Номер:
87b9507983884acf9570d2b489994c5a
Пов'язаний елемент:
Закупівля
Дата опублікування:
24.04.2023 22:43
Опис:
Шановний Замовнику ! Додаток 1 тендерної документації містить вимогу «копія договору (договорів) на дезінфекцію автотранспортних засобів (не менше двох авто) для транспортування готових страв, та копію документу (або документів), який (які) підтверджує (підтверджують) періодичне проходження санітарної обробки автотранспортних засобів (не менше двох авто) з визначенням дат проходження обробки (із зазначенням марки та реєстраційного номеру автотранспортних засобів).»Просимо вас викласти дану вимогу в наступній редакції «копія договору (договорів) на дезінфекцію автотранспортних засобів (не менше двох авто) для транспортування готових страв, та копію документу (або документів), який (які) підтверджує (підтверджують) періодичне проходження дезінфекції автотранспортних засобів (не менше двох авто) з визначенням дат проходження дезінфекції (із зазначенням марки та реєстраційного номеру автотранспортних засобів)», зважаючи на таке. Санітарними правилами для підприємств продовольчої торгівлі (СанПиН 5781-91) були визначені вимоги до транспортування продуктів харчування, в тому числі до проведення санітарної обробки. Однак, Кабінет Міністрів України 20 січня 2016 року видав Розпорядження "Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства", № 94-р, відповідно до якого втрачали чинність акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади СРСР та Української РСР. Таким чином, САНІТАРНІ ПРАВИЛА ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ТОРГІВЛІ (САНПИН 5781-91) не діють з 2017 року. Основним законодавчим актом, що регулює відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів, є Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Відповідно до статті 20 Закону оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, та зобов’язані забезпечувати дотримання вимог Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Зокрема, відповідно до статті 44 вказаного Закону встановлено гігієнічні вимоги до транспортних засобів: транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію. Відповідно до статті 41 вказаного Закону встановлено Гігієнічні вимоги до потужностей, а саме про те, що потужності, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів, повинні відповідати таким вимогам: бути спланованими, сконструйованими та розміщеними для належного утримання, чищення та/або дезінфекції, запобігання або мінімізації будь-якого забруднення, а також здійснення заходів, необхідних для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів з боротьби із шкідниками, запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів, підтримання необхідних температурних режимів. Відповідно до Статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» Тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством. На підставі вищевикладеного зазначаємо про відсутність у законодавстві визначення поняття «санітарна обробка», натомість наголошуємо про наявність поняття «дезінфекція».
Відповідь:
«Шановний Учаснику! Повідомляємо про те, що будуть внесені зміни до тендерної документації».
Дата відповіді:
25.04.2023 14:54