• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Послуги з харчування здобувачів освіти Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти зі специфічними умовами навчання "Рівненська академія патрульної поліції"(з доставкою готових страв), код за ДК 021:2015 – 55320000- 9 (послуги з організації харчування)

Пропозиції розглянуті

період кваліфікації завершився 9 днів назад

29 106 720.00 UAH з ПДВ
Період оскарження: 05.12.2025 14:56 - 12.12.2025 00:00
Скарга
Прийнята до розгляду
КЕП

Скарга

Номер: 30242c005810484f82d937bc5f64be2b
Ідентифікатор запиту: UA-2025-12-05-013775-a.a1
Назва: Скарга
Скарга:
Пов'язані документи: Учасник Орган оскарження
Дата розгляду скарги: 05.01.2026 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 25.12.2025 15:16
Автор: ТОВ "ТОРГОВИЙ ДІМ "МИСТЕЦТВО СМАКУ"", Тетяна Бондар +380638185996 art.taste.td@gmail.com

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: 91de670aab464fd193a7de34d4b1f2d8
Заголовок пункту скарги: Вважаємо рішення Замовника про визначення переможцем в даній Процедурі закупівлі ФОП Радзівіл Василь Захарович та про намір укласти договір з Переможцем передчасним, неправомірним та таким, що порушує інтереси та права Скаржника, з огляду на наступне.
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: Відповідно ч. 1 Розділу 3 «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації Закупівлі (далі – Документація, а також ТД) тендерна пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення, наявність/відсутність підстав, установлених у пункті 47 Особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації, зокрема:
− інформацією, що підтверджує відповідність учасника кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям – згідно з Додатком 1 до цієї тендерної документації;
− іншою інформацією та документами, відповідно до вимог цієї тендерної документації та додатків до неї.
Відповідно до ч. 6 Розділу 3 Документації Учасники процедури закупівлі повинні надати у складі тендерних пропозицій інформацію та документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником (згідно додатку 3 до тендерної документації).
Послуги повинні надаватися відповідно до норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту» (зі змінами) та іншими нормативно-правовими актами України (згідно Додатку 3 до тендерної документації).
Додаток 3 до ТД містить Технічні умови на закупівлю послуги з харчування здобувачів освіти Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти зі специфічними умовами навчання "Рівненська академія патрульної поліції" (з доставкою готових страв) ДК 021:2015 – 55320000-9 (послуги з організації харчування) з використанням норм витрат харчових продуктів для приготування їжі згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року №426 (зі змінами).
Згідно Додатку 3 до ТД в складі тендерної пропозиції Учасник повинен надати перспективне меню на тиждень (з понеділка по п’ятницю включно) з калькуляцією вартості готових страв, виходом готових страв у грамах, кількістю продуктів на одну людину на добу, відповідно до норми №1 харчування, встановленої Постановою КМУ від 29.03.2002 № 426 (зі змінами), з зазначенням продуктів, що підлягають заміні та замінник (згідно норм заміни продуктів харчування затверджених Постановою КМУ від 29.03.2002 № 426 (зі змінами) у відповідності з наданою тендерною пропозицією даного Учасника. Зразок для заповнення перспективного меню додається до технічних умов.
Додаток 1 до технічних умов документації містить використання норм витрат харчових продуктів для приготування їжі за нормою №1 (загальновійськова) згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 (зі змінами).
Додаток 2 до технічних умов документації містить зразок (форму) для заповнення перспективного меню, яке подається учасниками в складі тендерної пропозиції.
Враховуючи викладе вище, перспективне меню, що надається учасником в складі тендерної пропозиції, повинно відповідати певним вимогам (умовам), зокрема:
- перелік та кількість продуктів на одну людину на добу має відповідати встановленому Замовником порядку використання норм витрат харчових продуктів для приготування їжі за нормою №1 (загальновійськова) згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 426 (зі змінами), як зазначено в Додатку 1 до технічних умов документації (далі – Додаток 1 до ТУ, або Використання норм);
- у випадку заміни продуктів в меню зазначаються продукти, що підлягають заміні та замінник (згідно норм заміни продуктів харчування затверджених Постановою КМУ від 29.03.2002 № 426 (зі змінами));
- має бути складене за зразком, що викладений в Додатку 2 до технічних умов документації.
Переможцем в складі тендерної пропозиції надано файл «29_Перспективне меню.pdf», які містить перспективне меню, яке складено за зразком (формою), викладеною в Додатку 2 до технічних умов документації.
В той же час, надане Переможцем перспективне меню не відповідає умовам Документації з огляду на нижченаведене.
Як зазначалось вище, Додатком 1 до ТУ (Використання норм) передбачено наступні норми споживання продуктів (за переліком та кількістю):
№ п/п Найменування продукту Кількість на одну людину
на добу, грамів
1 Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту 300
2 Хліб із борошна пшеничного першого сорту 350
3 Булочка із борошна пшеничного першого сорту (борошно пшеничне першого сорту - 50 г та дріжджі хлібопекарські сухі або пресовані - 0,5г) 70
4 Борошно пшеничне другого сорту 15
5 Крупи різні 120
6 Макаронні вироби 40
7 М'ясо 250
8 Риба 150
9 Сало-шпик 20
10 Мед натуральний або джем 20
11 Жири тваринні топлені, маргарин 15
12 Олія 25
13 Сир сичужний твердий 20
14 Масло 30
15 Яйця курячі, штук (на тиждень) 2
16 Цукор 70
17 Сіль, сіль йодована 25
18 Чай 1,2
19 Лавровий лист 0,2
20 Перець 0,3
21 Гірчичний порошок 0,3
22 Оцет 1
23 Томат-паста 6
24 Картопля і овочі, усього
у тому числі: 900
25 картопля 600
26 капуста 130
27 буряки 30
28 морква 50
29 цибуля 50
25 огірки, помідори, зелень 40
26 Сухофрукти 20
або соки фруктові (плодово-ягідні) 100

