• Спрощена закупівля
  • Безлотова
  • КЕП

Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9

Всі документи, які стосуються спрощеної закупівлі повинні бути викладені українською мовою.

Завершена

150 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.6% або 900.00 UAH
Період оскарження: 22.01.2021 16:46 - 28.01.2021 16:44
Вимога
Вирішена

Оскарження дискримінаційних умов

Номер: bcd535c934204f56bc5acd60036ebb16
Ідентифікатор запиту: UA-2021-01-22-012046-b.a1
Назва: Оскарження дискримінаційних умов
Вимога:
Оскарження дискримінаційних умов спрощеної процедури закупівлі UA-2021-01-22-012046-b в рамках оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9 Ознайомившись з документацією на закупівлю в рамках оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9 нами виявлено ряд додаткових “новацій” які не вимагались в поперередніх закупівлях які вже відбулися, а саме: пункти з 11 по 13 Додатку 1 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі - Перелік документів, які повинні бути завантажені учасником у складі пропозиції. Особливий подив викликає пункт 13 - “Для підтвердження температурного режиму надати”. Чи може замовник аргументовано пояснити для чого вимагати дотримання температурного режиму для овочів, якщо їх зберігання та транспортування не потребує дотримання особливих температурних умов. Окрім того безглуздо вимагати від учасників надання документів про сертифікацію згідно - ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008 IDT) та/або ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015. IDT) — система управління якістю; ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005 IDT) — система управління безпечністю; ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT) — система екологічного управління. З усіх цих стандартів лише один (ДСТУ ISO 22000:2007) прямо засвідчує впровадження системи ХАССП (лат. НАССР) у учасника. У відповідності до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» впровадження системи ХАССП є обов'язковим для усіх учасників ринку харчових продуктів з 20.09.2019 року. Одночасно зазначаємо, що у відповідності до п.7 Статті 21 вищезгаданого закону “Сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не є обов’язковою”. Отож замовник вправі вимагати в учасника документально підтвердити впровадження процедур які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, але не вправі вимагати сертифікацію таких процедур, оскільки це не передбачено законодавством. Окрім того вимога про надання акту перевірки Держпродспоживслужби датований не пізніше 6 місяців до оголошення закупівлі нічим не обгрунтована, адже ще з 2019 року введено в дію новий акт перевірки в якому зазначається інформація про розроблення постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (системи ХАССП). Додатково зазначимо, що сертифікація процедур згідно ДСТУ ISO які вимагаються замовником дороговартісна, складна і тривала процедура яку не можуть собі дозволити дрібні фермерські господарства. Підсумовуючи вищевикладене вимагаємо усунути дискримінаційні умови в закупівлі UA-2021-01-22-012046-b в рамках оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9, а саме прибрати з переліку документів вимоги про надання учасником документів зазначених в пунктах 11, 12, 13 (1,2).
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: відповідь на оскарження дискримінаційних умов спрощеної процедури закупівлі UA-2021-01-22-012046-b в рамках оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9 повідомляємо: 1. Так, було введено «новації», які не вимагались в поперередніх закупівлях які вже відбулися, а саме: пункти з 11 по 13 Додатку 1 до оголошення про проведення спрощеної закупівлі - Перелік документів, які повинні бути завантажені учасником у складі пропозиції, з метою покращення якості продукції запропонованої учасником. 2. Аргументовано пояснюємо для чого вимагаємо дотримання температурного режиму зазаначеного у пункті 13 Додатку 1 в оголошенні Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9 для овочів, якщо їх зберігання та транспортування на Вашу думку не потребує дотримання особливих температурних умов. В Додатку 2 Технічні вимоги зазначено: Коренеплоди овочів повинні бути свіжі, здорові, сухі та непророслі, на що в першу чергу впливає температурний режим. Але, розуміємо, що, можливо, ще не всі дрібні фермерські господарства, виготовили такі свідоцтва про калібрування, тож погоджуємось внести зміни до Додатку 1 оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9. 3. Так, як Ви погоджуєтеся тільки з ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005 IDT) — система управління безпечністю, пояснюємо для чого вимагаємо ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008 IDT) та/або ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT) — система управління якістю та ДСТУ ISO 14001:2015 (ISO 14001:2015, IDT) — система екологічного управління.Ми, як Замовник не можемо посилатися тільки на п.7 Статті 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» “Сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не є обов’язковою”, а з метою забазпечення закупівлі якісної продукції ми більше посилаємося на ст.4 п.1 і 2 та ст.21 вцілому вищевказаного закону. 4. Відносно вимоги про надання акту перевірки Держпродспоживслужби датований не пізніше 6 місяців, погоджуємося внести зміни до оголошення Овочі, фрукти та горіхи код ДК 021:2015 03220000-9, тобто датований не пізніше річної давнини відносно кінцевої дати подання пропозиції.
Статус вимоги: Задоволено