• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Молоко

Торги відмінено

212 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 060.00 UAH
Період уточнення: 16.12.2022 15:28 - 22.12.2022 00:00
Відповідь надана

Сертифікат

Номер: 5f3bc5053d794582950cad2182d399e2
Дата опублікування: 20.12.2022 13:16
Опис: Добрий день. Вимагається надання Учасниками: - Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, ITD), який підтверджує впровадження, застосування та постійну дію на підприємстві Виробника процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках стосовно предмета закупівлі з відповідним кодом категорії харчового ланцюга: С (виробництво харчових продуктів), який виданий Виробнику. запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; - Сертифікат виданий на ім’я Виробника на систему управління якістю відповідно до ДСТУ ISO 9001:2018 (ISO 9001:2015, IDT). який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; - Сертифікат виданий на ім’я Виробника екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT). який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару. - Сертифікат виданий на ім’я Виробника щодо системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці відповідно до ДСТУ ISO 45001:2019 (ISO 45001:2018, IDT) який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; Вважаємо, що вказані вимоги в частині зазанчення чіткого № сертифікату є дискримінаційною (як приклад 37001:2018 (ISO 37001:2016, IDT)) так як виробники могли отримувати сертифікати з іншими номерами та які передбачають такі ж процедури. Вимагаємо усунити вказані вимоги.
Відповідь: розглянувши запитання, яке бул поставлене Замовнику через електронну систему закупівель у закупівлі за предметом закупівлі ДК 021:2015: 15510000-6 Молоко та вершки (ідентифікатор закупівлі UA-2022-12-16-012626-a), виникла необхідність у вирішенні питання про відміну закупівлі через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Так, як зазначено у запитанні від 20.12.2022, поставленого через електронну систему закупівель, замовником вимагається надання Учасниками: - Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів, що відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, ITD), який підтверджує впровадження, застосування та постійну дію на підприємстві Виробника процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках стосовно предмета закупівлі з відповідним кодом категорії харчового ланцюга: С (виробництво харчових продуктів), який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; - Сертифікат виданий на ім’я Виробника на систему управління якістю відповідно до ДСТУ ISO 9001:2018 (ISO 9001:2015, IDT). який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; - Сертифікат виданий на ім’я Виробника екологічного управління відповідно до ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT), який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару. - Сертифікат виданий на ім’я Виробника щодо системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці відповідно до ДСТУ ISO 45001:2019 (ISO 45001:2018, IDT) який виданий Виробнику запропонованого товару Органом з сертифікації, діяльність якого відповідає ДСТУ ISO/IEC 17021-1:2017 (з наданням підтверджуючих документів) та чинний протягом усього строку поставки товару; Вважаємо, що вказані вимоги в частині зазначення чіткого № сертифікату є дискримінаційною (як приклад 37001:2018 (ISO 37001:2016, IDT)) так як виробники могли отримувати сертифікати з іншими номерами та які передбачають такі ж процедури. До цього питання поставлена вимога усунути вказані вимоги. Щодо суті питання, погодитись із вимогою особи, яка задала питання, у повному обсязі, немає підстав, оскільки відповідно положень до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами) безпечність та якість продукції має бути документально підтвердженою. Як передбачено абзацом першим частини третьої статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі», тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. У тендерній документації може зазначатися інформація про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі вимогам, що встановив замовник. Окрім того, у відповідності до п. 11 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, відповідальність за безпечність і якість продуктів харчування покладається на постачальника харчових продуктів. Молоко як один із основних продуктів харчування, що широко використовується у меню дошкільних закладів освіти для харчування дітей, повинно вироблятися із якісної сировини, вимагає дотримання відповідних технологій та особливих умов під час його виробництва, зберігання, транспортування при поставці тощо. Відповідно, Замовником у тендерній документації у даній закупівлі вимагалось подання ряду сертифікатів відповідності як учасника так і виробника продукції, яка пропонується, учасником, які підтверджують якість та безпечність харчового продукту, із посиланням на їхні конкретні номери, що ідентифікують відповідність вимогам щодо якості. Разом з цим, Замовник об’єктивно не може на підставі зазначеного питання, поданого через електронну систему закупівель, внести зміни до тендерної документації шляхом виключення із переліку документів, що вимагались тендерною документацією, усіх сертифікатів, перерахованих у поданому запитанні, оскільки внесення таких змін може тягнути за собою відсутність навіть мінімальних гарантій на здійснення закупівлі продукту, який відповідав би вимогам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У той же час, Замовник частково погоджується з тим, що зазначення чіткого номеру сертифікату може розглядатись як дискримінаційна вимога, так як виробники могли отримувати сертифікати з іншими номерами та які передбачають такі ж процедури. Таким чином, за таких обставин, за яких не є можливим усунути порушення, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, за предметом закупівлі ДК 021:2015: 15510000-6 Молоко та вершки (ідентифікатор закупівлі UA-2022-12-16-012626-a), на даному етапі доцільним є прийняти рішення про відміну закупівлі.
Дата відповіді: 21.12.2022 12:10