-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
Набори готових продуктів (сніданок, обід, вечеря) для осіб, які утримуються в ІТТ ГУНП в Рівненській області (продукти харчування та сушені продукти різні)
Завершена
186 053.70
UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 1 860.54 UAH
мін. крок: 1% або 1 860.54 UAH
Період оскарження:
01.08.2018 14:53 - 06.08.2018 16:00
Вимога
Вирішена
Вимога про внесення змін до документації на проведення процедури допорогової закупівлі Товару через систему електронних закупівель
Номер:
87e215264a9e4cc9bc8a78b9d9bebc65
Ідентифікатор запиту:
UA-2018-08-01-001350-b.c1
Назва:
Вимога про внесення змін до документації на проведення процедури допорогової закупівлі Товару через систему електронних закупівель
Вимога:
У відповідності до Додатку 3 до Документації на проведення процедури допорогової закупівлі Товару через систему електронних закупівель «Кваліфікаційні вимоги до Учасника» вимагається в якості підтвердження відповідності кваліфікаційному критерію «Наявність обладнання та матеріально-технічної бази» надання в тому числі наступних документів:
5.1. Експлуатаційній дозвіл на потужності (об’єкти) на яких виготовляються запропоновані товари;
5.2. Сертифікат, яким посвідчується, що процес виготовлення готових продуктів та напівфабрикатів відповідає ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008, IDT) Система управління якістю. Вимоги.
Але вказані вимоги є такими, що не відповідають вимогам чинного законодавства та є дискримінаційними.
Так, щодо вимоги про надання «Експлуатаційній дозвіл на потужності (об’єкти) на яких виготовляються запропоновані товари».
Предметом закупівлі є Набори готових продуктів (сніданок, обід, вечеря) для осіб, які утримуються в ІТТ ГУНП в Рівненській області. ДК 021:2015 - 15890000-3 Продукти харчування та сушені продукти різні. Опис товару зазначено у Додатку 5. «Інформація про необхідні технічні, якісні, кількісні характеристики та вимоги до предмета закупівлі» - продуктові набори за калорійністю та складом повинні відповідати вимогам норми № 3(за винятком хлібобулочних виробів) постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 1992 року № 336. Таким чином предметом закупівлі є продуктові набори.
Згідно із ст. 1 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
№ 771/97 від 23.12.1997 року експлуатаційний дозвіл - документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену цим Законом діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження
Харчовий продукт тваринного походження - молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною.
Згідно із ст. 23 зазначеного Закону експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження.
Обов’язок отримання експлуатаційного дозволу не поширюється в частині відповідної діяльності на операторів ринку, які здійснюють виробництво та/або зберігання харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження.
Таким чином в разі, якщо суб’єкт господарювання здійснює виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є в тому числі перероблені продукти тваринного походження, отримання експлуатаційного дозволу не вимагається.
Згідно ст. 25 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97 від 23.12.1997 року державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.
Таким чином, враховуючи, що предметом закупівлі є постачання продуктових наборів у виготовлені яких використовуються продукти рослинного походження та перероблені продукти тваринного походження, така діяльність щодо виробництва не вимагає отримання експлуатаційного дозволу згідно із вимогами чинного законодавства.
Єдиним документом, який наразі підтверджує додержання всіх норм під час виробництва товарів, аналоігчних предмету закупівлі є «Рішення про державну реєстрацію потужності з виробництва харчових продуктів».
Щодо вимоги про надання «Сертифікат, яким посвідчується, що процес виготовлення готових продуктів та напівфабрикатів відповідає ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008, IDT) Система управління якістю. Вимоги».
ISO 9001 – це стандарт, що входить в серію міжнародних стандартів ISO 9000 і описує вимоги до систем управління якістю на підприємствах і в організаціях. Перша версія цього стандарту була прийнята Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO, International Organization for Standardization) у 1987 році. Остання версія – ISO 9001:2015. В Україні прийнятий ідентичний даному стандарту ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги» (ISO 9001:2015, IDT).
Таким чином, сертифікат ISO 9001:2009 та сертифікат ISO 9001-2015 є сертифікатами, які посвідчують що система управління якістю відповідає міжнародним вимогам ISO 9001.
Стандарт ДСТУ ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008, IDT) втрачає свою силу після 15.09.2018 року, а стандарт ДСТУ ISO 9001:2015 продовжує діяти у подальшому, тобто до закінчення строку закупівлі.
Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що вимога про надання тільки сертифікат ISO 9001:2009 є дискримінаційною відносно тих суб’єктів, які мають сертифікати ISO 9001:2015 та також можуть підтвердити, що їх процес виготовлення готових продуктів відповідає міжнародним стандартам ISO.
На підставі всього вищевикладеного вимагаємо внести зміни до Додатку 3 до Документації на проведення процедури допорогової закупівлі Товару через систему електронних закупівель «Кваліфікаційні вимоги до Учасника».
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
03.08.2018 22:41
Вирішення:
Доброго дня! Буде внесено зміни до документації на проведення процедури допорогової закупівлі Товару через систему електронних закупівель.
Щодо вимоги про надання «Експлуатаційній дозвіл на потужності (об’єкти) на яких виготовляються запропоновані товари». Відповідно до статті 23 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Отже, учасники мають надати копію експлуатаційних дозволів на виробництво продукції тваринного походження (тобто готові страви). Відповідно до ст. 25 цього ж Закону, оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів. Отже, якщо учасник не є виробником продукції, що постачається, то додатково до копії експлуатаційного дозволу виробника на виробництво продукції тваринного походження учасник має також додати до пропозиції інформацію про реєстрацію потужностей безпосередньо учасника у державному реєстрі потужностей та їх особистий реєстраційний номер.
Статус вимоги:
Задоволено