• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

ДК 021:2015:55520000-1 - Кейтерингові послуги (Послуги з організації лікувального харчування хворих (4-разове харчування одного хворого

Завершена

43 560 632.80 UAH без ПДВ
мін. крок: 1% або 435 606.33 UAH
Період оскарження: 20.03.2024 12:36 - 12.04.2024 00:00
Скарга
Виконана замовником
КЕП

Щодо прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після розгляду тендерних пропозиції, у процедурі відкритих торгів з особливостями на закупівлю

Номер: 53261cdefbc04947b407025cd3235a4e
Ідентифікатор запиту: UA-2024-03-20-006095-a.a2
Назва: Щодо прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, які відбулися після розгляду тендерних пропозиції, у процедурі відкритих торгів з особливостями на закупівлю
Скарга:
Замовником, який проводить закупівлю, порушено норми постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 р. №1178 (надалі – Особливості) і Закону України «Про публічні закупівлі», а також безпідставне визнання Учасника ТОВ "ФАБРИКА СМАКУ" переможцем зазначеної процедури закупівлі.
Пов'язані документи: Учасник Орган оскарження Замовник
Дата розгляду скарги: 20.05.2024 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 10.05.2024 18:48
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 22.05.2024 12:38
Дата виконання рішення Замовником: 22.05.2024 17:43
Коментар замовника щодо усунення порушень: На виконання Рішення АМКУ №8801-р/пк-пз від 20.05.2024 року Замовником було скасовано рішення щодо визначення ТОВ "ФАБРИКА СМАКУ" (39785646) переможцем торгів.
Автор: ТОВ "СМАЧНО ТА КОРИСНО", Халяпіна Антоніна Юріївна +380675592748 smachnotakorisno@ukr.net

Пункт скарги

Номер: 822b4777e39a4b57a2f5b774ab06e31d
Заголовок пункту скарги: Щодо невідповідності тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» кваліфікаційним вимогам Замовника.
Опис заперечення: ДОДАТКОМ № 3до тендерної документації Перелік документів та інформації для підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним критеріям, визначеним у статті 16 Закону та Особливостей було встановлено що учасником надається:
«Довідка учасника на фірмовому бланку в довільній формі про наявність відповідного обладнання та матеріально - технічної бази для надання послуги з обов’язковим зазначенням найменування, кількості, права власності/ права користування з додаванням:
- скан - копії документів, що підтверджують наявність власного або орендованого харчоблоку (з урахуванням того, що забороняється використання готової їжі більш ніж після 2 годин з часу виготовлення, і готова їжа має бути поставлена до відділення не пізніше ніж за одну годину з часу виготовлення) (документи на право власності, або договір оренди/суборенди тощо, термін дії таких документів повинен бути не меншим ніж термін надання послуг – до 31.12.2024 р.)»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: 16 стаття
Ідентифікатор класифікації: Наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій
Тип порушення: Щодо невідповідності тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» кваліфікаційним вимогам Замовника.
Опис суті пункту скарги: Учасником у складі пропозиції було надано наступні документи:
1.Файл 32 Довідка про наявність МТБ.
2.Файл 33 Договір оренди 125 школа.

У відповідності до наданої інформації для виконання умов договору буде долучено нежитлові приміщення першого поверху загальною площею 147,27 кв. м., що знаходяться за адресою м. Одеса, вул. Кругова,1.
За договором оренди № 724/23 від 27.11.2023 року ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» орендує нежитлові приміщення першого поверху загальною площею 147,27 кв. м., що знаходяться за адресою м. Одеса, вул. Кругова,1., цільове призначення яких заклади харчування.
Строк дії договору один місяць чотири дні.
Відповідно до листа Департаменту комунальної власності Одеської міської ради № 01-13/313 від 13.02.2024 року що строк дії договору який закінчується у період дії воєнного стану вважається продовженим на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.
На дату подання пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» 12 квітня 2024 року діяв Указ Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (Указ затверджено Законом № 3564-IX від 06.02.2024) яким продовжено «строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб». ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/49/2024#Text)
Виходячи із зазначеного строк наданого договору закінчується 12 вересня 2024 року.
ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» не виконано вимогу Замовника та не надано «документ на право власності, або договір оренди/суборенди тощо, термін дії таких документів повинен бути не меншим ніж термін надання послуг – до 31.12.2024 р».
З таких підстав пропозиція ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» має невідповідності згідно п. 43 Особливостей. З таких підстав пропозиція ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» має невідповідності згідно п. 43 Особливостей. Відповідно до пункту 43 Особливостей, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір

