• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП
  • 1

Хліб, хлібобулочні вироби

Завершена

2 301 074.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 11 505.37 UAH
Період оскарження: 21.02.2025 14:43 - 28.02.2025 00:00
Скарга
Залишено без розгляду
КЕП

Дискримінація учасників

Номер: 6bac259f58f94042b818cb77b20a2763
Ідентифікатор запиту: UA-2025-02-21-006505-a.c2
Назва: Дискримінація учасників
Скарга:
Замовником - Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 03188795) (надалі – Замовник), 21.02.25р. було оголошено процедуру відкритих торгів з особливостями на закупівлю товару за кодом ДК 021:2015:15810000-9: Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби – ідентифікатор закупівлі UA-2025-02-21-006505-a (надалі – Закупівля). Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЕРШИЙ СТОЛИЧНИЙ ХЛІБОЗАВОД» (надалі - Скаржник) виявив бажання взяти участь у вказаній процедурі закупівлі. Проте, під час підготовки документів тендерної пропозиції, Скаржником було виявлено порушення діючого закупівельного законодавства України, зокрема порушення пов’язані із встановленням Замовником у своїй тендерній документації, що затверджена рішенням уповноваженої особи №35/1-1/25 від 26.02.2025р. (надалі – Тендерна документація), дискримінаційних вимог, які унеможливлюють участь Скаржника у вказаній Закупівлі. Так, частиною 1 статті 5 Закону України «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) (надалі – Закон) передбачено здійснення закупівель, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель. Згідно з частиною 4 статті 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників. Відповідно до абзацу першого пункту 28 «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою Кабінету міністрів України №1178 від 12.10.22р. (зі змінами та доповненнями) (надалі – Особливості) тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих Особливостей. Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним. Так, з приводу встановлення Замовником дискримінаційних вимог у Тендерній документації пояснюю наступне: 1. Відповідно до додатку № 3 до тендерної Документації замовник встановив наступні технічні та якісні характеристики предмету закупівлі: № п/п Назва товару Технічні вимоги (ГОСТ, ДСТУ, ТУ) Од. вим. К-сть Паспорт, сертифікат та ін. умови вик. постачання 1 Хліб житньо-пшеничний від 0,5кг ДСТУ 4583:2023 кг 26500,00 декларація виробника, посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 2 Хліб пшеничний 1г., від 0,5 кг ДСТУ 7517:2014 кг 26500,00 декларація виробника, посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 3 Кекс Великодній, 0,3 кг (340 шт.) ДСТУ 4505:2005 кг 102,00 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 4 Круасани з начинкою зі смаком вишні(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 5 Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 6 Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції Скаржник планує прийняти участь у відповідній процедурі закупівлі та на виконання технічних та якісних характеристик предмету закупівлі планує запропонувати наступний товар: № п/п Назва товару зазначеного в тендерній документації Технічні вимоги (ГОСТ, ДСТУ, ТУ) визначений в тендерній документації Назва товару, запропонованого Скаржником Технічні вимоги до товару, запропонованого Скаржником 1 Хліб житньо-пшеничний від 0,5кг ДСТУ 4583:2023 Хліб «Січовий» 0,95 кг. ДСТУ 4583:2023 2 Хліб пшеничний 1г., від 0,5 кг ДСТУ 7517:2014 Хліб «Подільський» 0,60 кг. ДСТУ 7517:2014 3 Кекс Великодній, 0,3 кг (340 шт.) ДСТУ 4505:2005 Кекс «Паска Традиційна» 0,3 кг. ДСТУ 4505:2005 4 Круасани з начинкою зі смаком вишні(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан «Вишня» 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 5 Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан «Солона карамель» 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 6 Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан з шоколадною начинкою 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 Відповідно до Закону України «Про стандартизацію», технічні умови (ТУ) – це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом. ТУ розробляє сам виробник, у випадку якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов. Відповідно до чинного законодавства, вимоги, які висувають до продукції технічні умови, повинні бути не нижчими, ніж ті, що передбачені ДСТУ і неприпустимо вводити в ТУ положення, що призводять до зниження якості продукції або ускладнюють її