-
Відкриті торги з публікацією англійською мовою
-
Безлотова
-
КЕП
М’ясо (Яловичина охолоджена, м’ясо свинини охолоджене, філе куряче) ДК 021:2015 - 15110000-2
Завершена
8 150 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 40 750.00 UAH
мін. крок: 0.5% або 40 750.00 UAH
Період оскарження:
21.12.2020 13:48 - 18.01.2021 00:00
Вимога
Відхилено
Вимога щодо внесення змін то тендерної документаці
Номер:
a6c90be2e48740bda27bdde95dc11e0f
Ідентифікатор запиту:
UA-2020-12-21-003914-a.b1
Назва:
Вимога щодо внесення змін то тендерної документаці
Вимога:
Доброго дня. Додатком 5 до тендерної документації встановлена вимога щодо необхідності надання у складі пропозиції документи, що підтверджують впровадження, застосування та постійну дію на підприємстві Виробника процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках стосовно предмета закупівлі (сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів, який відповідає вимогам ДСТУ ІSО 22000:2007 (ІSО 22000:2005). Однак, на нашу думку, дана вимога суттєво обмежує участь в закупівлі, зокрема учасників у яких наявні відповідні сертифікати, але вони не є виробниками. Згідно норм законодавства наявність даного сертифікату не є обов`язковою та не передбачена жодним нормативним документом, що регулює процес постачання продукції. Запровадження систем управління якістю є виключним правом, бажанням і волевиявленням самої організації, а не обов`язком.
Прохання внести відповідні зміни до тендерної документації.
Дякую за розуміння.
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
04.01.2021 13:01
Вирішення:
Доброго дня. Ваше звернення було розглянуте тендерним комітетом. Сертифікація системи управління якістю (ISO 9001), та системи управління безпечністю харчових продуктів (ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) є однією із гарантій отримання якісної та безпечної продукції, а також гарантій того, що договір буде виконано в повному обсязі, і Постачальник, внаслідок якихось економічних причин не припинить свою діяльність, що може призвести до зриву безперебійного забезпечення продуктами дітей в закладах освіти. Нагадуємо, що призначення сертифікатів системи управління якістю та системи управління безпечністю харчових продуктів – постійне покращення діяльності і, як наслідок підвищення конкурентоспроможності організацій як на вітчизняному так і на світових ринках. На сьогодні системи управління якістю – найбільш авторитетна в світі, її використовують у більш ніж 1000000 організаціях. У 161 країні. В умовах жорсткої конкуренції гарантії якості роблять вирішальний внесок щодо вибору споживачем продукції або послуги. Наявність сертифікатів – це гарантія спроможності учасника стабільно та безперервно забезпечити якість та безпечність постачання продукції чи надання послуг протягом усього часу їх надання; забезпечення впевненості в тому, що товар, що пропонується до постачання відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів, при цьому всі технічні, адміністративні і людські чинники, що впливають на якість продукції, знаходяться під контролем. Отримати сертифікат якості може будь-яка організація, що працює у відповідності до стандартів ISO 9001, а наявність перелічених сертифікатів сприяє більш ретельному та всебічному вивченню ділових якостей учасника, його спроможності щодо якісного виконання своїх обов’язків, тому дана вимога не є дискримінаційною. Крім того, роз’яснюємо, що відповідно до п.3 ст.22 Закону України «Про публічні закупівлі» зазначається, що тендерна документація може містити також іншу інформацію відповідно до законодавства, яку Замовник вважає необхідним до неї включити. Споживач має право на перевірку якості, безпеки, комплектності ,міри , ваги, та ціни продукції, що постачається, демонстрацію безпечного та правильного її використання. На вимогу споживача продавець (виконавець) зобов’язаний надати йому документи про якість, безпеку, ціну продукції (п.4 ст.17 та п.1 ст.15 ЗУ «Про захист прав споживачів»).
Продавець (виробник,виконавець) на вимогу споживача зобов’язаний надати йому документи, які підтверджують належну якість продукції (п.2 ст.6 ЗУ «Про захист прав споживачів»). Також, в Україні застосування систем управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, є обов'язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів. Цього вимагає Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Оскільки запровадження НАССР потребує часу та певних ресурсів, законом передбачені певні перехідні періоди. Зокрема, для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), ця норма вже стала обов'язковою з 20 вересня 2017 року. Підприємства, які займаються виробництвом, реалізацією або введенням в обіг харчових продуктів, що не містять необроблених інгредієнтів тваринного походження (крім малих потужностей) мали впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів до 20 вересня 2018 року. А всі підприємства з малими потужностями – до 20 вересня 2019 року. Оскільки закупівля на продукти харчування проводиться на період постачання до 31 грудня 2021 року, замовник вважає необхідним наявність Сертифікату ISO у постачальника.
Статус вимоги:
Відхилено