Постановою КМУ від 29.03.2002 № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту» (далі - Постанова № 426) затверджено, зокрема, норми заміни продуктів харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту (далі – Норми заміни).
1. Згідно п. 1 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту», в кількості 300 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту 100
сухарі з борошна житнього оббивного, пшеничного оббивного і борошна пшеничного і борошна пшеничного другого сорту 60
галети звичайні з борошна пшеничного оббивного і борошна пшеничного другого сорту 60
борошно житнє обдирне і борошно пшеничне першого сорту 42
28

хліб із борошна пшеничного другого сорту 95
хліб із борошна пшеничного першого сорту 90
В наданому Переможцем меню у всі дні тижня запропоновано продукт «Хліб чорний» в кількості 300 грамів (графа «Всього до видачі»).
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного першого сорту» на замінник «Хліб чорний», що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
В той же час, в будь-якому випадку, такий продукт як «Хліб чорний» не передбачений Додатком 1 до ТУ, а так само Нормами заміни, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині в цій частині.
2. Згідно п. 2 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Хліб із борошна пшеничного першого сорту», в кількості 350 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Хліб із борошна пшеничного першого сорту 100
сухарі з борошна пшеничного першого сорту 65
борошно пшеничне першого сорту 75
галети звичайні з борошна пшеничного першого сорту 65
хліб із борошна пшеничного вищого сорту 85
хліб із борошна пшеничного другого сорту 105
В наданому Переможцем меню у всі дні тижня запропоновано продукт «Хліб білий» в кількості 350 грамів (графа «Всього до видачі»).
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Хліб із борошна пшеничного першого сорту» на замінник «Хліб білий», що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
В той же час, в будь-якому випадку, такий продукт як «Хліб білий» не передбачений Додатком 1 до ТУ, а так само Нормами заміни, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині в цій частині.
3. Згідно п. 11 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Жири тваринні топлені, маргарин», в кількості 15 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Жири тваринні топлені, маргарин або олія 100
молоко незбиране згущене з цукром 220
яєчний порошок 65
молоко сухе, суха простокваша та кисломолочні продукти 165
сир пастеризований 130
В наданому Переможцем меню у всіх днях тижня визначено (вказано) продукт «Маргарин» в кількості 10 грамів (графа «Всього до видачі»), що не відповідає вимогам Документації в цій частині.
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Маргарин» та не зазначено замінник, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
Враховуючи викладене вище, визначивши в меню кількість продукту «Маргарин» в обсязі 10 грамів, при встановленій нормі в 15 грамів, при цьому не зазначивши в меню про заміну та замінник такого продукту, Переможець порушив вимоги Документації в цій частині.
4. Згідно п. 12 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Олія», в кількості 25 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Олія 100
жир тваринний топлений 100
жир-сирець 130
масло 67
маргарин столовий 100
В наданому Переможцем меню у всіх днях тижня визначено (вказано) продукт «Масло росл.» в кількості 20 грамів (графа «Всього до видачі»), що не відповідає вимогам Документації в цій частині.
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Масло росл.» («Олія») та не зазначено замінник, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
Враховуючи викладене вище, визначивши в меню кількість продукту «Масло росл.» («Олія») в обсязі 20 грамів, при встановленій нормі в 25 грамів, при цьому не зазначивши в меню про заміну та замінник такого продукту, Переможець порушив вимоги Документації в цій частині.
5. Згідно п. 14 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Масло», в кількості 30 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Масло 100
жир тваринний, сало-шпик 150
сир сичужний твердий 240
В наданому Переможцем меню у всіх днях тижня визначено (вказано) продукт «Масло верш.» в кількості 50 грамів (графа «Всього до видачі»), що не відповідає вимогам Документації в цій частині.
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Масло верш.» («Масло») та не зазначено замінник, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
Враховуючи викладене вище, визначивши в меню кількість продукту «Масло верш.» («Олія») в обсязі 50 грамів, при встановленій нормі в 30 грамів, при цьому не зазначивши в меню про заміну та замінник такого продукту, Переможець порушив вимоги Документації в цій частині.
6. Згідно п. 15 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «Яйця курячі», в кількості 2 штуки на тиждень на одну людину.
В наданому Переможцем меню визначено (вказано) продукт «Яйця» в наступній кількості за днями тижня, в штуках (графа «Всього до видачі»): понеділок – 1,4; вівторок – 0,4, середа – 2,4; четвер – 0,4; п’ятниця – 1,4, - що разом складає 7 штук (на тиждень).
Отже, враховуючи викладене вище, в наданому меню Переможцем сумарна кількість такого продукту як «Яйця» становить 7 штук на тиждень, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.

