• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

ДК 021:2015: 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи (Банани, Апельсини, Лимони, Мандарини, Яблука, Капуста, Морква, Огірки свіжі, Помідори, Цибуля, Часник, Буряк)

Завершена

2 693 054.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 26 930.54 UAH
Період уточнення: 22.10.2021 18:10 - 02.11.2021 00:00
Відповідь надана

Дискримінаційні вимоги

Номер: cadb8e83dae44516829c0f66d35b9898
Дата опублікування: 29.10.2021 14:36
Опис: Частиною 4 статті 22 Закону встановлено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації Учасників. Крім того, вважаємо що дії Замовника (в частині встановлення зазначених нижче умов тендерної документації) порушують вимоги цієї статті Закону та один з принципів здійснення державних закупівель, визначених статтею 5 Закону, а саме - недискримінація Учасників. 1. П.1 Додаток №1 до тендерної документації, в саме кваліфікаційні критерії (наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій) передбачає надання учасником Довідки згідно форми 1 (Найменування обладнання, матеріально-технічної бази відповідно до підтверджуючих документів Кількість для автомобілів (загальна площа складських приміщень та об'єм відповідних камер для складських приміщень) Державний номерний знак автомобіля (номер витягу з реєстру речових прав складського приміщення) Форма власності(власне чи залучене(зазначити у кого та реквізити договору) на фірмовому бланку (у разі наявності таких бланків) про наявність обладнання та матеріально-технічної бази за підписом керівника та головного бухгалтера. У довідці учасник обов'язково повинен зазначити наявність (та підтвердити її документально відповідно до вимог ТД) з метою підтвердження можливості зберігання обсягу товарів, що є предметом даної закупівлі з розрахунку забезпечення постійної потреби у харчуванні 4530 учнів та вихованців закладів замовника зазначених у додатку№3.1 до ТД, в належних умовах відповідно до вимог чинного законодавства : складського приміщення для зберігання продовольчих товарів загальною площею не менше 260 кв.м з холодильною камерою об'ємом не менше 150 м3 та морозильною камерою об'ємом не менше 50 м3, що розташоване на території Виноградівської ОТГ Закарпатської області; не менше двох спеціалізованих автотранспортних засобів-фургонів рефрежираторів. - Просимо Замовника роз’яснити та надати аргументацію щодо кожної позиції цієї вимоги згідно чинного Законодавства, з посиланням на нормативно правовий акт, згідно якого Замовник керувався вибором даних вимог. А конкретно, яким чином Замовник визначив необхідність наявності в учасників складського приміщення для зберігання продовольчих товарів загальною площею не менше 260 кв.м з холодильною камерою об'ємом не менше 150 м3 та морозильною камерою об'ємом не менше 50 м3. Яким чином НАЯВНІСТЬ морозильної камери впливає на зберігання предмету закупівлі, а саме я ДК 021:2015: 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи (Банани, Апельсини, Лимони, Мандарини, Яблука, Капуста, Морква, Огірки свіжі, Помідори, Цибуля, Часник, Буряк). Наголошуємо Замовнику, що дана вимога в документації є дискримінаційною а також ніяким чином не впливає на якість зберігання вказаних товарів. ДСТУ, які Замовник використав у своїй тендерній документації (технічна специфікація) по вказаному переліку товарів, не містять вимог щодо наявності вказаних приміщень з вказаними площами, тим паче наявність морозильних камер. До прикладу ДСТУ 7037:2009 Капуста білоголова свіжа. Технічні умови п.10 визначає правила «транспортування та зберігання» п.10.2 «зберігання» передбачає, «…10.2.1…зберігають капусту в буртах, контейнерах, ящикових піддонах або ящиках згідно ДСТУ ISO 2167 , ДСТУ ISO 6000. П.10.2.2. Капусту середньо- і пізньостиглих сортів зберігають за температури від 0°С до 1 °С і відносної вологості повітря 90 % - 98 % не більше 7 місяців. 10.3.3.Капусту ранньостиглих сортів зберігають за температури від 5°С до 10 °С і відносної вологості повітря 85 % - 90 % не більше ніж 30 діб. Інші ДСТУ, що використані Замовником а саме: ДСТУ ISO 931:2019 Банани зелені. Настанови щодо зберігання та транспортування; ДСТУ ISO 3959:2015 Банани зелені. Настанови щодо умов визрівання ДСТУ ЕЭК ООН FFV-14:2007 Фрукти цитрусові. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН FFV-14:2004, IDT) ДСТУ ЕЭК ООН FFV-14:2007 Фрукти цитрусові. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН FFV-14:2004, IDT) ДСТУ ЕЭК ООН FFV-14:2007 Фрукти цитрусові. Настанови щодо постачання і контролювання якості (ЕЭК ООН FFV-14:2004, IDT) ДСТУ 8133:2015 Яблука свіжі середніх та пізніх термінів достигання. Технічні умови ДСТУ 7037:2009 Капуста білоголова свіжа. Технічні умови ДСТУ 7035:2009 Морква свіжа. Технічні умови ДСТУ 3247-95 Огірки свіжі. Технічні умови ДСТУ 3246-95 Томати свіжі. Технічні умови ДСТУ 3234-95 Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови ДСТУ 3233-95 Часник свіжий. Технічні умови ДСТУ 7033:2009 Буряк столовий свіжий. Технічні умови) – НЕ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ ВИКОРИСТАННЯ МОРОЗТЬНИХ КАМЕР! Як вбачається з викладеного вище вказані вимоги, а саме площі складських та холодильних приміщень, а також наявність морозильної камери є недоцільними, дані вимоги в ТД Замовника, необгурунтовані, вони є такими , що дискримінують учасників. Просимо виключити дані вимоги з складу документації, оскільки вбачаються дискримінаційні вимоги та корупційні зв’язки. - Просимо Замовника роз’яснити, які причини у Замовника щодо включення дискримінаційної вимоги щодо наявності вказаних в попередньому пункті складських приміщень на території Виноградівської ОТГ Закарпатської області. Замовник повинен усвідомлювати, що територіальна привілейованість певних учасників/учасника унеможливлює добросовісну конкуренцію, та відповідно дана вимога Замовника штучно спотворює процедуру закупівлі, оскільки не дозволяє взяти участь учасникам з інших районів та регіонів, які можуть здійснювати постачання товарів по предмету закупівлі для потреб Замовника, тим самим порушує вимоги Закону «Про публічні закупівлі». Просимо виключити дану вимогу з складу документації, оскільки вбачаються дискримінація до учасників та корупційні зв’язки. 2. Додаток 3 до тендерної документації П.1. Якість та гарантії якості передбачає, що: Якість товару повинна відповідати діючим на території України державним стандартам, вимогам до якості, умовам Договору та підтверджується наступними документами поданими в тендерній пропозиції: - завірені копії (або оригінали) сертифіката якості виробника на кожний різновид товару що вимагається тендерною документацією не більше 30 – тиденної данини на день подання пропозиції. Всі надані вищезазначені Учасником сертифікати якості повинні бути надані виробником з яким в Учасника наявний чинний договір поставки, що також надається у складі тендерної пропозиції. Учасник вважає дану вимогу дискримінаційною, та такою, що унеможливлює взяти участь у процедурі закупівлі його та інших учасників, оскільки, згідно вказаною вимоги, взяти участь зможуть тільки ті ученики, які безпосередньо мають укладені договори поставки з виробником вказаних товарів по предмету закупівлі. Цим самим Замовник ставить в нерівне становище можливих учасників торгів, порушуючи принцип добросовісної конкуренції, а також положення статті 20 Закону, де вказано, що пропозиції мають право подавати всі зацікавлені особи. Оскільки учасники не зобов’язані бути виробниками чи офіційними дистриб’юторами/диллерами даних товарів то вони не можуть виконати цю вимогу Документації. Учасник зауважує, що він може надати підтверджуючі документи на поставку предмета закупівлі від своїх постачальників та завірену ними. На думку учасника ця вимога значно обмежує кількість потенційних учасників торгів тільки виробниками або тими, які працюють безпосередньо з виробниками, маючи з ними укладений договір поставки, а це є суттєвим порушенням законодавства про державні закупівлі. ОКРІМ ТОГО, ВЕЛИКА ЧАСТИНА ФРУКТІВ, ЯКА ЗАКУПЛЯЄТЬСЯ ЗАМОВНИКОМ В БІЛЬШОСТІ СВОЄМУ Є ІМПОРТОВАНИМ ТОВАРОМ, ДЛЯ УЧАСНИКІВ ЯКІ НЕМАЮТЬ ПРЯМИХ ДОГОВОРІВ ПОСТАВКИ З ІНОЗЕМНИМИ ПАРТНЕРАМИ-ВИРОБНИКАМИ, ДАНА ВИМОГА НЕРЕАЛЬНА ДЛЯ ВИКОНАННЯ. - Гарантійний лист від