• Відкриті торги з публікацією англійською мовою
  • Мультилотова
  • КЕП

(послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Коростенського району Житомирської області) - 5 лотів

Завершена

58 412 333.98 UAH без ПДВ
мін. крок: 0% або 1 989.16 UAH
Період оскарження: 03.02.2021 16:35 - 05.03.2021 00:00
Вимога
Вирішена

вимога

Номер: 97c8e4bfe446453ead50968a7786cfee
Ідентифікатор запиту: UA-2021-02-03-003048-b.c1
Назва: вимога
Вимога:
Маючи намір прийняти участі у процедурі закупівлі щодо предмету закупівлі код ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Коростенського району Житомирської області – 5 лотів) та вивчивши тендерну документацію, наразі бачимо ряд дискримінаційних вимог у тендерній документації, які штучно обмежують коло потенційних учасників та порушуються норми Закону України «Про публічні закупівлі».
Пов'язані документи: Учасник Замовник
Вирішення: У відповідь на вимогу щодо усунення порушення під час проведення процедури закупівлі код ДК 021:2015: 55520000-1 - Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Коростенського району Житомирської області) – 5 лотів, оголошення про проведення якої оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу за №UA-2021-02-03-003048-b, що оприлюднена в електронній системі закупівель 03.02.2021 року о 16 годині 35 хвилин заявником без ідентифікації особи (далі-Заявник) повідомляємо наступне. Права та обов’язки, якими володіє замовник під час здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, зокрема і під час розгляду та оцінки тендерних пропозицій учасників закупівлі, визначаються Законом України «Про публічні закупівлі» (далі-Закон). Будь-яка фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення закупівлі (стаття 23 Закону). Щодо дискримінаційних вимог у тендерній документації що стосується процедури закупівлі щодо предмету закупівлі код ДК 021:2015: 55520000-1 - Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Коростенського району Житомирської області) – 5 лотів, дана вимога підлягає задоволенню з нижче наведених підстав. 1. Вимога: щодо Розділу III «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції», частини 7 «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію та інформація про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам», пункт 7.3. якої містить вимогу: «7.3. інформація про сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам вказана у Додатку №2 до цієї тендерної документації. Сертифікати, які надаються учасником у складі тендерної пропозиції на вимогу Додатку №2 до цієї тендерної документації, повинні мітити інформацію про назву органу з оцінки відповідності, який видав учаснику відповідний сертифікат. Компетентність такого органу з оцінки відповідності повинна бути підтверджена шляхом його акредитації згідно із законодавством України 4. І далі за текстом, 4 Орган з оцінки відповідності повинен мати атестат про акредитацію, виданий Національним агентством з акредитації України, та перебувати у Реєстрі акредитованих органів з оцінки відповідності систем менеджменту/управління, що перебуває у відкритому доступі на веб-поталі Національного агентства з акредитації України https://naau.org.ua/reyestr-akreditovanix-oov. Замовник самостійно перевіряє інформацію про акредитацію органу, що видав учаснику сертифікат, у відкритому реєстрі. У випадку відсутності інформації про орган з оцінки відповідності у реєстрі або якщо сертифікація систем управління якістю та безпечність харчових продуктів не входить до сфери його акредитації пропозиція учасника відхиляється. Відповідно до пункту 3 статті 23 Закону технічні специфікації можуть бути у формі переліку експлуатаційних або функціональних вимог, у тому числі екологічних характеристик, за умови, що такі вимоги є достатньо точними, щоб предмет закупівлі однозначно розумівся замовником і учасниками. У разі якщо вичерпний опис характеристик скласти неможливо, технічні специфікації можуть містити посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними, європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визнаними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами. До кожного посилання повинен додаватися вираз "або еквівалент". Пунктом 4 ст.23 Закону передчабено, що технічні специфікації не повинні містити посилання на конкретні марку чи виробника або на конкретний процес, що характеризує продукт чи послугу певного суб’єкта господарювання, чи на торгові марки, патенти, типи або конкретне місце походження чи спосіб виробництва. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим та містити вираз "або еквівалент". Пунктом 5 ст. 23 Закону передбачено, що Замовник може вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам. Маркування, протоколи випробувань та сертифікати повинні бути видані органами з оцінки відповідності, компетентність яких підтверджена шляхом акредитації або іншим способом, визначеним законодавством. 2. Вимога: Додаток №2 до тендерної документації «ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ, В ТОМУ ЧИСЛІ ВІДПОВІДНА ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ» ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ (опис усіх необхідних характеристик послуг, що закуповуються, в тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики), розділ II «Опис функціональних характеристик послуг, які закуповуються, а також вимоги до учасників і їх потужностей» містить вимогу у пункті 13.