ідентифікацію. Продукція, виготовлена за технічними умовами, обов’язково повинна відповідати вимогам ДСТУ, проте, виготовляється за власною рецептурою підприємства з використанням новітніх технологій, що дозволяє здешевити собівартість готового продукту, наділити його певними (можливо лікувально-профілактичними) властивостями та максимально задовольнити вимоги споживачів виходячи з рівня їх купівельної спроможності. Отже, продукція, що вироблена за ТУ, не може документально і якісно відрізнятися від продукції, виробленої за ДСТУ. В технічних вимогах до предмету закупівлі: Круасани з начинкою зі смаком вишні(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг., Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг., Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг. вказано відповідність ДСТУ 4585:2021 Замовник не зазначив можливості надання аналогічного товару. Враховуючи зазначене встановлення Замовником технічні вимоги щодо документу (ДСТУ 4585:2021), за яким повинен виготовлятися товар обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до Скаржника та інших учасників Закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких відповідає ДСТУ 4585:2021. Додатково повідомляю, що аналогічна ситуація була викладена у рішенні комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель №20561-р/пк-пз від 20.12.2023 (додано до Скарги). 2. Відповідно пункту 1.7. додатку 3 тендерної документації : «1.7. Виробничі потужності повинні знаходитись на відстані не більше 60 км. від місця знаходження замовника, про що надати довідку в довільній формі». Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники виробничі потужності яких знаходяться на відстані не більше 60 км. від місця знаходження замовника, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права. 3. Відповідно пункту 9.12. додатку 1 тендерної документації: «9.12. Для підтвердження відповідності товару, що пропонується до постачання вимогам щодо предмету закупівлі, учасник повинен надати скан-копії оригіналів, оформлених відповідно до встановлених вимог, протоколів досліджень продукції, з зазначенням виду хлібобулочної продукції (в залежності від борошна та його ґатунку (сорту)) та конкретних назв хлібобулочних виробів, який визначений виробник випікає, реалізує та пропонує до постачання, за фізико-хімічними показниками, проведених технологічною лабораторією та виданих виробникові продукції, виданий не раніше другого півріччя 2024 року». Законодавством Україне не передбачено періодичність з якою підприємство повинно проводити дослідження продукції. Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники, які зробили дані дослідження не раніше другого півріччя 2024 року, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права. 4. Відповідно пункту 9.13. додатку 1 тендерної документації: «9.13. Для підтвердження відповідності товару, що пропонується до постачання вимогам щодо предмету закупівлі надати скан-копію оригіналу протоколу лабораторних випробувань продукції на наявність чи відсутність ГМО, з зазначенням виду хлібобулочної продукції (в залежності від борошна та його ґатунку (сорту)) та конкретних назв хлібобулочних виробів, який визначений виробник випікає, реалізує та пропонує до постачання, виданий акредитованою лабораторією не раніше другого півріччя 2024 року». Законодавством Україне не передбачено періодичність з якою підприємство повинно проводити дослідження продукції. Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники, які зробили дані дослідження не раніше другого півріччя 2024 року, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права. Таким чином, дії Замовника в частині встановлення у Тендерній документації наведених вище вимог порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов'язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону, що не дає можливість Скаржнику взяти участь у вказаній процедурі Закупівлі. Виходячи з вищевикладеного та керуючись ст. 18 Закону України «Про публічні закупівлі», пунктом 55, абзацом третім пункту 59 «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою Кабінету міністрів України №1178 від 12.10.22р. (зі змінами та доповненнями), ПРОШУ: 1. Прийняти Скаргу до розгляду. 2. Прийняти рішення про наявність дискримінаційних вимог у Тендерній документації Замовника. 3. Зобов’язати Замовника - Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 03188795) внести зміни до Тендерної документації шляхом виключення дискримінаційних вимог з метою усунення порушень, зазначених у скарзі.
Пов'язані документи: Учасник Орган оскарження
Причина: Скарга не відповідає вимогам частин 2-5 та 9 статті 18 Закону про публічні закупівлі
Дата прийняття рішення про залишення скарги без розгляду: 03.03.2025 14:25
Автор: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРШИЙ СТОЛИЧНИЙ ХЛІБОЗАВОД", Тарас Тучапський 380674907527 hlebtender@ukr.net

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: e8d6c6379d114baba26aae53e8c6381e
Заголовок пункту скарги: Пункт 2 Додаток № 3 до тендерної Документації
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: Відповідно до Закону України «Про стандартизацію», технічні умови (ТУ) – це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом. ТУ розробляє сам виробник, у випадку якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов. Відповідно до чинного законодавства, вимоги, які висувають до продукції технічні умови, повинні бути не нижчими, ніж ті, що передбачені ДСТУ і неприпустимо вводити в ТУ положення, що призводять до зниження якості продукції або ускладнюють її ідентифікацію. Продукція, виготовлена за технічними умовами, обов’язково повинна відповідати вимогам ДСТУ, проте, виготовляється за власною рецептурою підприємства з використанням новітніх технологій, що дозволяє здешевити собівартість готового продукту, наділити його певними (можливо лікувально-профілактичними) властивостями та максимально задовольнити вимоги споживачів виходячи з рівня їх купівельної спроможності. Отже, продукція, що вироблена за ТУ, не може документально і якісно відрізнятися від продукції, виробленої за ДСТУ.
В технічних вимогах до предмету закупівлі: Круасани з начинкою зі смаком вишні(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг., Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг., Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха(або еквівалент) в індивідуальній упак. вагою 0,05кг – 0,1 кг. вказано відповідність ДСТУ 4585:2021 Замовник не зазначив можливості надання аналогічного товару.
Враховуючи зазначене встановлення Замовником технічні вимоги щодо документу (ДСТУ 4585:2021), за яким повинен виготовлятися товар обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до Скаржника та інших учасників Закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких відповідає ДСТУ 4585:2021.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Порядковий номер пункту скарги: 2
Номер: f5d42dd23f1e40db8f9b39a76b0896aa
Заголовок пункту скарги: Пункт 1.7. додатку 3 тендерної документації
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Кваліфікаційні критерії учасників
Тип порушення: Кваліфікаційні критерії учасників
Опис суті пункту скарги: 2. Відповідно пункту 1.7. додатку 3 тендерної документації : «1.7. Виробничі потужності повинні знаходитись на відстані не більше 60 км. від місця знаходження замовника, про що надати довідку в довільній формі». Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники виробничі потужності яких знаходяться на відстані не більше 60 км. від місця знаходження замовника, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Порядковий номер пункту скарги: 3
Номер: c7df15aa708444fe87ef3c611bddaf40
Заголовок пункту скарги: Пункт 9.12. додатку 1 тендерної документації
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: 3. Відповідно пункту 9.12. додатку 1 тендерної документації: «9.12. Для підтвердження відповідності товару, що пропонується до постачання вимогам щодо предмету закупівлі, учасник повинен надати скан-копії оригіналів, оформлених відповідно до встановлених вимог, протоколів досліджень продукції, з зазначенням виду хлібобулочної продукції (в залежності від борошна та його ґатунку (сорту)) та конкретних назв хлібобулочних виробів, який визначений виробник випікає, реалізує та пропонує до постачання, за фізико-хімічними показниками, проведених технологічною лабораторією та виданих виробникові продукції, виданий не раніше другого півріччя 2024 року».
