-
Відкриті торги
-
Безлотова
-
КЕП
Послуги з харчування для дошкільних навчальних закладів
Завершена
3 901 932.70
UAH без ПДВ
мін. крок: 0.1% або 5 000.00 UAH
мін. крок: 0.1% або 5 000.00 UAH
Період оскарження:
17.04.2020 17:57 - 30.04.2020 00:00
Скарга
Відхилено
СКАРГА про порушення законодавства в сфері публічних закупівель
Номер:
aeacf59b09b543049138f3ce10e8fd7e
Ідентифікатор запиту:
UA-2020-04-17-011152-b.a2
Назва:
СКАРГА про порушення законодавства в сфері публічних закупівель
Скарга:
Замовником - відділ освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради(далі – Замовник) було оголошено відкриті торги щодо закупівлі послуг ДК 021:2015: 55320000-9 — Послуги з організації харчування (Послуги з харчування для дошкільних навчальних закладів) (далі – Процедура закупівлі).
Очікувана вартість – 3 901 932,70 UAH без ПДВ.
Кінцева дата подання пропозицій – 04 травня 2020 р.
Аукціон відбувся 05 травня 2020 року.
В закупівлі прийняти участь:
Згідно протоколу засідання тендерного комітету № 49 від 12.05.2020 року замовником було відхилено тендерну пропозицію ТОВ «Торгова компанія «Світ продуктів».
ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" не погоджується з рішенням Замовником щодо відхилення їх тендерної пропозиції пояснючи наступне:
1) Згідно протоколу № 49 від 12.05.2020 року як підстава відхилення ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" вказано, що «В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал, погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків) рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню учасникаповинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції Учасника відсутній склад продуктів до двотижневих (10-денних) меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання».
ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" не погоджується із вказаною підставою відхилення, оскільки в додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал, погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків) рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню учасника повинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку.
2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії та щодо кожного періоду навчання.
Скаржник наголошує, що тендерна документація не містила визначення поняття «склад продуктів». Крім того, в тендерній документації встановлено, що двотижневе (10-денне) меню учасника повинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку.
В постанові КМУ від 22.11.2004 року №1591(додаток 2) встановлено норми харчування для у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року, що містить інформацію про найменування продукту та склад продукту (хімічний склад): вуглеводи, білки, жири:
Отже, згідно вимог тендерної документації та постанови КМУ від 22.11.2004 року №1591(додаток 2) складом продуктів є білки, вуглеводи, жири тощо.
На виконання встановленої вимоги в складі тендерної пропозиції ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" надано:
- Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, оскільки вказано білки, жири, вуглеводи;
- Калькуляції цін на один день, що містить найменування продукту та денну норму на одну дитину у грамах. Крім того, калькуляції цін на одноденні меню розроблені на основі двотижневого меню, що надане в тендерній пропозиції.
Крім того, згідно ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме - технічні помилки та описки.
Отже, ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" виконали вимоги тендерної документації та надано документи, що містять склад продуктів (Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, оскільки вказано білки, жири, вуглеводи; калькуляція цін на один день, що містить найменування продукту та денну норму на одну дитину у грамах). В такому разі відхилення тендерної пропозиції Скаржника є незаконним та безпідставним.
2) Згідно протоколу № 49 від 12.05.2020 року як підстава відхилення ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" вказано, що «В додатку 1 до тендерної документації встановлено вимогу щодо надання учасниками– «1.1.Лист в довільній формі, за підписом уповноваженої особи Учасника та завірений печаткою (у разі використання), в якому зазначається інформація про наявність інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази (напр. холодильне, морозильне, виробниче обладнання та ін.), що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та належної якості предмету закупівлі (інформацію про інвентар, обладнання та матеріально-технічну базу надати з урахуванням специфіки предмету закупівлі та у відповідній кількості), автомобілі, які використовуються для поставки продуктів харчування, складські приміщення, які використовуються для зберігання продуктів харчування. 1.2. Надати документи, що підтверджують фактичну наявність вказаного у довідці інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази та документи, які підтверджують право власності Учасника на вказане обладнання та інші об’єкти матеріально-технічної бази або право їх використання (напр.: договір оренди та ін.).» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції Учасника відсутнє підтвердження наявностіінвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та у належній якості предмету закупівлі».
ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" не погоджується із вказаною підставою відхилення, оскільки в додатку 1 до тендерної документації встановлено вимогу щодо надання учасниками– «1.1.Лист в довільній формі, за підписом уповноваженої особи Учасника та завірений печаткою (у разі використання), в якому зазначається інформація про наявність інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази (напр. холодильне, морозильне, виробниче обладнання та ін.), що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та належної якості предмету закупівлі (інформацію про інвентар, обладнання та матеріально-технічну базу надати з урахуванням специфіки предмету закупівлі та у відповідній кількості), автомобілі, які використовуються для поставки продуктів харчування, складські приміщення, які використовуються для зберігання продуктів харчування. 1.2. Надати документи, що підтверджують фактичну наявність вказаного у довідці інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази та документи, які підтверджують право власності Учасника на вказане обладнання та інші об’єкти матеріально-технічної бази або право їх використання (напр.: договір оренди та ін.).
Зауважуємо, що в тендерній документації відсутній будь-який перелік необхідного інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази. Крім того, Замовником не було встановлено кількість необхідного інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази залежно від кількості дітей. Скаржник наголошує, що Замовником не було встановлено саме КІЛЬКІСТЬ ТА ПЕРЕЛІК необхідного інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази. Крім того приймання їжі (наприклад, сніданку) може здійснюватися у декілька заходів, не всіма дітьми одночасно (в залежності від посадкових місць їдальні та інших факторів), а тому кількість інвентарю в залежності від кількості дітей при виконанні послуги розраховувати не об’єктивно.
В складі тендерної пропозиції ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" надано довідку про наявність інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази, що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та належної якості предмету закупівлі:
Крім того, на підтвердження вказаної інформації надано:
- Договір оренди № 20-01 від 02 січня 2020 року;
- Договір оренди №50/18 від 28 грудня 2018 р;
- Договір оренди (найму) транспортного засобу.
Крім того, Скаржником в складі тендерної пропозиції надано інформацію № 5 від 30 квітня 2020 року про те, що ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" підтвердив відповідність своєї пропозиції кваліфікаційним критеріям згідно додатку 1 тендерної документації.
Отже, порушення умов тендерної документації з боку ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" відсутні, а тендерну пропозицію Скаржника відхилено неправомірно.
Згідно протоколу засідання тендерного комітету № 50 від 12.05.2020 року замовником визначено переможцем процедури закупівлі Учасника - ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" та направлено повідомлення про намір укласти договір. Скаржник не погоджується із рішення Замовника щодо визначення переможцем Учасника ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА", оскільки подана нею тендерна пропозиція не відповідає вимогам тендерної документації в частині:
1) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій: 1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал, погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків) рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню учасника повинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку».
ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" в складі тендерної пропозиції надано двотижневе меню, що не відповідає нормам харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591 (Додаток 2), зокрема:
Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591 Двотижневе меню (весняний період) ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА"
для харчування дітей 1-3 роки (при 3-х разовому харчуванню)
для харчування дітей 1-3 роки (при 3-х разовому харчуванню) повинно бути:
білки-46,6
жири – 45,6;
вуглеводи -167,6
енергоцінність – 1267,2;
білки-68,6;
жири – 73,0;
вуглеводи -226,17
енергоцінність – 1843,5
3-6 років (при 3-х разовому харчуванню)
3-6 років (при 3-х разовому харчуванню) повинно бути:
білки-68,1
жири – 71,7;
вуглеводи -239,2
– 1874,8;
білки-68,6;
жири – 73,0;
вуглеводи -226,17
енергоцінність – 1843,5
Отже, надане Переможцем двотижневе меню на весняний період не відповідає нормам харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591 (Додаток 2). В такому разі тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
2) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій: 1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал, погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків) рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню учасника повинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку».
ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" в складі тендерної пропозиції надано двотижневе меню, що не відповідає нормам харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591 (Додаток 2), зокрема:
Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591 Двотижневе меню (осінньо-зимовий період) ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА"
для харчування дітей 1-3 роки(при 3-х разовому харчуванню)
білки-46,6
жири – 45,6;
вуглеводи -167,6
енергоцінність – 1267,2; білки-48,8;
жири – 53,9;
вуглеводи -161,3
енергоцінність –1324,2
3-6 років (при 3-х разовому харчуванню)
білки-68,1
жири – 71,7;
вуглеводи -239,2
енергоцінність – 1874,8; білки-69,3;
жири – 74,4;
вуглеводи -235,44
енергоцінність – 1901,3
Отже, надане Переможцем двотижневе меню на осінньо-зимовий період не відповідає нормам харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591 (Додаток 2). В такому разі тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
3) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання».
Тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ на весняний період («калькуляція весна.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на весняний період («одноденне меню весна.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 гр., а в одноденному меню « Хліб » -40гр., що є порушенням.
Крім того, згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г., ціна за кілограм курей у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню, становить - 65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн. що є порушенням.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням.
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 ««Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука».
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
Отже, тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації т має бути відхилена.
4) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання».
Тендерна пропозиція Переможця не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ на осінньо-зимовий період («калькуляція осінь-зима.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на осінньо –зимовий період («одноденне меню осінь-зима.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 г., а в одноденному меню « Хліб » -40г. ,що є порушенням.
Згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г. , ціна за кілограм курей у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню , становить -65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн. що є порушенням.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням .
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» , проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука»
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
В такому разі, тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
5) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ оздоровчий період («калькуляція оздоровчий.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на оздоровчий період («одноденне меню оздоровчий.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 г., а в одноденному меню « Хліб житній » -40г. ,що є порушенням.
Згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г., ціна курей за кілограм у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню становить 65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням .
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» , проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука»
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
В такому разі, тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
6) В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «процес організації харчування має складатись з відпрацьованого режимц та суворого дотримання завезення продуктів харчування і продовольчої сировини, оригінал або копія якого надається учасниками в складі їх тендерної пропозиції».
ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" в складі тендерної пропозиції надано графік завозу продуктів харчування, що не передбачає інформацію про завезення всіх продуктів продовольчої сировини згідно умов тендерної документації та чинному законодавству України:
Наприклад, наданий графік завозу не передбачає інформацію про завезення всіх продуктів згідно наданого меню Переможцем. Зокрема, наданий графік завозу не містить інформаціїї про завезення хліба.
В такому разі, тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
Замовником було порушено основний принцип здійснення закупівель: «об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій» (ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі»), застосовано дискримінаційний підхід розгляду тендерних пропозицій, внаслідок якого було акцептовано тендерну пропозицію, що не відповідає умовам Закону та умовам тендерної документації.
Керуючись викладеним та Законом України «Про публічні закупівлі»,
ПРОСИМО:
1. Прийняти скаргу до розгляду.
2. Призупинити процедуру закупівлі на строк до винесення рішення за скаргою.
3. Визнати неправомірним та зобов’язати Замовника скасувати рішення тендерного комітету у закупівлі за номером в ЦБД UA-2020-04-17-011152-b закупівлю послуг - ДК 021:2015: 55320000-9 — Послуги з організації харчування (Послуги з харчування для дошкільних навчальних закладів) про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ".
4. Перевірити тендерну пропозицію учасника ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" на відповідність вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» та умовам тендерної документації замовника у процедурі за номером в ЦБД UA-2020-04-17-011152-b закупівлю послуг - ДК 021:2015: 55320000-9 — Послуги з організації харчування (Послуги з харчування для дошкільних навчальних закладів).
5. Визнати неправомірним та зобов’язати Замовника скасувати рішення тендерного комітету про визначення учасника ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" переможцем у процедурі за номером в ЦБД UA-2020-04-17-011152-b закупівлю послуг - ДК 021:2015: 55320000-9 — Послуги з організації харчування (Послуги з харчування для дошкільних навчальних закладів).
