• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

55510000-8- Послуги їдалень (послуги гарячого харчування)

Завершена

1 611 806.00 UAH без ПДВ
мін. крок: 1% або 16 118.00 UAH
Період уточнення: 04.12.2017 17:50 - 17.12.2017 15:00
Відповідь надана

Щодо дискримінаційних ТД

Номер: 4bb7a9b532a44ebbb257c702ad60bb82
Дата опублікування: 09.12.2017 19:04
Опис: Відповідно до Додатку № 3 в розділі Інші документи, які мають бути надані учасником у складі тендерної пропозиції п 5 передбачено надання копії чинного сертифікату на систему управління якістю (ISO 9001) та п 6 передбачено надання копії чинного сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів стосовно надання послуг щодо забезпечення харчування (ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) дане питання регламентується Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Ним передбачено, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова. Разом з тим з переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, даний предмет закупівлі виключили. Тобто, у замовника відсутня законодавча підстава, щоб встановлювати таку вимогу в документації. В зв’язку з цим просимо виключити, дискримінаційні вимоги з Додатку № 3 в розділі Інші документи, які мають бути надані учасником у складі тендерної пропозиції в Документації тендерних торгів на закупівлю 55510000-8- Послуги їдалень (послуги гарячого харчування).
Відповідь: Важливим кроком України у запровадженні операторами потужностей виробництва, процедур заснованих на принципах НАССР з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу було набуття чинності Наказу МінАПК «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 №590 (далі по тексту - Наказ). В 2014 році за основу та в цілому прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" № 1602-18 від 22.07.2014, згідно з яким Закон України «Про безпечність та якість» викладено в новій редакції та з новою назвою «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі по тексту - Закон), дата набуття чинності 20.09.2015. Вимоги Наказу №590, розроблені відповідно до вимог законодавства України у сфері безпечності харчових продуктів, з урахуванням вимог міжнародного законодавства. Там, зокрема, зазначається, що оператори потужностей повинні розробити та впровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати всі небезпечні чинники, які можуть бути в харчовому продукті. Цим документом встановлено положення про введення операторами потужностей програм - передумов, розробки постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, окремих процедур, що забезпечують результативне функціонування програм - передумов та системи НАССР, спрощеного підходу щодо застосування системи НАССР для певних операторів потужностей . У рамках адаптації законодавства України у сфері санітарних та фіто санітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів. 23 липня 2014 р. Верховна Рада України проголосувала за законопроект № 4179 а, який стосується гармонізації законодавства України та Європейського Союзу у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Зазначений документ передбачає введення в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. У законі також передбачено створення єдиного контролюючого органу в сфері безпеки харчових продуктів, скасування дозвільних документів і процедур, які відсутні в ЄС, впровадження європейських принципів регулювання ГМО, зокрема в частині реєстрації ГМО-джерел, а не продуктів, вироблених з них. 20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» — Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами, — який вже вимагає наявності у всіх операторів ринку харчових продуктів програм-передумов системи НАССР (гігієнічних вимог). Відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 свідчить про певний рівень надійності постачальника і добротності його компанії. Сертифікати відповідності ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 є зовнішнім незалежним підтвердженням досягнення вимог стандарту. Мета серії стандартів ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 - стабільне функціонування документованої системи менеджменту якості продукції підприємства. Сертифікати ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 підтверджують та гарантують те, що Учасник на адресах потужностей (приміщення харчоблоків) веде свою господарську діяльність у відповідності до СанПіН, ДСТУ, ГОСТ, що є дуже важливим фактором для здоров’я та реабілітації дітей, які є вихованцями нашого закладу. Крім цього, наявність в учасника сертифікатів ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 підтверджує те, що у Учасника в штаті є технологи харчового виробництва вищого розряду та інші спеціалісти відповідної кваліфікації, які професійно використовують та проводять розрахунки норм, вітамінізації та енергетичної цінності харчових продуктів. Замовник не має права собі дозволити, щоб переможець торгів навчався організовувати виробничий процес по приготуванню страв на дітях закладу, тобто не мав організованого процесу виробництва . По-друге, в закладі цілодобово перебувають вихованці,переважно діти-інваліди і харчування є одним із основних напрямків реабілітації дітей та повинно здійснюватися організацією з багаторічним досвідом надання послуг на належному рівні. Вимога щодо надання учасниками торгів сертифіката системи управління якістю відповідно до ДСТУ ISO 9001 та ДСТУ ISO 22000 – це гарантія спроможності стабільно та безперервно забезпечувати якість та безпечність послуг протягом усього часу їх надання; це забезпечення упевненості в тому, що послуги, які надаються підприємством, відповідають обов'язковим вимогам нормативних документів, при цьому всі технічні, адміністративні і людські чинники, що впливають на якість послуг, знаходяться під контролем. Таким чином, в вимогах Замовника є бажання отримати належного виконавця послуг .
Дата відповіді: 12.12.2017 17:13