинен надати оригінал або копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника та дійсні на момент подання пропозиції, що має включати такі сфери акредитації, як складське зберігання (код КВЕД 52.10) та транспортування (код КВЕД 49.41) сушених продуктів та продуктів харчування; оптова та роздрібна торгівля, розповсюдження, реалізація та постачання харчових продуктів охолоджених, заморожених та стійких до навколишнього середовища: - ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018. IDT); - ДСТУ EN ISO 9001:2018 (ISO 9001:2015, IDT). (в техвимоги) · Надати оригінал або копію сертифікату на систему екологічного управління, виданий органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника та дійсний на момент подання пропозиції, що має включати такі сфери акредитації, як складське зберігання (код КВЕД 52.10) та транспортування (код КВЕД 49.41) сушених продуктів та продуктів харчування; оптова та роздрібна торгівля, розповсюдження, реалізація та постачання харчових продуктів охолоджених, заморожених та стійких до навколишнього середовища: - ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT Так, одним із доказів необхідного рівня якості послуг із постачання та реалізації товарів є підтвердження відповідності технічних і споживчих характеристик цих послуг загальновизнаним вимогам (ДСТУ, ТОСТ, ТУ) шляхом проведення незалежної оцінки або сертифікації. Зокрема, безпосереднє надання Сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000:2018/22000:2019 підтверджує використання потенційними учасниками процедури закупівлі системи управління безпечністю харчових продуктів стосовно роздрібної та/або оптової торгівлі продуктами харчування. Так, стандарти ISO 22000 охоплюють комплекс вимог та критеріїв з організації харчового ланцюга від контролю за якістю сировини, з якої виробляється продукція, матеріалу упаковки, а також доставки готової продукції кінцевим споживачам. Разом з цим, вимоги вказаного Стандарту ISO 22000 та діючого законодавства не конкретизують необхідність щодо зазначення конкретизованого переліку КВЕД-ів із визначенням видів господарської діяльності для суб’єктів господарювання у вищевизначеному Сертифікаті ISO 22000:2018/22000:2019. Також, стандарт ISO 9001 визначає вимоги до систем менеджменту якості у сфері постачання продукції та надання послуг, що підтверджується п. 01. Національного стандарту України ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT). Наявність у підприємства сертифікату на систему менеджменту якості відповідно до вимог ISO 9001 свідчить про спроможність підприємства надавати послуги із постачання товарів у відповідності з вимогами діючої нормативноправової документації. Натомість, звертаємо увагу, що діючим законодавством та відповідним Стандартом ISO 9001 не регламентовано вимогу щодо необхідності визначення переліку КВЕД-ів відповідно до видів господарської діяльності, які провадяться суб’єктами господарювання. Аналогічним є також інша вимога щодо надання Сертифікату, який посвідчує систему управління екологічного безпекою ДСТУ ISO 14001:2015. Даний сертифікат посвідчує, що охорона навколишнього природного середовища здійснюється суб’єктом господарювання відповідно до законів України, ратифікованих Україною міжнародних конвенцій та угод щодо охорони навколишнього середовища, зокрема шляхом: збільшення частки заходів з охорони навколишнього природного середовища при зберіганні, перевезенні (транспортуванні) та оптової торгівлі продуктами харчування. Водночас, Стандарт ISO 14001 та норми діючого законодавства в даному випадку також не містять посилань щодо обов’язкового визначення КВЕД-ів суб’єкта підприємництва у Сертифікаті на систему управління екологічного безпекою ДСТУ ISO 14001:2015. Враховуючи вищезазначене, вважаємо, що конкретизація у тендерній документації Замовника вимоги про зазначення складське зберігання (код КВЕД 52.10) та транспортування (код КВЕД 49.41) сушених продуктів та продуктів харчування; оптова та роздрібна торгівля, розповсюдження, реалізація та постачання харчових продуктів охолоджених, заморожених та стійких до навколишнього середовища у Сертифікаті ISO 22000:2018/ISO 22000:2019, Сертифікаті ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT) та Сертифікаті ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, 1DT) є дискримінаційною та такою, що передчасно звужує коло потенційних учасників процедури відкритих торгів з метою надання неправомірних переваг іншим суб’єктам господарювання та підлягає приведенню у відповідність до вимог діючого законодавства України. Так, потенційні суб’єкти підприємництва, які належним чином впровадили у свою діяльність систему управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), систему управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT) та систему екологічного керування ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT), проте не визначили у вказаних сертифікатах вищевказані КВЕД, як складське зберігання (код КВЕД 52.10) та транспортування (код КВЕД 49.41) сушених продуктів та продуктів харчування; оптова та роздрібна торгівля, розповсюдження, реалізація та постачання харчових продуктів охолоджених, заморожених та стійких до навколишнього середовища позбавлені можливості прийняти участь у даній процедурі закупівлі. Натомість наявність даних КВЕД не є законодавчо визначною обов’язковою складовою підтвердження належної сертифікації щодо впровадження відповідних систем контролю господарської діяльності операторів ринку харчових продуктів. Частиною першою статті 5 Закону визначено, що закупівлі здійснюються, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель. Згідно з частиною четвертою статті 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників. Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним. Дії Замовника в частині встановлення у Документації наведених вище вимог порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси потенційного Учасника, пов'язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону. Тому, просимо Замовника внести зміни до тендерної документації наступним чином: Надати оригінал або копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника та дійсні на момент подання пропозиції: - ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018. IDT); - ДСТУ EN ISO 9001:2018 (ISO 9001:2015, IDT). (в техвимоги) · Надати оригінал або копію сертифікату на систему екологічного управління, виданий органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника: - ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT
Відповідь: Шановний учаснику! Дякуємо за Вашу зацікавленість у закупівлі. У відповідь на Ваше запитання повідомляємо, що Замовником торгів будуть внесені відповідні зміни в цій частині вимоги тендерної документації.
Дата відповіді: 23.02.2024 11:45