Законодавством Україне не передбачено періодичність з якою підприємство повинно проводити дослідження продукції. Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники, які зробили дані дослідження не раніше другого півріччя 2024 року, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Порядковий номер пункту скарги: 4
Номер: 769d8a1f6a2b4f62a7073346d7deb9e5
Заголовок пункту скарги: Пункт 9.13. додатку 1 тендерної документації
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: 4. Відповідно пункту 9.13. додатку 1 тендерної документації: «9.13. Для підтвердження відповідності товару, що пропонується до постачання вимогам щодо предмету закупівлі надати скан-копію оригіналу протоколу лабораторних випробувань продукції на наявність чи відсутність ГМО, з зазначенням виду хлібобулочної продукції (в залежності від борошна та його ґатунку (сорту)) та конкретних назв хлібобулочних виробів, який визначений виробник випікає, реалізує та пропонує до постачання, виданий акредитованою лабораторією не раніше другого півріччя 2024 року». Законодавством Україне не передбачено періодичність з якою підприємство повинно проводити дослідження продукції. Враховуючи зазначене в закупівлі зможуть взяти участь тільки ті Учасники, які зробили дані дослідження не раніше другого півріччя 2024 року, що обмежує коло учасників та дискримінує їхні права.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації
Скарга
Відхилено
КЕП

Дискримінація учасників

Номер: 1bb83cf6c6e44addb997913f81498dd6
Ідентифікатор запиту: UA-2025-02-21-006505-a.b1
Назва: Дискримінація учасників
Скарга:
Замовником - Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 03188795) (надалі – Замовник), 21.02.25р. було оголошено процедуру відкритих торгів з особливостями на закупівлю товару за кодом ДК 021:2015:15810000-9: Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби – ідентифікатор закупівлі UA-2025-02-21-006505-a (надалі – Закупівля). Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЕРШИЙ СТОЛИЧНИЙ ХЛІБОЗАВОД» (надалі - Скаржник) виявив бажання взяти участь у вказаній процедурі закупівлі. Проте, під час підготовки документів тендерної пропозиції, Скаржником було виявлено порушення діючого закупівельного законодавства України, зокрема порушення пов’язані із встановленням Замовником у своїй тендерній документації, що затверджена рішенням уповноваженої особи №35/25 від 06.02.2025р. (надалі – Тендерна документація), дискримінаційних вимог, які унеможливлюють участь Скаржника у вказаній Закупівлі. Так, частиною 1 статті 5 Закону України «Про публічні закупівлі» (зі змінами та доповненнями) (надалі – Закон) передбачено здійснення закупівель, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель. Згідно з частиною 4 статті 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників. Відповідно до абзацу першого пункту 28 «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою Кабінету міністрів України №1178 від 12.10.22р. (зі змінами та доповненнями) (надалі – Особливості) тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих Особливостей. Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним. Так, з приводу встановлення Замовником дискримінаційних вимог у Тендерній документації пояснюю наступне: Відповідно до додатку № 3 до тендерної Документації замовник встановив наступні технічні та якісні характеристики предмету закупівлі: № п/п Назва товару Технічні вимоги (ГОСТ, ДСТУ, ТУ) Од. вим. К-сть Паспорт, сертифікат та ін. умови вик. постачання 1 Хліб житньо-пшеничний від 0,5кг ДСТУ 4583:2023 кг 26500,00 декларація виробника, посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 2 Хліб пшеничний 1г., від 0,5 кг ДСТУ 7517:2014 кг 26500,00 декларація виробника, посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 3 Кекс Великодній, 0,3 кг (340 шт.) ДСТУ 4505:2005 кг 102,00 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 4 Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 5 Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції 6 Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 кг. 200 декларація виробника або посвідчення про якість або інший документ, що підтверджує якість продукції Скаржник планує прийняти участь у відповідній процедурі закупівлі та на виконання технічних та якісних характеристик предмету закупівлі планує запропонувати наступний товар: № п/п Назва товару зазначеного в тендерній документації Технічні вимоги (ГОСТ, ДСТУ, ТУ) визначений в тендерній документації Назва товару, запропонованого Скаржником Технічні вимоги до товару, запропонованого Скаржником 1 Хліб житньо-пшеничний від 0,5кг ДСТУ 4583:2023 Хліб «Січовий» 0,95 кг. ДСТУ 4583:2023 2 Хліб пшеничний 1г., від 0,5 кг ДСТУ 7517:2014 Хліб «Подільський» 0,60 кг. ДСТУ 7517:2014 3 Кекс Великодній, 0,3 кг (340 шт.) ДСТУ 4505:2005 Кекс «Паска Традиційна» 0,3 кг. ДСТУ 4505:2005 4 Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан «Вишня» 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 5 Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан «Солона карамель» 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 6 Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг ДСТУ 4585:2021 Круасан з шоколадною начинкою 0,075 кг. в упаковці ТУ У 10.7-42265961-001:2018 Відповідно до Закону України «Про стандартизацію», технічні умови (ТУ) – це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом. ТУ розробляє сам виробник, у випадку якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов. Відповідно до чинного законодавства, вимоги, які висувають до продукції технічні умови, повинні бути не нижчими, ніж ті, що передбачені ДСТУ і неприпустимо вводити в ТУ положення, що призводять до зниження якості продукції або ускладнюють її ідентифікацію. Продукція, виготовлена за технічними умовами, обов’язково повинна відповідати вимогам ДСТУ, проте, виготовляється за власною рецептурою підприємства з використанням новітніх технологій, що дозволяє здешевити собівартість готового продукту, наділити його певними (можливо лікувально-профілактичними) властивостями та максимально задовольнити вимоги споживачів виходячи з рівня їх купівельної спроможності. Отже, продукція, що вироблена за ТУ, не може документально і якісно відрізнятися від продукції, виробленої за ДСТУ. В назвах предмету закупівлі: Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг, Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг, Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг. та в технічних вимогах: ДСТУ 4585:2021 Замовник не зазначив можливості надання аналогічного товару. Враховуючи зазначене встановлення Замовником технічні вимоги щодо документу (ДСТУ 4585:2021), за яким повинен виготовлятися товар обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до Скаржника та інших учасників Закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких відповідає ДСТУ 4585:2021. Відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 4585:2021 «Вироби хлібобулочні здобні. Загальні технічні умови» залежно від наявності начинки вироби хлібобулочні здобні поділяють на вироби начинками та наповнювачами та вироби без начинок. Тобто відповідний державний стандарт не визначає вагу продукції та конкретний наповнювач, або його відсутність. Пунктом 4.3.1 відповідного ДСТУ визначено, що вироби хлібобулочні здобні виробляють масою до 1,0 кг включно. Дозволено за рішенням приймальної комісії виробляти вироби хлібобулочні здобні більшої маси. Конкретну масу виробів зазначають в уніфікованій рецептурі та регулюють у встановлених межах підприємством виробником. Враховуючи зазначене, встановлення Замовником вимоги щодо ваги продукції «Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», «Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», «Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», а також визначення конкретного наповнювача без визначення аналогу (альтернативи) не відповідає положенням ДСТУ 4585:2021, ДСТУ 2120:2021 обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до скаржника та інших учасників закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких має вагу 0,065 кг., наповнювачі зі смаком вишні, зі смаком згущеного молока, зі смаком шоколаду та горіха. Додатково повідомляю, що аналогічна ситуація була викладена у рішенні комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель №20561-р/пк-пз від 20.12.2023 (додано до Скарги). Таким чином, дії Замовника в частині встановлення у Тендерній документації наведених вище вимог порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси Скаржника, пов'язані з його участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону, що не дає можливість Скаржнику взяти участь у вказаній процедурі Закупівлі. Виходячи з вищевикладеного та керуючись ст. 18 Закону України «Про публічні закупівлі», пунктом 55, абзацом третім пункту 59 «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою Кабінету міністрів України №1178 від 12.10.22р. (зі змінами та доповненнями), ПРОШУ: 1. Прийняти Скаргу до розгляду. 2. Прийняти рішення про наявність дискримінаційних вимог у Тендерній документації Замовника. 3. Зобов’язати Замовника - Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат (код ЄДРПОУ 03188795) внести зміни до Тендерної документації шляхом виключення дискримінаційних вимог з метою усунення порушень, зазначених у скарзі.
