-
Відкриті торги
-
Безлотова
-
КЕП
Картопля
Завершена
220 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 100.00 UAH
мін. крок: 0.5% або 1 100.00 UAH
Період оскарження:
03.03.2021 15:26 - 16.03.2021 00:00
Вимога
Відхилено
Вимога
Номер:
6c63d60621f248d28e4abd6691e834fd
Ідентифікатор запиту:
UA-2021-03-03-005370-a.b1
Назва:
Вимога
Вимога:
Вимога
03.03.2021 року Замовник оголосив закупівлю: ДК 021:2015:03210000-6: Зернові культури та картопля (UA-2021-03-03-005370-a)
Ознайомившись з тендерною документацією, ми виявили у ній дискримінаційні вимоги, які суттєво обмежують конкуренцію та фактично позбавляють потенційного учасника на участь у даній закупівлі. Відповідно до Тендерної документації наведений перелік харчових продуктів, які закуповуються Замовником в даній закупівлі, зокрема у п. 2., додатку 2 до тендерної документації містить вимоги щодо надання певних документів, серед яких міститься вимога надати: «на підтвердження того, що Учасник застосовує санітарні заходи та належну практику виробництва, системи НАССР та /або інших систем забезпечення безпечності та якості під час виробництва та обігу харчових продуктів, з урахуванням Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» надати: сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) або чинну документацію системи HACCP Учасника.»
Звертаємо Вашу увагу, що зі зміст ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) або чинної документації системи HACCP Учасника та статті 32 Закону України “ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на ДОБРІЛЬНІЙ ОСНОВІ. Як висновок, дані стандарти та отримання відповідних сертифікатів є добровільним, НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ !!!
Таким чином, вимоги Замовника щодо надання згаданого документа не ґрунтуються на діючому законодавстві, суперечить положенням зокрема ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) або чинну документацію системи HACCP Учасника та статті 32 Закону України “ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (дані стандарти та отримання відповідних сертифікатів є добровільним, НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ !!! Більш того, головними та суттєвими документами для харчових продуктів є наявність саме декларації виробника, якісного посвідчення, сертифікату відповідності та експертного висновку, які доречі Замовник витребує у цьому ж Додатку.
Повідомляємо, що продукти харчування, які складають предмет закупівлі, є у декількох виробників/постачальників, які мають своїх уповноважених представників або мають договори про співпрацю в Україні та мають можливість запропонувати даний товар та надати виключно сертифікат про відповідність чи декларацію виробника харчових продуктів, оскільки дані документи біль ніж достатньо підтверджують якість та безпечність харчових продуктів. ОДНАК, через наявність саме вимоги надати ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) або чинну документацію системи HACCP Учасника.» отримання якого НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ, А Є ДОБРОВІЛЬНИМ, інші компанії не можуть прийняти участь у закупівлі, що є дискримінацією та порушенням прав цих учасників. Дана вимога є дискримінаційною та призводить до звуження кола потенційних учасників та не забезпечує добросовісну конкуренцію, що може суттєво вплинути на ефективність проведення процедури закупівлі та прямо суперечить засадам здійснення публічних закупівель, бо призводить до відсутності фактичної конкуренції серед учасників. Дії Замовника в частині встановлення таких вимог порушують принципи здійснення закупівель – недискримінація учасників, та вимоги частини четвертої статті 22 Закону, згідно з якою тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Відповідно до ст. 5 ЗУ “Про публічні закупівлі” закупівля відбувається, зокрема, за принципами добросовісної конкуренції серед учасників, максимальної економії та ефективності, недискримінація учасників. Згідно ч. 4 ст. 22 ЗУ “Про публічні закупівлі”: “Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.” Враховуючи вищезазначене, з метою усунення дискримінаційних вимог, розширення кола потенційних учасників, забезпечення реальної добросовісної конкуренції, керуючись ст.ст. 5, 20, 22 ЗУ “Про публічні закупівлі”, прошу внести зміни до тендерної документації, а саме виключити вимогу ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) або чинну документацію системи HACCP Учасника.» В разі незадоволення даної вимоги, ми залишаємо за собою право оскаржити дані вимоги, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, безпосередньо до АМКУ у порядку ст. 18 Закону України “Про публічні закупівлі” !!!
Пов'язані документи:
Замовник
- Відповідь на вимогу картопля.pdf 12.03.2021 09:29
Дата подачі:
08.03.2021 13:17
Вирішення:
Шановний учасник! В нашому закладі на стаціонарному лікуванні (306 ліжок) перебувають онкохворі, які повинні забезпечуватись повноцінним якісним харчуванням. Безпека і якість харчування є одним із основних принципів функціонування підприємства. Сертифікація системи управління якістю (ISO 9001), та системи управління безпечністю харчових продуктів (ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) є однією із гарантій отримання якісної та безпечної продукції, а також гарантій того, що договір буде виконано в повному обсязі, і Постачальник, внаслідок будь-яких причин не припинить свою діяльність, що може призвести до зриву безперебійного забезпечення хворих лікувальним харчуванням, як це було в аналогічній закупівлі: UA-2020-03-04-004042-a, коли недобросовісний переможець торгів не виконав взяті на себе зобов’язання за Договором поставки товару № 106 від 07.04.2020р. у зв’язку з чим Договір був розірваний. Замовник був вимушений оголосити нову закупівлю.
Нагадуємо, що призначення сертифікатів системи управління якістю та системи управління безпечністю харчових продуктів – постійне покращення діяльності і як наслідок , підвищення конкурентоспроможності організацій як на вітчизняному так і на світових ринках. На сьогодні системи управління якістю – найбільш авторитетна в світі, її використовують у більш ніж 1000000 організаціях. У 161 країні.
Наявність сертифікатів – це гарантія спроможності учасника стабільно та безперервно забезпечити якість та безпечність постачання продукції чи надання послуг протягом усього часу їх надання; забезпечення впевненості в тому, що товари, що постачаються відповідають обов’язковим вимогам нормативних документів, при цьому всі технічні, адміністративні і людські чинники, що впливають на якість продукції, знаходяться під контролем.
Впровадження системи НАССР в Україні регулюється Законом від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» (далі — Закон 771), Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» та ін.
З 20 вересня 2019 р. стало обов’язковим впровадження системи управління безпечністю харчової продукції НАССР на всіх українських підприємствах, у тому числі МСБ, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами.
Проте сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не є обов’язковою (стаття 21 пункт 7), але обов’язковою є наявність програм - передумов розробленої системи НАССР. На підтвердження виконання системи, у яких наводиться опис процедур, розроблених відповідно до вимог цієї статті повинні бути надані документи, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, де оператори ринку гарантують, що документи містять достовірну інформацію.(стаття 21 пункт 6).
Отримати сертифікат якості може будь-яка організація, що працює у відповідності до стандартів ISO 9001, а наявність перелічених сертифікатів сприяє більш ретельному та всебічному вивченню ділових якостей учасника, його спроможності щодо якісного виконання своїх обов’язків, тому дана вимога не є дискримінаційною. Сподіваємось на розуміння
З огляду на вищевикладене Замовником прийнято рішення відхилити вимогу Учасника
Статус вимоги:
Відхилено