Номер:
c7baf86337a9433ca9971959edfa0643
Пов'язаний елемент:
Закупівля
Дата опублікування:
28.06.2021 14:28
Опис:
В Україні з 2017 року триває поетапний обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР (міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів).Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено обов’язковість розроблення, введення в дію та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.З 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі мають впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР. Статтею 20 Закону визначено обов’язки операторів ринку, зокрема, п.1 ч. 2 ст. 20 визначено, що оператор ринку зобов’язаний забезпечувати дотримання вимог Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; п. 2 ч. 2 ст. 20 Закону визначено, що оператор ринку зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» передбачений державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності діяльності операторів ринку вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також усунення наслідків невідповідності та притягнення до відповідальності за порушення відповідних вимог. Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства.України від 08.08.2019 року №447 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин» затверджено форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин. Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 року №446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР» затверджено форму акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.
Додатково зазначаємо, що за невпровадження на потужностях системи НАССР, на операторів ринку, згідно статті 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», можуть бути накладені штафні санкції: від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.
Просимо внести в тендерную документацію вимогу про надання учасниками копій актів інспектування за формою №446, №447.
Відповідь:
Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012: оператори ринку, що здійснюють підготовку , обробку чи переробку харчових продуктів , зобов'язані розробляти, впроваджувати та застосовувати процедури , засновані на використанні в повному обсязі принципів системи управління безпечністю харчових продуктів ( НАССР ) ( розділ ІІІ,п.3.1) . В свою чергу ,Закон України " Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів " № 771/97- ВР від 23.12.1997 року ( зі змінами ) передбачає встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів та запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів. В той же час, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках ( НАССР ) , не є обовязковою. На операторів ринку , що здійснюють первинне виробництво , а також провадять пов'язану з первинним виробництвом діяльність , зокрема транспортування , зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва , за умови , що при цьому не змінюється суттєво стан таких продуктів , а також на транспортування живих тварин, призначених для споживання людиною , транспортування з місця первинного виробництва до потужності продуктів рослинного походження , продуктів рибальства ,а також продуктів полювання не поширюються вимоги щодо застосування постійно діючих процедур , заснованих на принципах системи аналдізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
Дата відповіді:
29.06.2021 10:55