-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
Молоко
Завершена
199 800.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 999.00 UAH
мін. крок: 0.5% або 999.00 UAH
Період уточнення:
14.12.2021 12:59 - 20.12.2021 00:00
Відповідь надана
Термін придатності
Номер:
4abb3b0dae7042a19341c131ccb6bbb3
Дата опублікування:
15.12.2021 16:14
Опис:
Доброго дня Шановний Замовнику, Згідно тендерної документації зазначено , що предмет закупівлі , а саме молоко 3,2%% має бути вироблена за ДСТУ 2661:2010 та мати строк придатності не більше 72 год. Ми звертаємо Вашу увагу на те, що: ДСТУ 2661:2010 стаття 10, пункт 3 "Правила зберігання": " Строки придатності питного молока може встановлювати виробник (залежно від якості сировини, рівня технології виробництва, характеристик обладнання, умов фасування та властивостей пакувальних матеріалів) за умов відповідності питного молока вимогам цього стандарту та погодження цих строків з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я". Яким нормативним документом керувався замовник при встановленні строку придатності молока не більше 72 год? • • Згідно Зміни №1 до ДСТУ 2661:2010 від 01.04.2014 доповнено Розділ №10 (ПРАВИЛА ТРАНСПОРТУВАННЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ) підпунктом 10.2.3 «Строки придатності продукту може встановлювати виробник самостійно (залежно від якості сировини, технології виробництва, технічних характеристик устатковання. умов пакування, пакувальних матеріалів) за умови погодження цих строків центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, та відповідності продукту вимогам цього стандарту за показниками якості та безпечності» • Спираючись на вищенаведене, виробництво та постачання молока з терміном придатності більшим за 72 год. при температурі від 0 градусів Цельсію до +6 градусів Цельсію повністю відповідає вимогам ДСТУ 2661:2010. • Звертаємося до Вас з метою внесення змін до тендерної документації, а саме зазначення терміну придатності до 12 діб при температурі від 0 градусів Цельсію до +6 градусів Цельсію, що у повній мірі відповідає ДСТУ 2661:2010 та унеможливлює дискримінацію Постачальників з продукцією термін придатності якої більший за більшим за 72 год та цей товар має відмінну якість та має усі дозвільні документи (декларація виробника, експертний висновок, сертифікат відповідності) та таким чином у повній мірі відповідає вимогам тендерної документації.
Відповідь:
Добрий день шановний Учаснику! Дякуємо за Ваше запитання.
В нашому оголошенні зазначено, що молоко повинно бути запаковане в спожиткову тару: пакети з поліетиленової плівки з внутрішнім чорним покриттям, що дозволена для контакту з харчовими продуктами. А відповідно до п.10.2.1 ДСТУ 2661:2010 Молоко пастеризоване та пряжене зберігають за температури (4 ± 2) °С у пакетах з поліетиленової плівки — не більше ніж 72 год.
За роз’ясненнями Держспоживслужби, чим довший строк зберігання продукту, тим менше в продукті корисного і більше штучних добавок. Для молока за їхніми рекомендаціями оптимальний термін придатності: 3 – 5 днів.
Ми згодні з тим, що відповідно до п.10.2.3 ДСТУ 2661:2010 Строки придатності питного молока може встановлювати виробник (залежно від якості сировини, рівня технології виробництва, характеристик обладнання, умов фасування та влас¬тивостей пакувальних матеріалів) за умов відповідності питного молока вимогам цього стан¬дарту та погодження цих строків з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я. Але, враховуючи те, що ми є лікарнею (опорною лікарнею для госпіталізації пацієнтів з COVID-19) та забезпечуємо харчування не здорових, а дуже ослаблених хворобою людей, мусимо бути максимально вимогливими та уважними при підборі продуктів харчування задля уникнення виникнення проблем зі здоров’ям або погіршення здоров’я людей, які перебувають на лікуванні у нашому закладі.
Підсумовуючи вищевикладене, вважаємо за необхідне залишити вимогу щодо терміну придатності молока пастеризованого жирністю не нижче 2,5 % в попередній редакції тобто не більше 72 години.
Дата відповіді:
16.12.2021 10:00