Номер: 8e3c0cdeb4f54b6799239f0313515926
Заголовок пункту скарги: Щодо невідповідності тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» технічним вимогам Замовника.
Опис заперечення: 1. ДОДАТКОМ 2 до тендерної документації ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ТА ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ, У ТОМУ ЧИСЛІ ВІДПОВІДНА ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ розділ Документи, які Учасник повинен надати у складі тендерної пропозиції було встановлено що Учасник повинен надати:
«18. Копія дійсного договору на проведення лабораторних досліджень готових страв та копія документу, який підтверджує проведення дослідження не раніше, ніж у 2023 році.»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Щодо невідповідності тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» технічним вимогам Замовника.
Опис суті пункту скарги: Учасником у складі пропозиції було надано наступні документи:
1. Файл 26 ДОГОВІР ЛАБОРОТОРІЯ НОВИЙ.
2. Файл 26 протокол їжа 2024.
Учасником надано договір № ОД-1307 від 29 грудня 2023року укладений з ДП «Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» та документ на проведення дослідження – Протокол випробувань № 331-Д від 26.01.20224 року, виданий випробувальним центром ДП «Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» за заявкою ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ»
Відповідно до п.2.1 зазначеного договору:
«2.1. Вартість робіт згідно кожної заявки визначається протоколом узгодження ціни, який є невід’ємною частиною договору».
У складі пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» відсутній документ «протокол узгодження ціни» стосовно заявки ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» на проведення досліджень «зразків за мікробіологічними показниками».
ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» надано договір № ОД-1307 від 29 грудня 2023року укладений з ДП «Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» не в повному обсязі.
З таких підстав пропозиція ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» має невідповідності згідно п. 43 Особливостей. З таких підстав пропозиція ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» має невідповідності згідно п. 43 Особливостей. Відповідно до пункту 43 Особливостей, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір

Номер: cf5b1bf4f1594ba5985536a48efdcfd6
Заголовок пункту скарги: Щодо невідповідності документів тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» технічним вимогам Замовника.
Опис заперечення: Щодо невідповідності меню Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Умовами ТД встановлено: ДОДАТОК 2 до тендерної документації ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ТА ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ, У ТОМУ ЧИСЛІ ВІДПОВІДНА ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ Невиконання вимог цього додатку тендерної документації у пропозиції Учасника призводить до її відхилення Загальні умови надання послуг «1.1 Виконавець повинен надати Замовнику послуги, якість яких відповідає умовам встановленим згідно з тендерною документацією торгів Замовника та нормам чинного законодавства, зокрема, вимогам Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» та вимогам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР.» «1.3.Норми харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я визначені : - Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931. Стандартні раціони для дорослих осіб розробляються на основі потреб хворого в енергії та нутрієнтах залежно від гіпотрофічного стану. Лікувальне харчування в закладі включає пацієнтів, які страждають на психічні розлади різних вікових категорій ( враховуючи дітей віком від 3 до 6 років , дітей віком від 7 до 10 років, дітей віком від 11 до 14 років, дітей віком від 15 до 18 років), пацієнтів з цукровим діабетом та пацієнтів, які мають алергію та непереносимість лактози та глютену.» Згідно інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі Учасник повинен надати у складі тендерної пропозиції «20. Зразок 2-ох тижневого меню харчування хворих за нормою для відповідної категорії (страви виготовлюються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» (Додаток 2, Таб. 2 (за віковими групами дітей) та Таб. 1 (гіпотрофічний харчовий статус)).
Опис суті пункту скарги: На виконання цього Учасником у складі пропозиції з урахуванням вимоги Замовника щодо усунення невідповідностей надано файли:
5. меню і карти діти 15-18
5. меню і карти діти 3-6
5. меню і карти діти 11-14
5. меню і карти діти 7-10
5. меню і карти дорослі
Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» затверджено ПОРЯДОК організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я який визначає що, «в основу системи лікувального харчування покладено принципи достатнього та збалансованого харчування.»
На виконання цього Відповідно до п.1.3. зазначеного порядку «Методологія системи лікувального харчування хворих встановлено:
«добова кількість основних продуктів харчування відповідно до харчового статусу» яка «визначена у Нормах харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я відповідно до профілю, які наведені в додатку 2 до цього Порядку»

Аналізом документів ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» встановлено:
1. Меню для загального відділення (5. меню і карти дорослі) не відповідає вимогам Додатку 2 ПОРЯДКУ організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я «НОРМИ харчування на одного хворого на день у загальних відділеннях (терапевтичні, хірургічні відділення) Таблиця 1
Зазначеними нормами встановлено:
1.1 Позиція 10 «Молоко» добова норма 200 гр.
Показники меню Учасника з урахуванням усіх страв в яких використовується цей продукт молоко - 341 гр. щодобово
Тобто надання зазначеного продукту у меню Учасника перебільшено на 141 гр. щодобово.
1.2 Позиція 13 Яловичина (або фарш) або ковбасні вироби першого ґатунку добова норма 50 гр.
Показники меню Учасника з урахуванням усіх страв в яких використовується цей продукт - взагалі відсутній у харчуванні хворих у меню Учасника.
1.3 Позиція 17 Масло вершкове добова норма 10 гр.
Показники меню Учасника з урахуванням усіх страв в яких використовується цей продукт -– 33,7 гр. щодобово
Тобто надання зазначеного продукту у меню Учасника перебільшено на 23,7 гр. на добу
2 Меню для категорій діти 7-10, 11-14, 15 -18 років не відповідає вимогам Додатку 2 ПОРЯДКУ організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я «НОРМИ харчування на одного хворого на день у загальних відділеннях
(терапевтичні, хірургічні відділення) Таблиця2
.
Позиція 10 М’ясо (яловичина першої категорії, свинина, баранина), птиця добова норма від 150 до 180 гр. за цими категоріями.
Показники меню Учасника з урахуванням усіх страв в яких використовується цей продукт - взагалі відсутне м'ясо (яловичина першої категорії, свинина, баранина).
Збалансоване харчування – це система пропорційно правильного вживання корисних продуктів харчування. Одже хворий повинен отримувати пропорційну та достатню кількість продуктів, основні компоненти яких не повинні перевищувати норми, або взагалі бути відсутні.
Враховуючи зазначене Учасником порушено принцип «збалансованого харчування», що суперечить принципу лікувального харчування та чим може бути завдано шкоди здоров'ю людини, за категорією загальне відділення за рахунок перебільшення одного із продуктів (молоко та масло) та ненадання взагалі продукту передбаченого нормами харчування (Яловичина (або фарш) або ковбасні вироби першого ґатунку) та для категорій діти 7-10, 11-14, 15 -18 років ненадання взагалі продукту передбаченого нормами харчування м'ясо (яловичина першої категорії, свинина, баранина)
Меню Учасника не відповідає Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 в частині виконання норм харчування.
Меню Учасника суперечить Загальним умовам надання послуг технічним вимогам. Враховуючи що предмет закупівлі – послуги з організації лікувального харчування у вигляді комплектів харчування, страви яких виготовлюються у відповідності до норми харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я за Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931.
Пропозиція Учасника підлягає відхиленню як така що не відповідає технічним вимогам Замовника.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір

Номер: e4727f15ab554b34a417e22ef9f77f63
Заголовок пункту скарги: Щодо невідповідності документів тендерної пропозиції ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» технічним вимогам Замовника.
Опис заперечення: Щодо невідповідності меню книзі-довіднику «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Умовами ТД встановлено: ДОДАТОК 2 до тендерної документації ІНФОРМАЦІЯ ПРО НЕОБХІДНІ ТЕХНІЧНІ, ЯКІСНІ ТА КІЛЬКІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПРЕДМЕТА ЗАКУПІВЛІ ТА ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ, У ТОМУ ЧИСЛІ ВІДПОВІДНА ТЕХНІЧНА СПЕЦИФІКАЦІЯ Невиконання вимог цього додатку тендерної документації у пропозиції Учасника призводить до її відхилення Документи, які Учасник повинен надати у складі тендерної пропозиції «20. Зразок 2-ох тижневого меню харчування хворих за нормою для відповідної категорії (страви виготовлюються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» (Додаток 2, Таб. 2 (за віковими групами дітей) та Таб. 1 (гіпотрофічний харчовий статус)).
Опис суті пункту скарги: Учасником у складі пропозиції з урахуванням вимоги Замовника щодо усунення невідповідностей надано файли:
5. меню і карти діти 15-18

5. меню і карти діти 3-6

5. меню і карти діти 11-14

5. меню і карти діти 7-10

5. меню і карти дорослі

В наданих документах зазначено що меню розроблено на підставі:
Наказу МОЗ України від 29.10.2023 р. № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»
Інструкції з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я з додатками 1 (Взаємозамінність продуктів при приготуванні страв) та 2 (Заміна продуктів за білками й вуглеводами)
- страви виготовляються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред.. О. В. Швеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 (Київ, Видавництво КІМ, 2016 р.)
- за книгою «Організація дієтотерапії в ЛПУ», під ред.. Воробйова В. І.
- за книгою «Лікувальне харчування (в таблицях та схемах)», під ред. Преображунськой Е. Н.
- за книгою «Збірник рецептур страв та кулінарних виробів для підприємств громадського харчування», (Київ, Видавничий будинок «Фактор», 2009 р.).
- за книгою «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах за загальною редакцією Клопотенко Є. В. (Львів, 2019)
Вказане, а саме що меню розроблене у відповідності до
«- за книгою «Організація дієтотерапії в ЛПУ», під ред.. Воробйова В. І.
- за книгою «Лікувальне харчування (в таблицях та схемах)», під ред. Преображунськой Е. Н.
- за книгою «Збірник рецептур страв та кулінарних виробів для підприємств громадського харчування», (Київ, Видавничий будинок «Фактор», 2009 р.).
- за книгою «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах за загальною редакцією Клопотенко Є. В. (Львів, 2019)»
суперечить вимозі тендерної документації щодо надання зразка 2-ох тижневого меню харчування хворих за нормою для відповідної категорії, страви якого виготовлюються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні».

Аналіз наданих документів доводить до висновку, що частина страв які запропоновано Учасником відсутні в книзі-довіднику «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»
1. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Гуляш з м’яса курки
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Понеділок
Діти 11-14 років Субота
Діти 15-18 років Субота

2. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Болоньєзе з м’яса курки
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Вівторок, неділя
Діти 11-14 років Вівторок
Діти 15-18 років Вівторок
Діти 3-6 років Вівторок
Діти 7-10 років Вівторок, п’ятниця

3. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Болоньєзе з яловичини
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Діти 3-6 років П’ятниця
4. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Крокети рибні
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Вівторок, четвер, субота
Діти 11-14 років Вівторок,середа,п’ятниця
,субота
Діти 15-18 років Вівторок,середа,п’ятниця
,субота
Діти 3-6 років Вівторок
Діти 7-10 років Вівторок, субота
5. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Лапшевник з сиром кисломолочним
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Середа, неділя
Діти 11-14 років Середа,
Діти 15-18 років Середа,
Діти 3-6 років Середа,
Діти 7-10 років Середа,
6.НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Суп мінестроне зі сметаною
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Середа
Діти 11-14 років Середа,
Діти 15-18 років Середа,
Діти 3-6 років Середа,
Діти 7-10 років Середа,
7. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА М'ясо курки запечене
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Четвер, субота
Діти 11-14 років Четвер
Діти 15-18 років Четвер
Діти 3-6 років Четвер
Діти 7-10 років Четвер
8. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Печеня по – домашньому з м’ясом курки
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення П’ятниця
Діти 11-14 років П’ятниця
Діти 15-18 років П’ятниця
Діти 3-6 років П’ятниця
Діти 7-10 років П’ятниця
9. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Рис з овочами
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Загальне відділення Субота
Діти 11-14 років Субота
Діти 15-18 років Субота
Діти 3-6 років Субота
Діти 7-10 років Субота
10. НАЗВА СТРАВИ УЧАСНИКА Каша булгур з маслом вершковим
МЕНЮ в яких є страва / Доба тижня
Діти 11-14 років Неділя
Діти 15-18 років Неділя
Діти 3-6 років Неділя
Діти 7-10 років Неділя

