• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

03210000-6 Зернові культури та картопля (картопля, горох сушений)

Завершена

220 885.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 104.43 UAH
Період оскарження: 11.02.2021 09:53 - 20.03.2021 00:00
Скарга
Виконана замовником

Щодо умов ТД

Номер: 953152ef8d58480fa822961c604c8ef7
Ідентифікатор запиту: UA-2021-02-11-001583-a.a3
Назва: Щодо умов ТД
Скарга:
Умовами тендерної документації зобов’язано Учасника в В складі тендерної пропозиції надати сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO22000:2019 (ISO22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Зазначена вимога порушує принципи встановлені ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме ефективність та пропорційність, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників та рівне ставлення до них. 1. Вимога щодо надання сертифікату на транспортування обмежує участь учасників які користуються послугами з транспортування або експедиції. 2. На сьогодні в Україні діють два стандарти ISO22000, а саме ДСТУ ISO22000:2019 (строк дії якого закінчується 01.07.2021р.) та ДСТУ ISO22000:2019, дана інформація підтверджується листом ДП «УкрНДНЦ» від 17.11.2020р. за вих. № 1-10/2.1.1-11-2029. З огляду на викладане, вимагає прибрати вимоги які обмежують коло учасників, а саме викласти вимогу в такій редакції « 5.Сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018,IDT) або ДСТУ ISO22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) з гарантійним листом від учасника, що він матиме з 01.07.2021р. діючий сертифікат на ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання та торгівлі харчовими продуктами.
Дата розгляду скарги: 09.03.2021 15:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 25.02.2021 17:39
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 12.03.2021 18:54
Дата виконання рішення Замовником: 16.03.2021 09:48
Коментар замовника щодо усунення порушень: До тендерної документації внесено зміни. Порушення усунені.
Автор: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ІСПОЛІН ПЛЮС», Тарасова Людмила 380953401515,380683401511 ispolinplus@gmail.com
Вимога
Відхилено

Щодо умов ТД.

