-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
код ДК 021:2015:15110000-2 М'ясо (м'ясо свинини свіже чи охолоджене, легені ялові, серце ялове, печінка ялова).
Єдиним критерієм оцінки пропозицій є ціна (питома вага критерію - 100%). Під час проведення спрощеної закупівлі усі документи, що мають відношення до пропозиції та складаються безпосередньо учасником, викладаються українською мовою. Закупівля у воєнний час проводяться відповідно до Постанови №169 зі змінами.
Завершена
327 650.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 638.25 UAH
мін. крок: 0.5% або 1 638.25 UAH
Період уточнення:
13.10.2022 16:50 - 19.10.2022 00:00
Відповідь надана
Щодо вимог тендерної документації
Номер:
c5f42a1a693c46ac9616b810d9bb1ad5
Дата опублікування:
13.10.2022 19:17
Опис:
Шановний Замовник! У вимогах до учасників зазначено, що на підтвердження застосування у своїй діяльності системи керування безпечністю харчових продуктів та системи екологічного керування учаснику слід надати сертифікат ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі у сфері перевезення та неспеціалізованої оптової торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, виданий органом з сертифікації на ім’я учасника, та сертифікат ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT) системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування у сфері пакування та неспеціалізованої оптової торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами виданий органом з сертифікації на ім’я учасника. Додатково Ви, як Замовник, вказуєте на необхідність надати свідоцтво або посвідчення про навчання уповноваженої особи учасника у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP) у сфері оптової торгівлі продуктами харчування, виданий не раніше другої половини поточного року. Слід зазначити, що, якщо учасник має сертифікат ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), то він вже підтвердив своє навчання у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP) та на підтвердження цього, отримав зазначений сертифікат. У цьому випадку учасник не буде мати свідоцтво або посвідчення навчання у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP). Учасники, які не отримали сертифікат ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), адже його отримання не є обов'язковим згідно чинного законодавства, на підтвердження свого навчання у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP), можуть надати свідоцтво або посвідчення щодо цього самого навчання. Однак, воно не може бути датовано виключно другою половиною поточного року. Адже, законодавство про впровадження системи НАССР, почало діяти значно раніше вказаного Вами періоду. Прохаємо привести тендерну документацію у відповідність до законодавства в частині розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP). Дякуємо!
Відповідь:
Шановний учасник, дякуємо Вам за виявлену увагу до нашої процедури закупівлі, уважно розглянувши Ваше звернення повідомляємо наступне.
Відповідно до вимог Додатку № 1 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі учасниками надаються наступні документи:
- на підтвердження застосування у своїй діяльності системи керування безпечністю харчових продуктів та системи екологічного керування надати сертифікат ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі у сфері перевезення та неспеціалізованої оптової торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, виданий органом з сертифікації на ім’я учасника, та сертифікат ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT) системи екологічного управління. Вимоги та настанови щодо застосування у сфері пакування та неспеціалізованої оптової торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами виданий органом з сертифікації на ім’я учасника;
- свідоцтво або посвідчення про навчання уповноваженої особи учасника у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP) у сфері оптової торгівлі продуктами харчування, виданий не раніше другої половини поточного року.
Під час здійснення закупівлі та встановлення вимог до постачальників продуктів харчування для нас надзвичайно важливим є дотримання такими постачальниками положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до вимог пункту 2 частини 2 статті 20 зазначеного закону, оператори ринку зобов’язані розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
На підтвердження розроблення, введення в дію та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, нами була встановлена вимога щодо надання підтвердження у вигляді сертифікату на відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT).
Однак закон окрім вимоги щодо впровадження такої системи управління, також містить обов’язок операторів ринку забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
Відповідно до вимог п. 7.2 ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), яка встановлює вимоги до компетентності персоналу, організація повинна виконувати дії, спрямовані на отримання необхідної компетентності і оцінювати результативність вжитих заходів, а також зберігати відповідну документовану інформацію, яка підтверджує компетентність персоналу.
Навчання та підвищення компетенції осіб, які є відповідальними за постійно діючі процедури, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, повинно у формі внутрішнього та зовнішнього навчання, з огляду на що кожен оператор ринку повинен з визначеною періодичністю забезпечувати навчання вищезазначених осіб на постійній основі.
З огляду на вищезазначене, змушені відмовити Вам у задоволенні Вашої вимоги. Запрошуємо Вас до участі у закупівлі, однак просимо забезпечити наявність відповідних сертифікатів згідно вимог Додатку № 1 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та відповідного документального підтвердження забезпечення навчання уповноваженої особи учасника у сфері розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP).
Дата відповіді:
14.10.2022 13:12