Додатки:
- Платіжне доручення про внесення плати за подання скарги.
- Всі документи за цією скаргою знаходяться у публічному доступі за посиланням: https://prozorro.gov.ua/tender/ UA-2020-04-17-011152-b .
Пов'язані документи:
Учасник
- скарга 22.05.2020 15:53
- платіжне доручення 22.05.2020 15:53
- Рішення від 26.05.2020 № 10279 + Лист замовнику.pdf 27.05.2020 15:47
- Про перенесення розгляду Скарги UA-2020-04-17-011152-b.a2.pdf 11.06.2020 21:47
- Про перенесення розгляду скарги UA-2020-04-17-011152-b.a2.pdf 13.06.2020 01:30
- Інформація про резолютивну частину рішення від 15.06.2020 № 11808.pdf 16.06.2020 20:22
- рішення від 15.06.2020 № 11808.pdf 18.06.2020 22:31
- Лист-запит щодо строку пояснень.pdf 28.05.2020 09:34
- Лист Держпродслужби.pdf 03.06.2020 16:34
- ПОЯСНЕННЯ сади.docx 03.06.2020 16:34
- Пояснення днз.pdf 03.06.2020 16:34
Дата прийняття скарги до розгляду:
22.05.2020 15:53
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду:
27.05.2020 15:47
Дата прийняття рішення про відхилення скарги:
18.06.2020 22:31
Вимога
Є відповідь
вимога на неправомірні дії
Номер:
d07b6e2931584281ae098221cbf5afa5
Ідентифікатор запиту:
UA-2020-04-17-011152-b.b1
Назва:
вимога на неправомірні дії
Вимога:
Вимога Замовнику
ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" не погоджується з рішенням Замовника щодо відхилення їх тендерної пропозиції та пояснює наступне:
1) В протоколі як підстава відхилення вказано «В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал, погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків) рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню учасникаповинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції Учасника відсутній склад продуктів до двотижневих (10-денних) меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання».
В складі тендерної пропозиції надано двотижневе (10-денне) меню згідно вимог тендерної документації, що містить інформацію про склад продуктів, а саме вказано інформацію про білки,жири і вуглеводи.
Крім того, до тендерної пропозиції додано калькуляції цін на одноденні меню із зазначенням складу продуктів.
В такому разі, в тендерній пропозиції надано документи, що містять інформацію про склад продуктів. Враховуючи, що згідно ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме - технічні помилки та описки. Отже, за таких умов порушення з боку ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" відсутні, а тендерну пропозиції відхилено неправомірно.
2) В протоколі як підстава відхилення вказано «В додатку 1 до тендерної документації встановлено вимогу щодо надання учасниками– «1.1.Лист в довільній формі, за підписом уповноваженої особи Учасника та завірений печаткою (у разі використання), в якому зазначається інформація про наявність інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази (напр. холодильне, морозильне, виробниче обладнання та ін.), що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та належної якості предмету закупівлі (інформацію про інвентар, обладнання та матеріально-технічну базу надати з урахуванням специфіки предмету закупівлі та у відповідній кількості), автомобілі, які використовуються для поставки продуктів харчування, складські приміщення, які використовуються для зберігання продуктів харчування. 1.2. Надати документи, що підтверджують фактичну наявність вказаного у довідці інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази та документи, які підтверджують право власності Учасника на вказане обладнання та інші об’єкти матеріально-технічної бази або право їх використання (напр.: договір оренди та ін.).» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції Учасника відсутнє підтвердження наявності інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та у належній якості предмету закупівлі».
Зауважуємо, що в тендерній документації відсутній будь-який перелік необхідного інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази, також, замовником в тендерній документації не було встановлено необхідного обсягу необхідного інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази.
В складі тендерної пропозиції надано довідку про наявність інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази, що буде використане для забезпечення виконання у повному обсязі та належної якості предмету закупівлі та надано підтверджуючі документи.
Отже, за таких умов порушення з боку ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" відсутні, а тендерну пропозиції відхилено неправомірно.
ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "СВІТ ПРОДУКТІВ" не погоджується з рішенням Замовника щодо визначення переможцем ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА", оскільки подана нею тендерна пропозиція не відповідає вимогам тендерної пропозиції в частині:
В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури
закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
1. Двотижневе (10-денне) меню із зазначенням складу продуктів, вмісту ккал,
погоджене з територіальним органом Держпродспоживслужби щодо кожної категорії
дітей та щодо кожного періоду навчання, із обов’язковим зазначенням збірника (ків)
рецептур, який (які) використані учасником при складанні меню, та із зазначенням
номерів рецептів за цим (ми) збірником (ами). Двотижневе (10-денне) меню
учасника повинно бути розроблене відповідно до норм харчування та калорійності,
затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від
03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в
основних харчових речовинах і енергії», та за наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006
№298/227, для кожної категорії дітей, із встановлених в таблиці 1 цього додатку» -
тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам:
1.Надане учасником ФОП Борисенко Н.А перспективне меню дошкільних навчальних закладів ( весняний період) не відповідає нормам харчування у дошкільних навчальних закладах для харчування дітей 1-3 роки(при 3-х разовому харчуванню) повинно бути: білки-46,6 жири – 45,6; вуглеводи -167,6 енергоцінність – 1267,2;( Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591) проте в учасника: білки-48,1; жири – 52,7; вуглеводи -152,2 енергоцінність – 1291,5 . що є порушенням.
3-6 років (при 3-х разовому харчуванню) повинно бути: білки-68,1 жири – 71,7; вуглеводи -239,2 енергоцінність – 1874,8; (Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591) проте в учасника: білки-68,6; жири – 73,0; вуглеводи -226,17 енергоцінність – 1843,5 . що є порушенням.
2. В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури
закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
…2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного
періоду навчання» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ на весняний період («калькуляція весна.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на весняний період («одноденне меню весна.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 гр., а в одноденному меню « Хліб » -40гр ,що є порушенням.
Згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г. , ціна за кілограм курей у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню, становить - 65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн. що є порушенням.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням.
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 ««Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука»
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
3.Надане учасником ФОП Борисенко Н.А перспективне меню дошкільних навчальних закладів ( осінньо-зимовий період) не відповідає нормам харчування у дошкільних навчальних закладах для харчування дітей 1-3 роки(при 3-х разовому харчуванню) повинно бути: білки-46,6 жири – 45,6; вуглеводи -167,6 енергоцінність – 1267,2; (Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591) проте в учасника: білки-48,8; жири – 53,9; вуглеводи -161,3 енергоцінність –1324,2 . що є порушенням.
3-6 років (при 3-х разовому харчуванню) повинно бути: білки-68,1 жири – 71,7; вуглеводи -239,2 енергоцінність – 1874,8; (Додаток 2 до постанови КМУ від 22 листопада 2004р.№1591 )проте в учасника: білки-69,3; жири – 74,4; вуглеводи -235,44 енергоцінність – 1901,3 . що є порушенням.
.
4. . В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури
закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
…2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного
періоду навчання» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в
складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ на осінньо-зимовий період («калькуляція осінь-зима.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на осінньо –зимовий період («одноденне меню осінь-зима.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 г., а в одноденному меню « Хліб » -40г. ,що є порушенням.
Згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г. , ціна за кілограм курей у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню , становить -65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн. що є порушенням.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням .
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» , проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука»
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
5. В додатку 2 до тендерної документації встановлено вимогу – «Учасники процедури
закупівлі повинні надати в складі тендерних пропозицій:
…2. Калькуляції цін на одноденні меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного
періоду навчання» - тендерна пропозиція не відповідає встановленим вимогам, оскільки в складі тендерної пропозиції учасника ФОП Борисенко Н.А надані калькуляції цін на одноденні меню, які не відповідають наданим одноденним меню, а саме:
- Калькуляція ціни на 1 день харчування дітей у ДНЗ оздоровчий період («калькуляція оздоровчий.pdf») не відповідає одноденному меню дошкільних навчальних закладів на оздоровчий період («одноденне меню оздоровчий.pdf»), оскільки в калькуляції «Хліб » кількість -120 г., а в одноденному меню « Хліб житній » -40г. ,що є порушенням.