Номер: 2ee8b17781164efc867c01023ce5b302
Ідентифікатор запиту: UA-2021-02-11-001583-a.a2
Назва: Щодо умов ТД.
Вимога:
Доброго дня! Умовами тендерної документації зобов’язано Учасника в В складі тендерної пропозиції надати сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO22000:2019 (ISO22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. Зазначена вимога порушує принципи встановлені ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі», а саме ефективність та пропорційність, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників та рівне ставлення до них. 1. Вимога щодо надання сертифікату на транспортування обмежує участь учасників які користуються послугами з транспортування або експедиції. 2. На сьогодні в Україні діють два стандарти ISO22000, а саме ДСТУ ISO22000:2019 (строк дії якого закінчується 01.07.2021р.) та ДСТУ ISO22000:2019, дана інформація підтверджується листом ДП «УкрНДНЦ» від 17.11.2020р. за вих. № 1-10/2.1.1-11-2029. З огляду на викладане, вимагає прибрати вимоги які обмежують коло учасників, а саме викласти вимогу в такій редакції « 5.Сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018,IDT) або ДСТУ ISO22000:2007 (ISO 22000:2005,IDT) з гарантійним листом від учасника, що він матиме з 01.07.2021р. діючий сертифікат на ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання та торгівлі харчовими продуктами.
Пов'язані документи: Учасник Замовник
Вирішення: 1. Системи управління безпечністю харчових продуктів застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію. В Україні застосування систем ХАССП (НАССР - Hazard Analysis and Critical Control Points) є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Наводимо витяг з Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»: « Стаття 20. Обов’язки операторів ринку 2. Оператори ринку зобов’язані: 1) забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; 2) розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів;…» Концепцію «Аналізування небезпечних чинників і критичні точки керування» (у латинській абревіатурі - НАССР "Hazard Analysis and Critical Control Point") і настанови щодо її застосування викладено в стандарті Комісії Кодекс Аліментаріус CAC/RCP 1–1969 (Rev. 4–2003) «Рекомендований міжнародний звід правил гігієни харчових продуктів» (Комісію Кодекс Аліментаріус було створено у 60-і роки минулого століття з ініціативи Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (FAO) і Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), наразі вона є найважливішим міжнародним інформаційним центром, який розробляє стандарти харчової безпеки - http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius). Концепцію НАССР покладено в основу стандартів на системи управління безпечністю харчових продуктів. Тобто, транспортування продуктів харчування є однією з критичних точок, яке потребує ретельного аналізу небезпечних факторів та суворого контролю. Враховуючи вищевикладене, зазначаємо що постачальник продуктів харчування є оператором ринку, який несе персональну відповідальність за безпечність продуктів харчування під час процесу транспортування. Договір на постачання продуктів харчування буде укладено з Постачальником, а не з перевізником, а од же, і сертифікат на транспортування має бути виданий на ім’я учасника –постачальника продуктів харчування. 2. Учасник в своїй вимозі зазначає, що: «На сьогодні в Україні діють два стандарти ISO22000, а саме ДСТУ ISO22000:2019 (строк дії якого закінчується 01.07.2021р.) та ДСТУ ISO22000:2019», це твердження є не вірним. Так, на сьогодні діють два стандарти ISO22000 це: ДСТУ ISO22000:2007 (дія закінчується 01.07.2021р) та ДСТУ ISO22000:2019 (який введено і дію з 01.12.2019р.). Тобто, у операторів ринку був час (щонайменше 1 рік і 2 місяці) оновити сертифікат відповідності на систему управління безпечності харчових продуктів. Вимога учасника щодо гарантійного листа, яким учасник гарантує що матиме сертифікат ДСТУ ISO22000:2019 до 01.07.2021 не обгрутована - Учасники-оператори ринку мали подбати про свою репутацію і престиж протягом 2020 року, адже закупівлі продуктів харчування проводяться переважно на рік. Зазначаємо, що термін діє договору на постачання продуктів харчування, який буде укладено в результаті цієї процедури відкритих торгів становить рік (до 31.12.2021р). На стаціонарному лікуванні цілодобово знаходяться близько 400 пацієнтів, і Замовник бере на себе відповідальність за належний рівень лікувального харчування своїх підопічних та має бути переконаним, що Постачальник є надійним партнером і має підтверджену документально сертифіковану систему управляння безпечності харчових продуктів. Зазначаємо, що застосування сертифікатів системи управління якістю та системи управління безпечністю харчових продуктів направлено на постійне покращення діяльності і як наслідок, підвищення конкурентоспроможності організацій як на вітчизняному так і на світових ринках. На сьогодні системи управління якістю – найбільш авторитетна в світі, її використовують у більш ніж 1000000 організаціях. У 161 країні. В умовах жорсткої конкуренції гарантії якості роблять вирішальний внесок щодо вибору споживачем продукції або послуги. Наявність сертифікатів – це гарантія спроможності Учасника стабільно та безперервно забезпечити якість та безпечність постачання продукції протягом усього часу їх надання; забезпечення впевненості в тому, що товар, що постачаються відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів, при цьому всі технічні, адміністративні і людські чинники, що впливають на якість продукції, знаходяться під контролем. Наявність перелічених сертифікатів сприяє більш ретельному та всебічному вивченню ділових якостей Учасника, його спроможності щодо якісного виконання своїх обов’язків. Частинами 2 - 4 статті 5 Закону України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон) встановлено: «2. Вітчизняні та іноземні учасники всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель на рівних умовах. 3. Замовники забезпечують вільний доступ усіх учасників до інформації про закупівлю, передбаченої цим Законом. 4. Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників.» Крім того, відповідно до частини 3 статті 23 Закону встановлено встановлюється право замовників, стосовно визначення у складі вимог тендерної документації: «посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними, європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визначеними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами». Вимога про надання чинного сертифікату ISO 22000 була встановлена Замовником для всіх учасників, без відокремлення певної групи учасників за ознаками форми власності та/або організаційно-правової форми, які повинні надати вищезазначені сертифікати на відміну від інших. Звертаємо Вашу увагу на те, що в частині 2 статті 32 Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» мова йдеться про сертифікацію харчових продуктів. Вимоги про наявність сертифікатів ISO 22000 відносяться до критерію «наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій», оскілки підтверджує наявність постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, що підтверджують і гарантують безпеку продукції. Зважаючи на те, що зараз на ринку України існує безліч підприємств, які мають всі необхідні документи, зокрема сертифікат ISO 22000, стосовно своєї діяльності у сфері виготовлення продуктів харчування та торгівлі ними, тому дана вимога не є дискримінаційною. Крім того, Замовник, як споживач має право на перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни продукції, що постачається, демонстрацію безпечного та правильного її використання. На вимогу споживача продавець (виконавець) зобов’язаний надати йому документи про якість, безпеку, ціну продукції (п.4 ст.17 та п.1 ст.15 ЗУ «Про захист прав споживачів»). Продавець (виробник, виконавець) на вимогу споживача зобов’язаний надати йому документи, які підтверджують належну якість продукції (п.2 ст.6 ЗУ «Про захист прав споживачів»). Висновок: вимогу відхилити, як не обґрунтовану
Статус вимоги: Відхилено
Вимога
Залишено без розгляду