Стандарти надання послуг: послуги з харчування, що надаються учасниками згідно із цією закупівлею, повинні відповідати чинним вимогам державних стандартів України щодо застосування сертифікованих систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Учасник-переможець торгів під час надання послуг з харчування повинен застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а саме: сертифіковані системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. У складі тендерної пропозиції учасник надає сертифікати на системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів стосовно надання послуг з харчування, а також останній звіт за результатами наглядового аудиту сертифікованих систем (такий аудит повинен бути проведений протягом року, що передує даті подання тендерної пропозиції учасником). У складі тендерної пропозиції учасник надає сертифікати на системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів стосовно надання послуг з харчування, які повинні підтверджувати відповідність якості товарів учасника у відповідності до стандартів визначених в статті 23 Закону. 3. Вимога: Додаток №1 до тендерної документації «КВАЛІФІКАЦІЙНІ КРИТЕРІЇ ДО УЧАСНИКІВ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ ТА СПОСІБ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ПІДТВЕРДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЇХ ВІДПОВІДНІСТЬ ВСТАНОВЛЕНИМ КВАЛІФІКАЦІЙНИМ КРИТЕРІЯМ» «1)наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід: у документально підтверджених відносинах з учасником повинен перебувати персонал, що залучатиметься до надання послуг, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов навчання з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог обігу харчових продуктів – у трудових відносинах з учасником повинні перебували кухарі/ повари не менше 10 осіб (для лоту №1 не менше 4 осіб), водій автотранспортного засобу, спеціаліст по ремонту та технічному обслуговуванню холодильного та теплового обладнання та вантажник. Досвід роботи працівників учасника на підприємстві учасника на момент подання тендерної пропозиції повинен складати на менше трьох місяців;». Відповідно до ст.16 Закону Замовник вимагає від Учасників надання інформації про працівників, які мають необхідні знання, досвід для надання послуги та які безпосередньо будуть задіяні в процесі приготування їжі, а саме кухарів з досвідом роботи за спеціальністю а також інших працівників кухонних робітників, водіїв та інших для надання послуги, що є предметом закупівлі. У разі відсутності достатньої кількості працівників для надання послуги учасник надає гарантійний лист-зобов’язання за яким у разі визначення його переможцем, для забезпечення надання послуги по предмету закупівлі, він зобов’язується найняти на роботу достатню кількість працівників відповідної кваліфікації, в тому числі кухарів, водіїв автотранспортних засобів, спеціалістів по ремонту та технічному обслуговуванню холодильного та теплового обладнання (на умовах визначених законодавством). Учасник повинен надати підтвердження факту проходження працівниками навчання з питань гігієни персоналу, з дотриманням принципів безпеки харчування. 4.Вимога: Додаток №1 до тендерної документації «КВАЛІФІКАЦІЙНІ КРИТЕРІЇ ДО УЧАСНИКІВ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ ТА СПОСІБ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ПІДТВЕРДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЇХ ВІДПОВІДНІСТЬ ВСТАНОВЛЕНИМ КВАЛІФІКАЦІЙНИМ КРИТЕРІЯМ» 4) наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю: 5)податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1дф) за четвертий квартал 2020 року разом із відміткою контролюючого органу про його одержання або квитанцією №2 - у разі подання електронної звітності. Учасник має право не надавати інформацію про суми доходу або податку, які він нарахував/сплатив працівникам, якщо вважає таку інформацію конфіденційною. Учасник може перед скануванням розрахунку закрити інформацію про ці суми. Замовник в будь-якому випадку цю інформацію не розглядає. 6)звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (форма №Д4) за грудень 2020 року разом із відміткою контролюючого органу про його одержання або квитанцією №2 - у разі подання електронної звітності. Учасник має право не надавати інформацію про суми заробітних плат та ЄСВ, які він нарахував працівникам, якщо вважає таку інформацію конфіденційною. Учасник може перед скануванням звіту закрити інформацію про ці суми. Замовник в будь-якому випадку цю інформацію не розглядає. Відповідно до підпункту 4 пункту 2 статті 16 Закону Замовник у складі тендерної документації вимагає підтвердження фінансової спроможності, а саме: документи фінансової звітності за 2020 рік для юридичних осіб; документи спрощеної фінансової звітності за 2020 рік для малих підприємств; для фізичних осіб-підприємців ФОП подається податкова звітність ( при поданні електронної звітності необхідне підтвердження квитанції про подання звіту, та квитанції з відміткою про перевірку та прийняття звіту). Відповідь на вимогу затверджена протоколом засідання тендерного комітету управління соціальної політики Коростенської районної державної адміністрації Житомирської області від 15.02.2021 №04.
Статус вимоги: Задоволено