• Відкриті торги з особливостями
  • Мультилотова
  • КЕП

М'ясо та субпродукти

Завершена

1 575 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.1% або 1 000.00 UAH
Період уточнення: 26.01.2023 15:42 - 31.01.2023 00:00
Відповідь надана

Експлуатаційний дозвіл на ім'я Учасника

Номер: 8c909aaf45f1453ba754453d501162bd
Дата опублікування: 26.01.2023 16:34
Опис: В Додатку 4 до тендерної документації "Інформація про технічні та якісні показники предмету закупівлі" Замовником встановлена вимога: "На підтвердження зазначених вимог, учасник торгів має надати: експлуатаційний дозвіл Учасника, що дозволяє оператору ринку займатися виробництвом, реалізацією та зберіганням предмету закупівлі. Якщо Учасник не є Виробником – надати експлуатаційний дозвіл Виробника та Учасника, стосовно предмету закупівлі." Згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (надалі-Закон) передбачено: - ч.1, ст.23 - ЕКСПЛУАТАЦІЙНИЙ ДОЗВІЛ це дозвіл, що отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану З ВИРОБНИЦТВОМ ТА/АБО ЗБЕРІГАННЯМ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ; - Стаття 20 Обов’язки операторів ринку - Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах ДІЯЛЬНОСТІ, яку вони здійснюють. Враховуючи вищевказані норми повідомляємо, що експлуатаційний дозвіл видається лише якщо ДІЯЛЬНІСТЬ господарюючого субʼєкта підпадає ПІД ВИРОБНИЦТВО ТОВАРУ ТА/АБО ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ. Інформуємо про те, що НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА підбираються на самому початку діяльності: при первинній реєстрації підприємства та відображаються у виписці/витягу з ЄДРПОУ, витягу з податкового органу та класифікуються відповідно до класифікатору видів економічної діяльності (КВЕД). Наказ Держспоживстандарту України від 11.10.2010 N 457 визначає поняття основного призначення КВЕД - визначати та кодувати основні та другорядні види економічної ДІЯЛЬНОСТІ юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців. В даному випадку є окремі коди КВЕДу щодо виробництва продуктів харчування (КВЕД 10.51 Перероблення молока, виробництво масла та сиру) та зберігання харчових продуктів (КВЕД 52.10 Складське господарство). Ми як учасники торгів займаємося діяльністю посередників у торгівлі продуктами харчування (КВЕД 46.17), неспеціалізована оптова торгівля (КВЕД 46.90) та не займаємося виробництвом товару та\ або його зберіганням, у звʼязку із чим ми НЕ МАЄМО ЗАКОНОДАВЧОЇ МОЖЛИВОСТІ надати експлуатаційний дозвіл!!! Проте чинне законодавство України НЕ ЗАБОРОНЯЄ нам займатися оптовою торгівлею продуктами харчування без отримання експлуатаційного дозволу! В даному випадку встановлена вами вимога обмежує взяти участь в закупівлі та прописана таким чином, що подати пропозицію на тендер зможуть ЛИШЕ ВИРОБНИКИ!!! На підставі вище викладено, просимо внести зміни до документації та виключити вимогу щодо надання експлуатаційного дозволу виданого саме на імʼя учасника. У випадку не задоволення вимоги нами буде скеровано скаргу до АМКУ.
Відповідь: Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» Статті 23 п. 1. Експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Відповідно до статті п. 55) оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Обов’язок отримання експлуатаційного дозволу не поширюється в частині відповідної діяльності на операторів ринку, які здійснюють: - первинне виробництво харчових продуктів тваринного походження, а також пов’язану з ним діяльність, зокрема зберігання та поводження з первинною продукцією в місці первинного виробництва, за умови що при цьому істотно не змінюється стан такої продукції; - транспортування харчових продуктів тваринного походження, у тому числі тих, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною; - зберігання харчових продуктів тваринного походження, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною; - виробництво та/або зберігання харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження; - експлуатацію закладів громадського харчування та закладів роздрібної торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим Кабінетом Міністрів України. До моменту встановлення таких вимог цей виняток поширюється на всі заклади громадського харчування та заклади роздрібної торгівлі. Реаліцація під цей перелік не підпадає. Поряд з тим в Санаторії «Ворзель» Служби безпеки України перебувають на оздоровлені діти: На виконання доручень Прем’єр-міністра України від 25.10.2019 року та від 19.12.2019 року № 44801/1/1-19 до пункту 2 статті 1 Указу Президента України від 7 грудня 2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» Держпродспоживслужбою вживалися відповідні організаційні заходи, в тому числі було посилено державний нагляд за організацією харчування дітей За інформацією територіальних органів Держпродспоживслужби при складанні тендерної документації для закупівлі харчових продуктів та надання послуг з харчування дітей враховуються обов’язкові вимоги щодо наявності експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів у постачальників. Відповідно до вищезазначеного Учасник обов’язково має надати експлуатаційний дозвіл як оператор ринку що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.
Дата відповіді: 27.01.2023 13:58