• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Послуги з організації харчування учнів в КЗ «Одеський навчально-реабілітаційний центр «Формадо» за кодом ДК 021:2015 55520000-1 «Кейтерингові послуги»

Торги не відбулися

750 000.00 UAH без ПДВ
мін. крок: 0.5% або 3 750.00 UAH
Період оскарження: 28.02.2025 18:02 - 05.03.2025 00:00
Скарга
Відхилено
КЕП

Скарга щодо прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після розгляду тендерних пропозиції, у процедурі відкритих торгів з особливостями на закупівлю

Номер: 20b4152dbc5f4268a60b43ddb54a20a5
Ідентифікатор запиту: UA-2025-02-28-010046-a.c1
Назва: Скарга щодо прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після розгляду тендерних пропозиції, у процедурі відкритих торгів з особливостями на закупівлю
Скарга:
Дата розгляду скарги: 28.03.2025 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 21.03.2025 15:35
Дата прийняття рішення про відхилення скарги: 02.04.2025 13:15
Автор: ТОВ "ФАБРИКА СМАКУ", Ігор Юхимович Левінзон +380960167020 odtender@fabrika.odessa.ua

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: e6d4f40f6cdc4c7a8d35e90732cc9064
Заголовок пункту скарги: Щодо наданого меню
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: Замовником в Додатку 3 «ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ» до Тендерної Документації (далі - ТД) вимагалося наступне:
«Учасник у своїй тендерній пропозиції повинен надати зразок примірного чотирьохтижневого сезонного меню, погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби. Сезонність меню передбачає такі сезони: зима, весна.
Маса нетто порції готової страви для відповідної вікової групи повинна відповідати встановленим вимогам Додатку 9.1 НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів одноразового харчування (обід) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування та Додатку 9.1 НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів у складі другого обіду в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування Постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305.
Учасник має Передбачити можливість дієтичного харчування відповідно до Додатку 11 ОСОБЛИВОСТІ забезпечення харчуванням здобувачів освіти/дітей з особливими дієтичними потребами, Додатку 12 ІНФОРМАЦІЯ про харчові продукти щодо вмісту глютену для організації дієтичного харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, Додатку 13 ІНФОРМАЦІЯ про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості Постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305».

Варто одразу наголосити, що жодних інших технічних документів щодо виконання норм Постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305, Замовником не вимагалося.
На виконання вимог Замовника в частині надання зразка примірного чотирьохтижневого сезонного меню, погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби, Скаржником було надано файл «22 Меню Формадо.pdf». Даний файл містить Чотирьохтижневе орієнтовне меню (зразок) за ДК 021:2015 код 55520000-1 «Кейтерингові послуги» Послуги з організації харчування учнів одеського району Одеської області на 2025 рік, затверджене директором ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» Левінзоном І.Ю. та погоджене Начальником Одеського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Кузьминовим А.В. (далі - Меню).
Отже, надане Скаржником в складі своєї тендерної пропозиції Меню є:
1. погодженим з територіальним органом Держпродспоживслужби;
2. сезонним (зима, весна);
3. розподілене під кожну вікову категорію (6-11 років, 11-14 років, 14-18 років);
4. передбачає можливість дієтичного харчування (страви без глютену, без лактози, страви для учнів, хворих на діабет);
5. складене згідно з вимогами Постанови КМУ «Про затвердження норм та порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305 (Додатки 9.1, 11,12,13) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text ).
Таким чином, Скаржник в складі своєї тендерної пропозиції надає Замовнику виключний перелік страв та напоїв, які будуть запропоновані для харчування учнів в Комунальному закладі «Одеський навчально-реабілітаційний центр «Формадо» Одеської обласної ради» та повністю виконує умови тендерної документації в частині підтвердження зразкового меню.
Замовник в своєму Протоколі відхилення вказує наступне:
Відповідно до змісту вимог Додатку № 3 до Тендерної документації, Учасник, для підтвердження відповідності технічним, якісним та кількісним характеристикам предмету закупівлі надає у складі своєї пропозиції:
« зразок примірного чотирьохтижневого сезонного меню, погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Маса нетто порції готової страви для відповідної вікової групи повинна відповідати встановленим вимогам Додатку 9.1 НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів Найменування послуги Очікувана кількість учнів Очікувана кількість днів Очікувана кількість комплектів харчування Послуги з організації харчування учнів в КЗ «Одеський навчально- реабілітаційний центр «Формадо» Одеської обласної ради» 90 60 5400 одноразового харчування (обід) в закладах загальної середньої освіти та інших закладах осві-ти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої осві-ти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п’ятиденного перебування та Додатку 9.1 НОРМИ споживання основних груп харчових продуктів у складі другого обіду в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на пев-ному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та від-починку у разі п’ятиденного перебування Постанови КМУ «Про затвердження норм та поряд-ку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305 (далі – Постанова № 305).»
Однак, всупереч встановленій вимозі, учасником було надано зазначений документ, із зазначеннями маси нетто порцій певних позицій меню, які не відповідають нормам споживання визначеним Додатком 9.1 Постанови № 305, зокрема для наступних позицій меню:
- Овочі різноманітні по сезону:
• За Постановою № 305 – 100 г.
• За меню учасника – 50 г.
- Фрукти свіжі:
• За Постановою № 305 – 100 г.
• За меню учасника (один день на тиждень) – 80 г.
Варто наголосити, що Уповноважена особа Замовника, в даному випадку, абсолютно безпідставно дійшла до такого висновку, оскільки умовами тендерної документації не вимагалося надання меню-розкладки до основного меню-зразка, в якій би було чітко розписано кількість продуктів харчування по кожній страві, зокрема овочів та фруктів.
Додатком 9.1 Постанови № 305 зазначено добову норму овочів та фруктів, отже постачальники можуть використовувати овочі, фрукти та ягоди не лише в чистому вигляді, але й використовувати їх як додаткові в багатокомпонентних стравах.
Наприклад, якщо взяти витяги з меню-розкладки (додаються до скарги) першого дня харчування учнів згідно з наданим меню Скаржника, можна побачити, що на обід запропоновано «Овочі різноманітні по сезону (огірок свіжий)» – 50 г; суп овочевий зі сметаною, який повинен містити овочі (що є очевидним, але скоріш за все не для Уповноваженої особи Замовника) – 35 г; та болоньєзе з яловичини, який теж містить овочі у кількості 15 г.
Або до прикладу, третій день харчування учнів згідно з наданим меню Скаржника, пропонує до споживання ФРУКТОВИЙ компот та фрукти – це значить, що в сукупності за Постановою №305 ці дві позиції повинні містити 100 г фруктів, що теж ми можемо підтвердити витягом з меню-розкладки (фруктовий компот містить 20 г фруктів, фрукти пропонуються у кількості 80 г).
І такі приклади повторюються через усе меню, оскільки деякі перші та основні страви, а також напої, теж містять відсоток овочів, фруктів та ягід в складі своєї рецептури.
Тож в даному випадку Замовник своїм Протоколом лише підтвердив повне ігнорування законодавчо встановлених норм перевірки документів, наданих учасником закупівлі, поставив під сумнів професійні навички представників органу Держпродспоживслужби на відповідність меню встановленим нормам, а також некомпетентність уповноваженої особи з питань публічних закупівель.

Отже пропозиція Скаржника повністю відповідає вимогам Додатку 3 до ТД, оскільки Скаржник в складі своєї пропозиції надав відповідний зразок примірного чотирьохтижневого сезонного меню, погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції скаржника