-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
Вершкове масло
Торги відмінено
146 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 1 460.00 UAH
мін. крок: 1% або 1 460.00 UAH
Період оскарження:
11.12.2019 10:52 - 16.12.2019 16:00
Вимога
Є відповідь
Щодо надання сертифікатів • ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) та ДСТУ ISO 9001:2009(ISO 9001:22000:2007)
Номер:
4220b518219f44f08aca2b5305b1bb78
Ідентифікатор запиту:
UA-2019-12-11-000881-b.b1
Назва:
Щодо надання сертифікатів • ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) та ДСТУ ISO 9001:2009(ISO 9001:22000:2007)
Вимога:
В Додатку № 2 до Оголошення Замовника встановлено вимоги надання сертифікату на систему управління якістю (відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2009(ISO 9001:22000:2007). Наразі в Україні діяльність «виробництво та/або обіг харчової продукції» не потребує обов’язкової сертифікації за системою управління якістю ДСТУ ISO 9001:2009(ISO 9001:22000:2007). Отримання сертифікату за системою управління якістю ДСТУ ISO 9001:2009(ISO 9001:22000:2007) є правом, а не обов’язком для всіх суб’єктів господарювання незалежно від сфери діяльності, відповідно до положень Закону України №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», а насамперед, Закону України № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Таким чином, встановлення такої вимоги в оголошенні Замовника є дискримінаційною по відношенню до учасників та порушує принципи, встановлені ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі», якими повинні керуватись Замовники. Натомість, вважаю за необхідне зазначити, що Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 р. за № 2042-VIII встановлюються вимоги до впровадження системи управління безпечністю харчової продукції за принципами системи НАССР. Розробити та запровадити систему НАССР необхідно всім операторам ринку, діяльність яких пов’язана з виробництвом та/або обігом харчової продукції до 20 вересня 2019 року. Під «розробка та запровадження системи НАССР» розуміється документальне впровадження, при цьому отримання сертифікату системи управління безпечністю харчових продуктів (відповідає вимогам ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005) є правом, а не обов’язком операторів ринку , відповідно до положень Закону України №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», а насамперед, Закону України № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». З урахуванням вищевикладеного, надавати сертифікат ISO підстав не має, прошу внести зміни до оголошення Замовника та видалити дискримінаційні вимоги. Таким чином, надавати сертифікат ISO підстав не має, оскільки така вимога може бути дискримінаційною для учасників процедури закупівлі. Щодо вимоги надати ветеринатне свідотство на вершкове масло відповідно до чинного законодавства, зокрема, ч. 2 ст. 2 Закону України «Про ветеринарну медицину» дія цього Закону не поширюється на продукти тваринного походження для споживання людиною. Таким чином, вказані дозвільні документи відповідними дозвільними установами Держпродспоживслужби не видаються. Тому вимагати надання цього документу Замовник не може.
Пов'язані документи:
Замовник
- Протокол внесення змін.pdf 18.12.2019 16:48
Дата подачі:
13.12.2019 20:05
Вирішення:
Внесено зміни до документації
Статус вимоги:
Задоволено