7. Згідно п. 25 Додатку 1 до ТУ (Використання норм) передбачено такий продукт як «картопля», в кількості 600 грамів на одну людину на добу.
Згідно Норм заміни допускається заміна вищезазначеного продукту в наступному порядку та кількості:
Найменування продукту Кількість продукту, грамів
що підлягає заміні замінник
Картопля свіжа 100
картопля натуральна (напівфабрикат консервований) 70
картопля сушена, пюре картопляне сухе 20
крупи різні, бобові, макаронні вироби з борошна пшеничного першого сорту 20
овочі свіжі, квашені і солені 100
консерви овочеві заправні 50
консерви овочеві перших обідніх страв без м'яса 75
консерви овочеві закусочні 75
овочі сушені 10
В наданому Переможцем меню визначено (вказано) продукт «Картопля» в наступній кількості за днями тижня, в грамах (графа «Всього до видачі»): понеділок – 441; вівторок – 498, середа – 400; четвер – 477; п’ятниця – 320.
При цьому, Переможцем не зазначено про заміну продукту «Картопля» та не зазначено замінник, що є невідповідністю вимогам Документації в цій частині.
Враховуючи викладене вище, визначивши в меню кількість продукту «Картопля» в обсязі (за відповідними днями тижня) 441, 498, 400, 477 та 320 грамів, при встановленій нормі в 600 грамів на добу, при цьому не зазначивши в меню про заміну та замінник такого продукту, Переможець порушив вимоги Документації в цій частині.
8. В наданому Переможцем меню у всіх днях тижня визначено (вказано) продукт «Кава» в кількості 3 грами (графа «Всього до видачі»).
В той же час, Додатком 1 до ТУ (Використання норм) не передбачено такого продукту як «Кава».
Враховуючи викладене вище, визначивши (вказавши) в меню продукт «Кава», який відсутній в переліку продуктів Додатку 1 до ТУ (Використання норм), Переможець порушив вимоги Документації в цій частині.
Таким чином, надане Переможцем меню не відповідає вимогам, встановленим до нього Документацією, зокрема Додатком 3 до ТД, який містить технічні умови (технічні, якісні, кількісні та інші вимоги до предмета закупівлі), в т.ч. Додатком 1 до ТУ (Використання норм).
Враховуючи викладене вище, тендерна пропозиція Переможця не відповідала вимогам Документації у вищезазначеній частині (не відповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі Документації).
Таким чином, зважаючи на викладене вище, тендерна пропозиція ФОП Радзівіла Василя Захаровича не відповідала встановленим умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації та мала бути відхилена Замовником, враховуючи, що такі невідповідності в інформації та/або документах не можуть бути усунені учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 Особливостей.
Не відхиливши тендерну пропозицію ФОП Радзівіла Василя Захаровича, Замовник порушив вимоги абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей, відповідно до якої Замовник відхиляє пропозицію у разі, якщо тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 Особливостей.
З огляду на зазначене вище, рішення Замовника про визначення ФОП Радзівіла Василя Захаровича переможцем у Процедурі закупівлі є передчаним, неправомірним та таким, що порушує вимоги та приписи Документації, Закону та Особливостей, а так само права та інтереси Скаржника, зокрема на об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі, на недискримінацію учасників та рівне ставлення до них.
Не відхиливши тендерну пропозицію ФОП Радзівіла Василя Захаровича на підставі вимог абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей, Замовник порушив право на об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі, на недискримінацію учасників та рівне ставлення до них, що є порушенням основних принципів здійснення закупівель, визначених статтею 5 Закону.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір