Статус порушень:
Виявлені
Тип порушень:
- Інші порушення законодавства у сфері закупівель
Висновок про наявність або відсутність порушень законодавства:
За результатами аналізу питання визначення предмета закупівлі встановлено порушення вимог пункту 22 частини першої статті 1 Закону, пункту 3 Порядку № 708.
За результатами аналізу питань відображення закупівлі у річному плані, оприлюднення інформації про закупівлю, відповідності вимог тендерної документації вимогам Закону та Особливостей, розгляду тендерної пропозиції ФОП ОДНОВОЛ ТЕТЯНА СЕРГІЇВНА – порушень не встановлено.
Зобов’язанння щодо усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель:
-
Інформація про результати моніторингу закупівлі у розрізі стадій проведення процедури закупівлі:
Дата закінчення моніторингу закупівлі: 27 січня 2025 року.
Предметом аналізу були питання: визначення предмета закупівлі, відображення закупівлі у річному плані, оприлюднення інформації про закупівлю, відповідності вимог тендерної документації вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (зі змінами) (далі – Закон) та Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (в редакції станом на дату проведення торгів) (далі – Особливості), розгляду тендерної пропозиції.
Під час моніторингу проаналізовано: річний план закупівель Ліцею № 2 Івано-Франківської міської ради (далі – Замовник) на 2025 рік, оголошення про проведення відкритих торгів, тендерну документацію Замовника, затверджену рішенням уповноваженої особи від 31.12.2024 № 2 (далі – ТД), реєстр отриманих тендерних пропозицій, тендерну пропозицію Фізичної особи-підприємця ОДНОВОЛ ТЕТЯНА СЕРГІЇВНА (далі – ФОП ОДНОВОЛ ТЕТЯНА СЕРГІЇВНА), вимогу про усунення невідповідностей до 10.01.2025, протокольне рішення уповноваженої особи від 10.01.2025 № 4, повідомлення про намір укласти договір від 10.01.2025 року, інформацію про відміну від 20.01.2025, протокольне рішення уповноваженої особи від 20.01.2025 № 5, пояснення Замовника від 23.01.2025 року.
За результатами моніторингу процедури закупівлі встановлено, що предмет закупівлі «ДК 021:2015: код 55520000-1 «Кейтерингові послуги» (Послуги з гарячого харчування учнів (аутсорсинг) ДК 021:2015: код 55523100-3 «Послуги з організації шкільного харчування»)», який Замовником зазначено у річному плані, оголошенні про проведення відкритих торгів, тендерній документації визначено з порушенням пункту 22 частини першої статті 1 Закону, пункту 15 Особливостей, пункту 3 розділу І Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15.04.2020 № 708 (далі – Порядок № 708).
Зокрема, пунктом 22 частини першої статті 1 Закону передбачено, що предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.
Відповідно до пункту 15 Особливостей предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.
Згідно з пунктом 3 розділу І Порядку № 708 предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.
Так, відповідно до оголошення про проведення відкритих торгів передбачається закупівля предмету «ДК 021:2015: код 55520000-1 «Кейтерингові послуги» (Послуги з гарячого харчування учнів (аутсорсинг) ДК 021:2015: код 55523100-3 «Послуги з організації шкільного харчування»)», ДК 021:2015: 55520000-1 — Кейтерингові послуги, який визначений Замовником відповідно до Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015, затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 23.12.2015 № 1749 за показником четвертої цифри – 55520000-1 «Кейтерингові послуги».
Згідно з підпунктом 4.1 пункту 4 розділу 1 «Загальні положення» ТД назва предмету закупівлі – ДК 021:2015: код 55520000-1 «Кейтерингові послуги» (Послуги з гарячого харчування учнів (аутсорсинг) ДК 021:2015: код 55523100-3 «Послуги з організації шкільного харчування»).
Слід відмітити, що згідно з пунктом 3 Загальної частини Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 (зі змінами) (далі – Порядок № 305):
- аутсорсинг - спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку;
- кейтеринг - спосіб організації харчування здобувачів освіти/дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування.
Водночас, Замовником у пункті 5.2 розділу 5 Додатку 3 до ТД «Проєкт договору про закупівлю послуг з організації гарячого харчування учнів за бюджетні кошти» визначено, що послуги з організації гарячого харчування учнів надаються безпосередньо на базі їдальні навчального закладу з використанням власного обладнання Учасника-переможця та обладнання навчального закладу, в тому числі технологічного обладнання, підсобних приміщень та приміщень буфету навчального закладу. Також, пунктом 5.6 цього ж розділу встановлено, зокрема: працівники харчоблоку навчального закладу в обов’язковому порядку повинні мати діючі медичні книжки….. .
Крім того, у Додатку 2 «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі (технічна специфікація)» до ТД Замовник визначив: «Послуги з організації гарячого харчування учнів повинні надаватися безпосередньо на базі їдалень навчальних закладів з використанням власного обладнання та обладнання цих закладів, в тому числі технологічного обладнання, підсобних приміщень та буфету закладу. Працівники кухні зобов’язані дотримуватись існуючих санітарно-гігієнічних вимог (працювати за наявності діючих особистих медичних книжок, у відповідному одязі, бути чистими, не приступати до роботи у випадках наявності інфекційних захворювань, тощо)». Поряд з цим, учасником ФОП ОДНОВОЛ ТЕТЯНА СЕРГІЇВНА в складі тендерної пропозиції надано підписану інформацію про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, зазначену у Додатку 2 до ТД.
Таким чином, у разі, якщо Замовником визначено код предмету закупівлі як ДК 021:2015:55520000-1: Кейтерингові послуги, то учасник/ки виступатимуть перед Замовником як субпідрядники, оскільки згідно Порядку № 305: кейтеринг передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти.
Поряд з цим, вищеописані пункти проєкту договору, а саме: пункти 5.2 та 5.6 розділу 5 не застосовуються при наданні послуг, що визначені Замовником згідно коду предмета закупівлі за Єдиним закупівельним словником та назву відповідного класифікатора предмета закупівлі в ТД, а саме: ДК 021:2015:55520000-1: Кейтерингові послуги.
Протокольним рішенням уповноваженої особи Замовника від 20.01.2025 №5 прийнято рішення про відміну процедури закупівлі.
Відповідно до інформації, оприлюдненої в електронній системі закупівель, торги відмінено через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель.
Період усунення порушень:
27.01.2025 12:25 - 11.02.2025 00:00
Дата публікації висновку:
27.01.2025 12:25