Згідно рецептури №280 «Кури тушковані» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма курей -152,60 г., а в учасника - 160,6г., ціна курей за кілограм у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню становить 65грн, у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -69 грн.
Згідно рецептури №352 «Кавовий напій з молоком» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма кавового напою – 4,5 г., для дітей 3-6 років, а в учасника -3,6г., що є порушенням .
Згідно рецептури № 349 «Чай з цукром» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» , проте в меню учасника в вівторок першого тижня та в понеділок,вівторок,середу,четвер,п’ятницю другого тижня зазначено «Молоко кип’яче» що має рецептуру №357 «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування ,1987р під редакцією Н,М, Філіпчука»
Згідно рецептури № 180 «Вареники ліниві» «Збірник рецептур страв для харчування школярів, Міністерство торгівлі УССР Головного Управління суспільного харчування 1987р під редакцією Н,М, Філіпчука» норма сиру кисломолочного для дітей 1-3 роки -96г, а в учасника в калькуляції -112г, що не відповідає виходу страви «Вареники ліниві» - 120/6г.Ціна за кілограм сиру кисломолочного у дітей 1-3 роки в калькуляції одноденного меню -82грн. а у дітей 3-6 років в цій же калькуляції одноденного меню -89 грн. що є порушенням.
В такому разі, тендерна пропозиція ФОП "БОРИСЕНКО НАДІЯ АНАТОЛІЇВНА" не відповідає вимогам тендерної документації та має бути відхилена.
Просимо усунути виявлені порушення
Пов'язані документи:
Учасник
- вимога 15.05.2020 13:17
Дата подачі:
15.05.2020 13:18
Вирішення:
Шановний Учасник! Ваша тендерна пропозиція була відхилена відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 30 Закону України «Про публічні закупівлі» тому що вона не відповідає умовам тендерної документації (відповідний протокол засідання тендерного комітету оприлюднений на веб-порталі Уповноваженого органу від 12.05.2020р.). В складі вашої тендерної пропозиції відсутній склад продуктів до двотижневих (10-денних) меню щодо кожної категорії дітей та щодо кожного періоду навчання, що є невідповідністю умовам тендерної документації. В складі вашої тендерної пропозиції відсутнє документальне підтвердження наявності достатньої кількості інвентарю, обладнання та матеріально-технічної бази для забезпечення належної якості предмету закупівлі (згідно з умовами додатку 1 до тендерної документації, учасники надають інформацію про інвентар, обладнання та матеріально-технічну базу з урахуванням специфіки предмету закупівлі та у відповідній кількості, при цьому в тендерній документації, зокрема в додатку 2, чітко визначено обсяг послуг, які необхідно надати, в тому числі кількість дітей).
Ваші твердження, що надані учасником ФОП Борисенко Н.А. перспективні меню дошкільних навчальних закладів не відповідають нормам харчування є хибними, за таких обставин.
Частиною четвертою статті 22 Закону України «Про загальну середню освіту» визначено, що контроль за охороною здоров'я та якістю харчування учнів (вихованців) покладається на органи охорони здоров'я.
Пунктами 19 і 22 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 р. за № 661/10941, встановлено, що керівником закладу (навчального, оздоровчого, підприємства громадського харчування або організації, що надає послуги з харчування дітей) затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.
ФОП Борисенко Н.А. свої двотижневі (десятиденні) меню дошкільних навчальних закладів погодило з Держпродспоживслужбою (Канівським РУ ГУ Держпродслужби в Черкаськй області), зокрема, в частині норм харчування.
Отже, двотижневе (10-денне) меню учасника ФОП Борисенко Н.А. розроблене відповідно до норм харчування та калорійності, затверджених постановою КМУ від 22.11.2004 року №1591, наказом МОЗУ від 03.09.2017 №1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії», та наказом МОЗУ і МОНУ від 17.04.2006 №298/227.
Статус вимоги:
Відхилено