Тендерна документація

Номер: c6ade92c87b24ea494c970204a1421d8
Ідентифікатор запиту: UA-2021-02-11-001583-a.a1
Назва: Тендерна документація
Вимога:
Доброго дня! У технічній специфікації до тендерної документації, забов֓язано учасника надати копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника, та дійсні на момент подання пропозиції, що мають включати реалізацію, постачання та транспортування (коди ДКПП 49.41, 52.29); у разі використання найманого транспорту або послуг перевезення — Учасник додатково подає копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів щодо експедиції, постачання та транспортування, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я перевізника, та дійсні на момент подання пропозиції). Текст ціє вимоги, має певні суперечності, та обмежує конкуренцію та коло учасників тільки тими, що мають особистий транспорт. З огляду на викладене, прошу викласти дану частину тендерної документації в такій редакції «надати копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника, та дійсні на момент подання пропозиції, що мають включати реалізацію, постачання та транспортування (коди ДКПП 49.41, 52.29); У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ СЕРТИФІКАТІВ НА ТРАНСПОРТУВАННЯ та використання найманого транспорту або послуг перевезення — Учасник додатково подає копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів щодо експедиції, постачання та транспортування, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я перевізника, та дійсні на момент подання пропозиції).
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: Учасником не зазначено посилання на розділ, частину, пункт тендерної документації де саме міститься вимога що зобов’язує учасників «надати копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я учасника, та дійсні на момент подання пропозиції, що мають включати реалізацію, постачання та транспортування (коди ДКПП 49.41, 52.29); у разі використання найманого транспорту або послуг перевезення — Учасник додатково подає копії сертифікатів на систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів щодо експедиції, постачання та транспортування, видані органом із сертифікації акредитованим Національним агентством з акредитації України, на ім’я перевізника, та дійсні на момент подання пропозиції)» в зв’язку з тим, що такої вимоги в тендерній документації немає. В тендерній документації на закупівлю, а саме в Додатку 2 визначено перелік документів, які мають надати учасники серед них є: «5.Сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO22000:2019 (ISO22000:2018,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами. 6.Сканований оригінал діючого на момент розкриття пропозиції сертифікату відповідності на систему управління якістю відповідно до ДСТУ ISO9001:2015 (ISO9001:2015,IDT), що виданий на ім’я учасника стосовно зберігання транспортування та торгівлі харчовими продуктами». Висновок по першому питанню: вимогу відхилити, як таку, що не відповідає дійсності.
Статус вимоги: Не задоволено
Дата прийняття рішення про залишення скарги без розгляду: 24.03.2021 09:55