-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
Хлібопродукти
Хлібопродукти
Завершена
64 684.00
UAH без ПДВ
мін. крок: 1% або 646.84 UAH
мін. крок: 1% або 646.84 UAH
Період оскарження:
30.12.2020 15:31 - 06.01.2021 00:00
Вимога
Вирішена
дискримінаційні вимоги
Номер:
ee1d420a810f4bf1af8eaa07646c3a54
Ідентифікатор запиту:
UA-2020-12-30-005298-a.c1
Назва:
дискримінаційні вимоги
Вимога:
Просимо виключити з Пункту 9 тендерної документації пункти якими визначено вимогу надання таких документів:
- позитивний Акт аудиту складений за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. Акт повинен бути складений компетентним органом, що реалізує політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
- копію Акту перевірки транспортного засобу, складеного за результатами планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин (наказ 447 від 08.08.2019) не пізніше 2-х місячної давнини з дати оголошення закупівлі;
- копію позитивного Акту перевірки оператора ринку, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин (наказ 447 від 08.08.2019) не пізніше 3-х місячної давнини з дати оголошення
як дискримінаційні.
Періодичність проведення перевірок, а відповідно і складання актів перевірок регламентується Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», «Порядком визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження». Планові перевірки проводяться від чотирьох разів на рік (у суб’єктів з дуже високим ступенем ризику) до не більше одного разу на два роки. Відповідно до ч.1 ст.56 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» компетентний орган забезпечує здійснення регулярних заходів державного контролю вантажів з харчовими продуктами нетваринного походження та кормами нетваринного походження, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України. Зазначені заходи здійснюються на основі ризик-орієнтованого підходу відповідно до щорічного плану державного контролю або позапланово у випадках, визначених законодавством про державний контроль.
У відповідності до ч.9 ст. 11, ч. 4 ст. 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» можуть проведитися позапланові перевірки. Відповідно до викладених.
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
31.12.2020 11:20
Вирішення:
На Вашу вимогу про усунення порушення повідомляємо, що з 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі мають впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР.
Одним із нормативно-правових актів, який регламентує закупівлю продуктів харчування, в тому числі закладами освіти, є Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі - Закон).
Так, відповідно до Закону про безпечність суб’єкти господарювання, які провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні яких перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), є операторами ринку харчових продуктів та несуть відповідальність за дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Статтею 20 Закону визначено обов’язки операторів ринку, зокрема, п.1 ч. 2 ст. 20 визначено, що оператор ринку зобов’язаний забезпечувати дотримання вимог Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; п. 2 ч. 2 ст. 20 Закону визначено, що оператор ринку зобов’язаний розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів.
Відповідно до п.9 ч.1 ст.1 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» державний контроль – це діяльність компетентного органу, його територіальних органів, державних інспекторів, державних ветеринарних інспекторів, помічників державного ветеринарного інспектора та уповноважених осіб, що здійснюється з метою перевірки відповідності діяльності операторів ринку вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також усунення наслідків невідповідності та притягнення до відповідальності за порушення відповідних вимог.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 6 та ч. 7 ст. 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 року №447 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин» затверджено форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин.
На виконання до п. 1 ч. 1 ст. 6 та ч. 7 ст. 18 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 08.08.2019 року №446 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР» затверджено форму акта, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.
Зважаючи на зазначене, під час проведення закупівлі Замовником встановлена вимога щодо надання позитивного Акта аудиту, складеного за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (п.2 ч.2 ст.20 Закону), позитивного Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин (п.1 ч.2 ст.20 Закону) та позитивного Акта перевірки транспортного засобу, складеного за результатами планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання оператором ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами. В оголошенні закупівлі зазначено, що Акт перевірки транспортного засобу надається Учасником у разі відсутності відомостей щодо перевірки транспортного засобу в Акті, складеному за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин.
Постановою Кабінету Міністрів України № 896 від 31.10.2018 року затверджений «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності оператора ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою України з питань безпечності та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюють ступінь ризику від її провадження».
Згідно порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 896 від 31.10.2018 року заходи державного контролю проводять як згідно графіку перевірок, так і позапланово, якщо виявлені невідповідності або є обґрунтована підозра щодо невідповідності. Аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, та постійно діючих процедур, розроблених оператором ринку з метою дотримання гігієнічних вимог, передбачає перевірку безперервності та ефективності їх застосування. Під час аудити інспектором здійснюється незалежне вивчення певної дії з метою визначення того, чи відповідає така діяльність та пов’язані з нею результати запланованим заходам і чи такі заходи впроваджені результативно та у спосіб, який дозволяє досягти поставленої мети, а саме виробництво та/або обіг харчових продуктів безпечних для життя та/або здоров’я людини або тварини.
Законодавством України не заборонено Учаснику звернутись до компетентного органу, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, з метою підтвердження Учасником дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
У своїй вимозі про усунення порушення Ви посилаєтесь на ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» та вимоги до тендерної документації, тоді як дана закупівля не є процедурою закупівлі - відкриті торги, а здійснюється Замовником відповідно до ст.14 Закону України «Про публічні закупівлі» та є спрощеною закупівлею.
Під час проведення закупівлі КУ Сумька ЗОШ № 6 користувалася рекомендаціями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Лист від 05.11.2019 р. № 3801-05/45742-06) та Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області (Лист від 12.10.2020 року №379-20.1/20).
КУ Сумська ЗОШ №6 дбає про якість продуктів харчування, які закуповуються для закладу освіти, де навчаються і виховуються діти.
Статус вимоги:
Задоволено