Враховуючи, що предмет закупівлі – послуги з організації лікувального харчування у вигляді комплектів харчування, страви яких повинні відповідати вимогам тендерної документації, а саме технологічним та калькуляційним картам за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, меню ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» не відповідає вимогам тендерної документації.
Пропозиція ТОВ «ФАБРИКА СМАКУ» підлягає відхиленню, як така що не відповідає технічним вимогам Замовника.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір
Скарга
Виконана замовником
КЕП

Щодо усунення невідповідностей та дискримінаційних вимог

Номер: 42a171bb66c24aa1ae41a9386015cd96
Ідентифікатор запиту: UA-2024-03-20-006095-a.b1
Назва: Щодо усунення невідповідностей та дискримінаційних вимог
Скарга:
Скаржник вважає, що положення документації не відповідають вимогам законодавства, у тому числі Закону "Про публічні закупівлі", порушують права та інтереси потенційних учасників закупівлі, у тому числі права та інтереси Скаржника, а також створюють дискримінаційні умови та обмежують конкуренцію.
Пов'язані документи: Учасник Орган оскарження Замовник
Дата розгляду скарги: 03.04.2024 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 26.03.2024 18:47
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 08.04.2024 11:36
Коментар замовника щодо усунення порушень: На виконання Рішення АМКУ № 5983-р/пк-пз від 03.04.2024 року замовником внесено зміни до тендерної документації.
Автор: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СМАЧНО ТА КОРИСНО", Халяпіна Антоніна 380675592748 smachnotakorisno@ukr.net

Пункт скарги

Номер: c0829fd90b044cbda78f19c9add3b494
Заголовок пункту скарги: Щодо усунення дискримінаційних вимог Замовника
Опис заперечення: Відповідно до вимог абз. 2 п. 5.3 розділу 5.ВИМОГИ ЩОДО ПОРЯДКУ ВИДАЧІ ГОТОВОЇ ЇЖИ Додатку 2 до тендерної документації
Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та документи, які підтверджують відповідність, у тому числі відповідна технічна специфікація Документації
«Кожна партія повинна супроводжуватись декларацією виробника та актом прийому - передачі, в якому зазначається наступне: найменування страви, кількість, час виготовлення, час отримання, ПІБ, посада та підписи осіб, які є відповідальними за приймання-передачі послуги.»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі
Опис суті пункту скарги: Скаржник не погоджується з такою вимогою та звертає увагу на наступне.
Відповідно до вимог частини сьомої статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», на який посилається у Документації Замовник, єдиним документом, яким супроводжуються об’єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна, якщо інше не передбачено законом. Таким чином, Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» подання декларації виробника не передбачене.
Аналізуючи чинне законодавство повідомляємо про наступне.
Статтею 28 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» передбачено, що у випадках, визначених у технічних регламентах, якими передбачене застосування процедур оцінки відповідності, виробник або уповноважений представник (від імені та під відповідальність виробника) повинен складати декларацію про відповідність.
Однак на даний час регламент, який стосувався готових страв, а саме Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, втратив чинність у зв’язку із введенням в дію Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Зазначений закон не передбачає наявності для харчових продуктів такого документу, як декларація виробника.
За аналогічним питанням (скарга АМКУ ID: UA-2023-03-28-010943-a.a2) колегією АМКУ рішенням від 01.05.2023 №5674-2 було встановлено:
«Наведена вище вимога не узгоджується з вимогами чинного законодавства, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, зокрема, Скаржника.
Враховуючи вище викладене, Замовник повинен усунути наведені вище невідповідності шляхом внесення відповідних змін до Документації в цій частині.»
Встановивши дискримінаційну вимогу, а саме передбачивши обов’язок подати документ, який діючим законодавством не передбачений, Замовник протиправно позбавив можливості Скаржника прийняти участь у процедурі закупівлі, чим порушив вимоги Закону. Просимо зобов’язати Замовника внести зміни в цій частині Документації та усунути вищевказану дискримінаційну вимогу.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Номер: 8badf5cc88254134894f220ac4c500af
Заголовок пункту скарги: Щодо усунення дискримінаційних вимог Замовника
Опис заперечення: Відповідно до вимог абз. 3 п. 4.1 розділу 4.ВИМОГИ ЩОДО ВИГОТОВЛЕННЯ СТРАВ Додатку 2 до тендерної документації Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та документи, які підтверджують відповідність, у тому числі відповідна технічна специфікація Документації»;
4.1 Страви виготовлюються суворо у відповідності з вимогами наступних нормативних документів: ….- технічних умов продукції власного виробництва, внесених до бази даних ТУ (надати першу сторінку та сторінки з посиланням на нормативні документи, у відповідності до яких розроблені умови).»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі
Опис суті пункту скарги: Скаржник не погоджується з такою вимогою та звертає увагу на наступне.