виробника адресований учаснику і замовнику ,яким підтверджуються можливість поставки товару, який є предметом даної закупівлі, у обсягах що визначений цією тендерною документацією та пропозицією учасника торгів протягом всього строку дії договору про закупівлю. У листі обов’язково зазначається ідентифікатор закупівлі. Учасник вважає дану вимогу дискримінаційною, та такою, що унеможливлює взяти участь у процедурі закупівлі його та інших учасників, оскільки, згідно вказаною вимоги, взяти участь зможуть тільки ті ученики, які безпосередньо мають укладені договори з виробником вказаних товарів по предмету закупівлі. Цим самим Замовник ставить в нерівне становище можливих учасників торгів, порушуючи принцип добросовісної конкуренції, а також положення статті 20 Закону, де вказано, що пропозиції мають право подавати всі зацікавлені особи. Наведені вище умови Документації обмежують коло учасників лише виробниками або суб'єктами господарювання, безпосередньо пов'язаними взаємовідносинами з виробниками, натомість нівелюючи офіційних дистриб’юторів та дилерів, з якими в більшості співпрацюють учасники. Аналогічної позиції притримується і АМКУ у своїх рішеннях. ОКРІМ ТОГО, ВЕЛИКА ЧАСТИНА ФРУКТІВ, ЯКА ЗАКУПЛЯЄТЬСЯ ЗАМОВНИКОМ В БІЛЬШОСТІ СВОЄМУ Є ІМПОРТОВАНИМ ТОВАРОМ, ДЛЯ УЧАСНИКІВ ЯКІ НЕМАЮТЬ ПРЯМИХ ДОГОВОРІВ ПОСТАВКИ З ІНОЗЕМНИМИ ПАРТНЕРАМИ-ВИРОБНИКАМИ, ДАНА ВИМОГА НЕРЕАЛЬНА ДЛЯ ВИКОНАННЯ. Просимо виключити дані вимоги з складу документації, оскільки вбачаються дискримінація до учасників та корупційні зв’язки. 3. Додаток 4 до тендерної документації «Проєкт договору» п.7.10. викладено в наступній редакції : «Термін поставки: з січня 2022 року до 31 грудня 2021 року», що невідповідає вимогам документаціх. Просимо внести зміни, та привести документацію по закупівлі товару ДК 021:2015: 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи (Банани, Апельсини, Лимони, Мандарини, Яблука, Капуста, Морква, Огірки свіжі, Помідори, Цибуля, Часник, Буряк))згідно вимог Закону «Про публічні закупівлі», анулювавши всі дискримінуючі вимоги, які стосуються добросовісних учасників
Відповідь: Шановний Учасник! В своєму запитанні ви самі наводити положення стандартів, які визначають необхідність холодильного обладнання в учасника. Враховуючи те, що замовник в межах одного лоту закуповує продукцію з різними умовами зберігання вимога до матеріальної бази Учасника сформована з врахуванням всіх особливостей товарів, що є предметом даної закупівлі. До прикладу ДСТУ 7037:2009 Капуста білоголова свіжа. Технічні умови п.10 визначає правила «транспортування та зберігання» п.10.2 «зберігання» передбачає, «…10.2.1…зберігають капусту в буртах, контейнерах, ящикових піддонах або ящиках згідно ДСТУ ISO 2167 , ДСТУ ISO 6000. П.10.2.2. Капусту середньо- і пізньостиглих сортів зберігають за температури від 0°С до 1 °С і відносної вологості повітря 90 % - 98 % не більше 7 місяців. 10.3.3.Капусту ранньостиглих сортів зберігають за температури від 5°С до 10 °С і відносної вологості повітря 85 % - 90 % не більше ніж 30 діб. Щодо наявності морозильних камер то даний пункт включений до тендерної документації помилково та буде виключений шляхом внесення змін до ТД. Щодо надання гарантійних листів від виробників. Для замовника важлива якість продукції, що буде постачатися та вчасність і ритмічність поставок. Для замовника є неприйнятним учасник суб'єкт підприємницької діяльності, що перекуповує продукцію на ринку, а потім перепродає її державному замовнику так як такий учасник апріорі не може бути сумлінним, а враховуючи відсутність сталих господарських відносин з виробниками Замовник ризикує отримати неякісну продукцію різних виробників. Тому перед тим як звертатися із запитанням, вживаючи термін «дискримінація» без належних аргументів, радимо ретельно ознайомитися з тендерною документацією, особливо з умовами поставки товару, вимогами щодо якості продукції та особливо господарськими санкціями і порядком їх застосування у разі не виконання умов договору належним чином та реально оцінити власну можливість щодо виконання договору за цією закупівлею.
Дата відповіді: 30.10.2021 13:27