-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
Ковбаса напівкопчена в/г (код ДК 021:2015:15131130-5-ковбаси), сосиски 1г (код ДК 021:2015:15131120-2-ковбасні вироби)
Завершена
59 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 295.00 UAH
мін. крок: 0.5% або 295.00 UAH
Період уточнення:
10.01.2024 13:20 - 15.01.2024 00:00
Відповідь надана
Про залучення документів виробничих та трудових ресурсів інших суб’єктів господарювання, які не є учасниками торгів
Номер:
d98cbf38289840c8ba9298566e4b1341
Дата опублікування:
11.01.2024 14:45
Опис:
При проведенні процедури закупівлі товару Замовник у своїй тендерній документації вимагає від учасника торгів залучати виробничі та трудові ресурси інших суб’єктів господарювання які не є учасниками торгів для проходження кваліфікаційних критеріїв, викладених у додатку 1 тендерної документації.
Питання:
1. На підставі ст.24 ЗУ «Про публічні закупівлі» прошу роз’яснити про правові підстави залучення учасником торгів виробничих та трудових ресурсів інших суб’єктів господарювання та їх документів, які не є учасниками торгів для проходження кваліфікаційних критеріїв при проведенні закупівлі товару.
Роз’яснення надати з посиланням на певну статтю ЗУ «Про публічні закупівлі», яка регламентує залучення учасником виробничих та трудових ресурсів інших суб’єктів господарювання та їх документів, які не є учасниками торгів при проведенні закупівлі товару.
Відповідь:
Добрий день!
Ваша вимога не відповідає змісту та умовам тендерної документації.
Так, в Тендерній документації Замовником встановлено кваліфікаційні критерії (вимоги) відповідно до ст. 16 ЗУ «Про публічні закупівлі». Кваліфікаційні критерії - це вимоги, які замовник встановлює до учасників публічних закупівель. Вони допомагають замовнику пересвідчитися, що учасник може вчасно доставити необхідні продукти харчування в потрібному замовникові обсязі, з дотриманням умов їх виробництва/зберігання/транспортування, з дотриманням вимог ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів» та інших нормативно-правових актів в галузі обігу продуктів харчування. Як визначає закупівельне законодавство, у процедурах закупівлі, зокрема, й у відкритих торгах з Особливостями, учасники мають проходити кваліфікацію. Таким чином, замовник має право вимагати від них відповідні документи. Відповідно до ст. 16 ЗУ «Про публічні закупівлі» замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям. Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв:1) наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; 2) наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; 3) наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів); 4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.
Так в тендерній документації встановлено підтвердження наявності в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій; наявності в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.
Враховуючи положення статті 5 ЗУ «Про публічні закупівлі» Замовником були передбаченні альтернативні підстави підтвердження кваліфікаційних критеріїв учасником. Так, якщо учасник не має власних потужностей (склад, транспорт) він може залучити їх на підставі цивільно-правових договорів та підтвердити відповідні умови. Така ж ситуація і щодо працівників.
Отже, зазначені документи вимагаються з метою підтвердження учасників відповідності кваліфікаційним критеріям, керуючись ЗУ «Про публічні закупівлі», Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178, ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, галузевих нормативно-правових актів в сфері обігу продуктів харчування та інших нормативно-правових актів.
Дата відповіді:
12.01.2024 14:11