Пунктом 20 Розділу Документи, які Учасник повинен надати у складі тендерної пропозиції зазначеного додатку встановлено що у складі документації Учасником надається:

«20. Зразок 2-ох тижневого меню харчування хворих за нормою для відповідної категорії (страви виготовлюються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» (Додаток 2, Таб. 2 (за віковими групами дітей) та Таб. 1 (гіпотрофічний харчовий статус)).»

Тобто надання послуг буде здійснюватися у відповідності до меню, страви якого виготовлюються суворо у відповідності з технологічними та калькуляційними картами за книгою-довідником «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»

Однак не книга-довідник «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я України», під ред. О.В.Щвеця, розробленою на виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» не сам Наказ не передбачають використання « технічних умов продукції власного виробництва, внесених до бази даних ТУ»

Одже вимога щодо виготовлення страв у відповідності до «- технічних умов продукції власного виробництва, внесених до бази даних ТУ» з наданням сторінок ТУ суперечить вимозі щодо меню.

Встановивши дискримінаційну вимогу, а саме передбачивши обов’язок подати документ, який суперечить вимогам щодо надання послуг, Замовник протиправно позбавив можливості Скаржника прийняти участь у процедурі закупівлі, чим порушив вимоги Закону. Просимо зобов’язати Замовника внести зміни в цій частині Документації та усунути вищевказану дискримінаційну вимогу.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Номер: c0a0af9ca0334f1e9ae9c03fdd410137
Заголовок пункту скарги: Щодо усунення невідповідності вимог документації податковому законодавству України.
Опис заперечення: Відповідно до Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі Додатку 2 до тендерної документації Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та документи, які підтверджують відповідність, у тому числі відповідна технічна специфікація Документації»;
Згідно з таблицею «Кількісні характеристики предмета закупівлі:» для «Послуги з організації лікувального харчування хворим (Загальне відділення)» встановлено режим 4 разового харчування.

У відповідності до Проекту договору (додаток 6 до тендерної документації):

«III. Ціна Договору
« 3.1. Загальна ціна (вартість) Договору становить ____________ грн. (_______ грн. __ коп.) без ПДВ та відповідає сумарній вартості комплектів харчування всіх категорій хворих, що отримують харчування на протязі строку дії Договору та надання послуг.
3.2 Звільнення від ПДВ послуг щодо забезпечення харчування у закладах охорони здоров’я, відповідає підпункту «г» 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI.»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі
Опис суті пункту скарги: Скаржник звертає увагу на наступне.

Відповідно до підпункту «г» 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI. (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text) (надалі ПКУ) звільняються від оподаткування операції з:
«г) харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров'я. Порядок надання таких послуг затверджується Кабінетом Міністрів України;»

ПКМУ № 818 від 5 вересня 2012 р «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість» (надалі Постанова) визначено цей порядок .

За абз. 3 п.7 Постанови встановлено:
«Установлюються такі режими харчування у закладах охорони здоров'я:
п'ятиразовий (сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря) - для дітей у віці від одного до трьох років;
чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) - для дітей у віці від трьох до вісімнадцяти років, вагітних жінок, породіль, матерів, які годують груддю, онкологічних хворих, ветеранів війни та хворих, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу;
триразовий (сніданок, обід, вечеря) - для інших категорій хворих.»

Виходячи із категорій хворих зазначених у цьому пункті Постанови загальне відділення Замовника відноситься до інших категорій, тобто їх режим харчування повинен бути – триразовий.

Вимога документації щодо встановлення 4 разового харчування для загального відділення суперечить вимозі Порядку надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Тобто у разі надання послуг з харчування громадянам у закладах охорони здоров'я, звільняються від оподаткування податком на додану вартість лише операції при триразовому харчуванні.

Додаткове четверте харчування підлягає оподаткуванню ПДВ.

Абзацом 2 п. 4 Постанови передбачено:
«У разі одночасного надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і послуг, операції з надання яких не звільняються від такого оподаткування, облік відповідних операцій ведеться окремо.»

В рамках оголошеної закупівлі одночасні операції з надання послуг які звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і послуг, операції з надання яких не звільняються від такого оподаткування неможливі у зв’язку з тим що закупівля здійснюється без ПДВ.

У відповідності до Статті 30 ПКУ:

«30.1. Податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 цієї статті.
30.2. Підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об'єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.»

На контролюючі органи покладено обов’язок здійснювати «контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг, а також їх цільовим використанням, за наявності законодавчого визначення напрямів використання (щодо умовних податкових пільг) та своєчасним поверненням коштів, не сплачених до бюджету внаслідок надання пільги, у разі її надання на поворотній основі» (п. 30.8 ПКУ)

Податкові пільги, використані не за призначенням чи несвоєчасно повернуті, повертаються до відповідного бюджету з нарахуванням пені в розмірі 120 відсотків. річних облікової ставки Національного банку України.

Враховуючі зазначене підписання договору про закупівлю приведе до порушень ПКУ, що унеможливлює участь Скаржника, який є платником ПДВ, у цій закупівлі.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації

Номер: a7999e49a26e4529adcdb01269a0cf9a
Заголовок пункту скарги: Щодо усунення дискримінаційних вимог Замовника.
Опис заперечення: Відповідно до п.2.1 розділу 2.ВИМОГИ ЩОДО ХАРЧОБЛОКУ Додатку 2 до тендерної документації Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та документи, які підтверджують відповідність, у тому числі відповідна технічна специфікація Документації»;
«2.1.Виготовлення готових страв здійснюється у виробничих приміщеннях учасника (надалі за текстом – центральна кухня або харчоблок) з використанням відповідного технологічного обладнання у відповідності до технологічних та калькуляційних карток. Центральна кухня/ні або харчоблок/и учасника повинен/ні відповідати вимогам Замовника в частині достатнього забезпечення послуг з організації лікувального харчування хворим (в складі тендерної пропозиції надати підтверджуючий документ, виданий на ім’я Учасника відповідним сертифікованим органом/установою/уповноваженою особою тощо).»
Тип пов'язаного елемента: Скарга на закупівлю
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі
Опис суті пункту скарги: Скаржник не погоджується з цією вимогою Замовника.
Замовником не визначено який саме документ (зміст документу) який визначає «відповідність вимогам Замовника в частині достатнього забезпечення послуг з організації лікувального харчування хворим»
Крім того Замовником не визначено який «сертифікований орган/установа/уповноважена особа тощо буде надавати цей документ.».
Замовником не визначено повноваження (статус) цього сертифікованого органу.
Відповідно до розділу п. 1 Розділу V. Оцінка тендерної пропозиції
«Замовник має право звернутися за підтвердженням інформації, наданої учасником/переможцем процедури закупівлі, до органів державної влади, підприємств, установ, організацій відповідно до їх компетенції.»
Отже скаржник не можете надати документ,зміст якого та компетенція «сертифікованого органу/установу/уповноваженої особи тощо буде надавати цей документ.» не визначено.
У разі надання невірного за змістом документу або не від відповідного органу пропозицію Скаржника буде відхилено.
Вимоги: Зобов'язати замовника внести зміни до тендерної документації