Дата розгляду скарги: 07.03.2025 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 27.02.2025 15:33
Дата прийняття рішення про відхилення скарги: 12.03.2025 18:09
Автор: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРШИЙ СТОЛИЧНИЙ ХЛІБОЗАВОД", Тарас Тучапський 380674907527 hlebtender@ukr.net

Пункт скарги

Порядковий номер пункту скарги: 1
Номер: 2d22cb7279584d179a02357d033d14c5
Заголовок пункту скарги: Додаток 3 до тендерної документації, пункт 2.
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Порушення, пов'язані з вимогами законодавства
Ідентифікатор класифікації: Технічна специфікація предмета закупівлі
Тип порушення: Технічна специфікація предмета закупівлі
Опис суті пункту скарги: Відповідно до Закону України «Про стандартизацію», технічні умови (ТУ) – це документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом. ТУ розробляє сам виробник, у випадку якщо на певний новий вид продукції взагалі не існує державних стандартів, або ж якщо йому потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку і таке інше. При цьому розробник технічних умов орієнтується на особливості свого виробництва й виходить з вигідних йому умов. Відповідно до чинного законодавства, вимоги, які висувають до продукції технічні умови, повинні бути не нижчими, ніж ті, що передбачені ДСТУ і неприпустимо вводити в ТУ положення, що призводять до зниження якості продукції або ускладнюють її ідентифікацію. Продукція, виготовлена за технічними умовами, обов’язково повинна відповідати вимогам ДСТУ, проте, виготовляється за власною рецептурою підприємства з використанням новітніх технологій, що дозволяє здешевити собівартість готового продукту, наділити його певними (можливо лікувально-профілактичними) властивостями та максимально задовольнити вимоги споживачів виходячи з рівня їх купівельної спроможності. Отже, продукція, що вироблена за ТУ, не може документально і якісно відрізнятися від продукції, виробленої за ДСТУ.
В назвах предмету закупівлі: Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг, Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг, Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг. та в технічних вимогах: ДСТУ 4585:2021 Замовник не зазначив можливості надання аналогічного товару.
Враховуючи зазначене встановлення Замовником технічні вимоги щодо документу (ДСТУ 4585:2021), за яким повинен виготовлятися товар обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до Скаржника та інших учасників Закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких відповідає ДСТУ 4585:2021.
Відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 4585:2021 «Вироби хлібобулочні здобні. Загальні технічні умови» залежно від наявності начинки вироби хлібобулочні здобні поділяють на вироби начинками та наповнювачами та вироби без начинок. Тобто відповідний державний стандарт не визначає вагу продукції та конкретний наповнювач, або його відсутність. Пунктом 4.3.1 відповідного ДСТУ визначено, що вироби хлібобулочні здобні виробляють масою до 1,0 кг включно. Дозволено за рішенням приймальної комісії виробляти вироби хлібобулочні здобні більшої маси. Конкретну масу виробів зазначають в уніфікованій рецептурі та регулюють у встановлених межах підприємством виробником. Враховуючи зазначене, встановлення Замовником вимоги щодо ваги продукції «Круасани з начинкою зі смаком вишні в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», «Круасани з начинкою зі смаком згущеного молока в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», «Круасани з начинкою зі смаком шоколаду та горіха в індивідуальній упак. вагою 0,065 кг», а також визначення конкретного наповнювача без визначення аналогу (альтернативи) не відповідає положенням ДСТУ 4585:2021, ДСТУ 2120:2021 обмежує конкуренцію та є дискримінаційним по відношенню до скаржника та інших учасників закупівлі. Виходячи з наведеного, взяти участь у відповідній процедурі закупівлі зможуть тільки ті суб'єкти господарювання, продукція яких має вагу 0,065 кг., наповнювачі зі смаком вишні, зі смаком згущеного молока, зі смаком шоколаду та горіха.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації