• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП
  • 1

ДК 021:2015: 55520000-1 - Кейтерингові послуги (Послуги по забезпеченню харчуванням хворих )

Торги не відбулися

11 000 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 55 000.00 UAH
Період оскарження: 05.03.2024 20:22 - 10.03.2024 00:00
Скарга
Виконана замовником
КЕП

Скарга

Номер: 40f110ba371042f69a3bce1c35b80821
Ідентифікатор запиту: UA-2024-03-05-014433-a.b1
Назва: Скарга
Скарга:
Дата розгляду скарги: 03.04.2024 10:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 26.03.2024 15:55
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 08.04.2024 15:39
Коментар замовника щодо усунення порушень: На виконання рішення Комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (надалі — Комісія) №5984-р/пк-пз від 03.04.2024 року щодо розгляду скарги товариства з обмеженою відповідальністю ""КИЇВПРОМСЕРВІС 1"" від 24 березня 2024 року № UA-2024-03-05-014433-a.b1, щодо порушення Комунальним некомерційним підприємством "Ніженська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького" Ніженської міської ради Чернігівської області порядку проведення процедури закупівлі ДК 021:2015: 55520000-1 - Кейтерингові послуги (Послуги по забезпеченню харчуванням хворих ) (надалі – Процедура закупівлі), оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за № UA-2024-03-05-014433-a повідомляємо, що Замовником, як цього вимагає результативна частина рішення Комісії, скасовано рішення про визначення переможцем комунального підприємства "Школяр" за Процедурою закупівлі .
Автор: ТОВ "КИЇВПРОМСЕРВІС 1", Антон Римар +380688414310 anton.rymar@gmail.com

Пункт скарги

Номер: 451cbeca35c5493b96d6030fd4fb315b
Заголовок пункту скарги: НЕЗАКОННЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦЯ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ
Опис заперечення: Відповідно до Додатку № 3 до тендерної документації «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі»:
5. Меню «готової їжі» повинно складатися зі страв розроблених з урахуванням основних принципів раціонального харчування хворих, асортименту різноманітності їжі та її якості, керуючись Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» від 23.12.1997 № 771/97-ВР.
6. Надавач послуг повинен забезпечити своєчасне приготування та передачу приготовленої їжі відповідальним працівникам їдальні по графіку, узгодженому з керівником медичного закладу. В закладах охорони здоров’я комунальної власності встановлюється триразовий режим лікувального харчування.
7. Зразкове 7-денне циклічне меню з трьохразовим харчуванням повинно бути розроблено (в межах асигнувань) та відповідно до:
- наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»,
- Наказ Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та іншим нормативно-правовими актам.
17. Для підтвердження відповідності послуг вимогам тендерної документації, Учасники у тендерній пропозиції повинні надати один варіант меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів з триразовим харчуванням (сніданок, обід, вечеря) із зазначенням калорійності відповідно до діючих збірників рецептур та з урахуванням вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» та іншим нормативно-правовим актам.
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: Інші дії замовника
Ідентифікатор класифікації: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі
Тип порушення: Технічні, якісні та кількісні характеристики предмету закупівлі
Опис суті пункту скарги: 1.3. щодо невідповідності меню вимогам ТД та невідповідності загальної калорійності мені переможця вимогам наказу №931:
Відповідно до Додатку № 3 до тендерної документації «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі»:
17. Для підтвердження відповідності послуг вимогам тендерної документації, Учасники у тендерній пропозиції повинні надати один варіант меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів з триразовим харчуванням (сніданок, обід, вечеря) із зазначенням калорійності відповідно до діючих збірників рецептур та з урахуванням вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» та іншим нормативно-правовим актам.
Так, по комплексу № 1 переможем:
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»;
- не зазначено калорійності страви «суп картопляний з крупою»
- не зазначено калорійності страви «компот із с/ф без цукру»
- не зазначено калорійності страви «хліб пшеничний»:


Так, по комплексу № 2 переможем:
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»;
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»
- не зазначено калорійності страви «суп картопляний з перловою крупою»
- не зазначено калорійності страви «печінка варена потерта»
- не зазначено калорійності страви «каша ячна»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»

Так, по комплексу № 3 переможем:
- не зазначено калорійності страви «напій кавовий з молоком без цукру»;
- не зазначено калорійності страви «суп картопляний з ячною крупою»
- не зазначено калорійності страви «каша вівсяна»
- не зазначено калорійності страви «компот із с/ф без цукру»
- не зазначено калорійності страви «суп молочний рисовий»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»


Так, по комплексу № 4 переможем:
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»;
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»
- не зазначено калорійності страви «суп болгарський»
- не зазначено калорійності страви «картопляне пюре»
- не зазначено калорійності страви «компот із с/ф без цукру»
- не зазначено калорійності страви «хліб пшеничний»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»

Так, по комплексу № 5 переможем:
- не зазначено калорійності страви «какао без цукру»;
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»
- не зазначено калорійності страви «суп з крупою булгур»
- не зазначено калорійності страви «компот із с/ф без цукру»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»
- не зазначено калорійності страви «хліб пшеничний»


Так, по комплексу № 6 переможем:
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»;
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»
- не зазначено калорійності страви «суп перловою крупою»
- не зазначено калорійності страви «кисіль фруктовий без цукру»
- не зазначено калорійності страви «хліб пшеничний»
- не зазначено калорійності страви «каша вівсяна»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»



Так, по комплексу № 7 переможем:
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»;
- вказано ккал на «хліб житній 30 г» - 78,00 та «хліб пшеничний 30 г» - 73,00. При цьому переможцем пропонується також «хліб житній 60 г» та «хліб пшеничний 60 г», кількість кілокалогій по яким не вказано у меню;
- не зазначено калорійності страви «пюре овочеве»
- не зазначено калорійності страви «суп картопляний з перловою крупою»
- не зазначено калорійності страви «компот із с/в без цукру»
- не зазначено калорійності страви «хліб пшеничний»
- не зазначено калорійності страви «чай без цукру»


Таким чином, меню надане КП Школяр не відповідає вимогам ТД адже не містить калорійності по всім запропонованим стравам переможцем.
Крім цього, згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» :
1.3. інтегральна характеристика системи лікувального харчування наведена в додатку 1 до цього Порядку;
Згідно додатку 1 : Класифікація хворих здійснюється за допомогою визначення індексу маси тіла.
За індексом маси тіла усі пацієнти поділяються на:
1. гіпотрофіків - < 18,5 кг/м-2 (енергетична цінність дієти на рівні 2400 - 2700 ккал з вмістом білка на рівні 90-100 г, вуглеводів на рівні 400-450 г);
2. нормотрофіків - 18,5 - 25 кг/м-2 (енергетична цінність дієти 2200 - 2400 ккал з вмістом білка на рівні 80-90 г, вуглеводів на рівні 350 г);
3. гіпертрофіків - > 25 кг/м-2 (низькокалорійна дієта, калорійність якої знижена за рахунок вуглеводів. Енергетична цінність становить 1800-2000 ккал, при достатньому вмісті білків на рівні 80-90 г). При суворому постільному режимі енерговитрати пацієнтів не перевищують 2000 ккал.
Таким чином, мінімальна енергетична цінність дієти хворих на рівні від 1800 ккал. При цьому, переможцем по комплексу 1 запропоновано 1780 ккал, по комплексу 3 – 1662 ккал, комплексу 6 – 1770 ккал, комплексу 7 – 1700 ккал, що не відповідає наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» (адже є нижче імперативно встановлених діапазонних показників), а отже і вимогам ТД, які передбачали створення меню відповідно до даного нормативного акту.

Таким чином, рішення замовника про визначення переможця є незаконним у зв’язку з:
1) відсутністю у складі меню харчування для хворих по дієті №0;
2) складення меню не у відповідності до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні», а саме перевищення добової кількості грам масла та включення продуктів (печінка), які не передбачені для харчування згідно додатку 2 даного нормативного акту;
3) відсутності в меню калорійності по окремим стравам та невідповідність калорійності по комплексах 1,3,6,7 мінімально допустимим нормам наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931.
а відтак рішення про визначення переможця процедури закупівлі, оформлене протоколом від 19.03.2024 року є незаконним, а тому підлягає скасуванню.
Звертаємо увагу органу оскарження, що так як в п. 17 додатку 3 вказано, що меню подається «Для підтвердження відповідності послуг вимогам тендерної документації, Учасники у тендерній пропозиції повинні надати один варіант меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів» дана помилка не виправляється в порядку п.43 Особливостей та пропозиції учасника КП Школяр підлягає безумовному відхиленню адже відповідно до п.43 Особливостей:
Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.
Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.


1.2. щодо невідповідності меню наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» в частині страв
Відповідно до Додатку № 3 до тендерної документації «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі»:
7. Зразкове 7-денне циклічне меню з трьохразовим харчуванням повинно бути розроблено (в межах асигнувань) та відповідно до:
- наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні»,
- Наказ Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) та іншим нормативно-правовими актам.
17. Для підтвердження відповідності послуг вимогам тендерної документації, Учасники у тендерній пропозиції повинні надати один варіант меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів з триразовим харчуванням (сніданок, обід, вечеря) із зазначенням калорійності відповідно до діючих збірників рецептур та з урахуванням вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» та іншим нормативно-правовим актам.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» :
1.2. добова кількість основних продуктів харчування відповідно до харчового статусу визначена у Нормах харчування на одного хворого на день у закладах охорони здоров’я відповідно до профілю, які наведені в додатку 2 до цього Порядку;
Додаток 2 до Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я (пункт 1.3) передбачає НОРМИ харчування на одного хворого на день у загальних відділеннях (терапевтичні, хірургічні відділення):
17. Масло вершкове: Кількість, г/нетто, залежно від харчового статусу: гіпотрофія – 10 г., нормотрофія – 10 г., гіпертрофія – 5г.
Таким чином, ДОБОВА ДОПУСТИМА НОРМА МАСЛА 5-10 Г.
Переможцем у Комплексі 1:
На сніданок запропоновано «вершкове масло» 15 г для всіх дієтичний столів, що ВЖЕ перевищує норми згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні». Отже, меню в цій частині складене всупереч даному наказу, отже і ТД.
Крім цього, при приготуванні окремих страв також використовується масло.
Отже, загальна кількість вершкового масла на один день (масло, яке видається на сніданок + масло використовується при приготуванні страв), що значно перевищує норму за постановою № 931 у розмірі 5-10 грам вершкового масла, що таким чином, свідчить про невідповідність меню учасника вимогам ТД.

Крім цього, згідно додатку 2 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» встановлено НОРМИ харчування на одного хворого на день у загальних відділеннях (терапевтичні, хірургічні відділення), які передбачають перелік продуктів, які можливі для використання при харчуванні хворих. Так, печінка (запропонована у страві «печінка варена потерта» у комплексі 2 , обід) не включена в додаток 2 наказу 931, а отже є ЗАБОРОНЕНОЮ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ при харчуванні хворих. Попри це, страва із печінки включена у меню КП Школяр.
Таким чином, меню переможця складене всупереч наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні», а отже не відповідає положенням ТД.

Згідно Додатку 3 до ТД встановлено категорії дієт по яким відбувається харчування хворих:


При цьому в складі пропозиції КП Школяр подано файл «Меню», в якому зазначено про наявність харчування хворих по дієтам, зокрема, №0:


При цьому, аналізуючи надане КП Школяр меню, можна встановити, що варіанту меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів ПО ДІЄТІ №0 з триразовим харчуванням (сніданок, обід, вечеря) із зазначенням калорійності відповідно до діючих збірників рецептур та з урахуванням вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» та іншим нормативно-правовим актам НЕМАЄ:


При цьому, згідно опису формальних помилок: формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст тендерної пропозиції, а саме - технічні помилки та описки. Перелік формальних помилок, затверджений наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 710: Помилка, зроблена учасником процедури закупівлі під час оформлення тексту документа/унесення інформації в окремі поля електронної форми тендерної пропозиції (у тому числі комп'ютерна коректура, заміна літери (літер) та/або цифри (цифр), переставлення літер (цифр) місцями, пропуск літер (цифр), повторення слів, немає пропуску між словами, заокруглення числа), що не впливає на ціну тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі та не призводить до її спотворення та/або не стосується характеристики предмета закупівлі, кваліфікаційних критеріїв до учасника процедури закупівлі.

Таким чином, в складі пропозиції переможця відсутнє меню з розрахунку на 7 (сім) днів для стаціонарних пацієнтів ПО ДІЄТІ №0 з триразовим харчуванням (сніданок, обід, вечеря) із зазначенням калорійності відповідно до діючих збірників рецептур та з урахуванням вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.10.2013 № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтичної системи в Україні» та іншим нормативно-правовим актам.
Таким чином, рішення замовника про визначення переможця є незаконним у зв’язку з відсутністю у складі меню харчування для хворих по дієті №0, а відтак рішення про визначення переможця процедури закупівлі, оформлене протоколом від 17.03.2024 року є незаконним, а тому підлягає скасуванню.

Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір

Номер: 065be1d7262c4c78bf3fd84a298929f4
Заголовок пункту скарги: НЕЗАКОННЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦЯ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ
Опис заперечення: 2.1. щодо медичних книжок
Відповідно до вимог Додаток № 1 до тендерної документації: Документи та інформація, які підтверджують відповідність Учасника кваліфікаційним критеріям:
2.1. Довідку за власноручним підписом уповноваженої особи учасника, яка завірена печаткою (за наявності), в якій зазначається наступна інформація: наявність працівників відповідної кваліфікації, які будуть залучені для надання послуг, що є предметом закупівлі, які мають необхідні знання та досвід, достатні для надання послуг (у разі відсутності достатньої кількості працівників на момент подання тендерної пропозиції, Учасник у складі пропозиції надає гарантійний лист, згідно якого він зобов’язується до моменту відновлення роботи закладу освіти забезпечити достатньою кількістю працівників для належного надання послуг).
Окремо у складі пропозиції учасник повинен:
- надати копії документів, що підтверджують трудові відносини між учасником та його працівниками;
- надати копії особових медичних книжок персоналу відповідно до Наказу МОЗ України від 21.02.2013 № 150 - із відміткою про допуск до роботи, стосується виключно тих працівників, які безпосередньо беруть участь у приготуванні їжі.
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: 16 стаття
Ідентифікатор класифікації: Наявність працівників відповідної кваліфікації
Тип порушення: Наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід
Опис суті пункту скарги: В складі пропозиції КП Школяр подано довідку «щодо працівників що харчують лікарню» з інформацією про працівиків, які будуть залучені для надання послуг, що є предметом закупівлі:


Також, на виконання інших вимог додатку 1 до ТД в складі пропозиції було надано копії особових медичних книжок персоналу відповідно до Наказу МОЗ України від 21.02.2013 № 150 - із відміткою про допуск до роботи, стосується виключно тих працівників, які безпосередньо беруть участь у приготуванні їжі.
Так, згідно ІНСТРУКЦІЇ щодо заповнення форми первинної облікової документації № 1-ОМК «Особиста медична книжка» відповідно до Наказу МОЗ України від 21.02.2013 № 150 (на яку посилається Замовник):
1. Ця Інструкція визначає порядок заповнення форми первинної облікової документації «Особиста медична книжка» № 1-ОМК (далі - форма № 1-ОМК).
2. Форма № 1-ОМК видається особі у разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності.
3. Форма № 1-ОМК заповнюється посадовою особою медичної комісії закладу охорони здоров’я.
4. На титульній сторінці форми № 1-ОМК зазначаються прізвище, ім'я та по батькові оглянутої особи.
4.1. У пункті 1 зазначається повне найменування суб’єкта господарювання, де працює оглянута особа.
4.2. У пункті 2 вписуються назва професії та характер виконуваних робіт відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559 «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок».
4.3. У пункті 3 проставляються число, місяць, рік наступного медичного огляду.
4.4. У пункті 4 зазначається повне найменування закладу охорони здоров’я, де проводився медичний огляд.
4.5. У пункті 5 проставляються число, місяць, рік проведення медичного огляду.
4.6. Форма № 1-ОМК підписується керівником та засвідчується печаткою закладу охорони здоров’я.

Проте, в наданих в складі пропозиції медичних книжках наявні невідповідності:
медична книжка Лаврінець Ольги Миколаївни: в п.2 вказано посаду «зав виробництвом», попри інформацію згідно довідки та трудової книжки про займану посаду даного працівника «шеф-кухар»;
медична книжка Степа В.І. . на титульній сторінці відсутнє ПІБ працівника повністю.
медична книжка Бичок Н.В. в п.2 вказано посаду «кондитер», попри інформацію згідно довідки та трудової книжки про займану посаду даного працівника «кухар 4 розряду»;
медична книжка Кротенко Н.В. на титульній сторінці відсутнє по батькові працівника та в п.2 вказано посаду «кухонний працівник», попри інформацію згідно довідки та трудової книжки про займану посаду даного працівника «кухар 2 розряду»;
медична книжка Геймал Л.М. в п.2 вказано посаду «буфетниця», попри інформацію згідно довідки та трудової книжки про займану посаду даного працівника «кухар 2 розряду»;
медична книжка Зінчук Т.В. в п.2 вказано посаду «кондитер», попри інформацію згідно довідки та трудової книжки про займану посаду даного працівника «кухар 4 розряду»;
Таким чином, в складі пропозиції відсутні медичні книжки про допуск працівників до роботи по займаним посадам, а отже, не виявивши дані невідповідності, Замовником передчасно та неправомірно визначено переможця процедури закупівлі.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір

Номер: b8d1c30587bd48029b123d9c7861b42b
Заголовок пункту скарги: НЕЗАКОННЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦЯ ПРОЦЕДУРИ ЗАКУПІВЛІ
Опис заперечення: Відповідно до Додатку № 3 до тендерної документації «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі»:
7…
Учасник повинен надати документи, що підтверджують наявність в штаті працівників, що прошли навчання по програмі впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
Тип пов'язаного елемента: Скарга на кваліфікацію
Тип порушення: 16 стаття
Ідентифікатор класифікації: Наявність працівників відповідної кваліфікації
Тип порушення: Наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід
Опис суті пункту скарги: Тобто вимога ТД передбачала подання документів на працівників (в множині, тобто більше ніж одного працівника) учасника.
В складі пропозиції переможця подано файл «навчання по НАССР» в якому містяться сертифікати на Ліповрог Н.В., Чернишеву Л.О., ЛаврИнець О.М., Корсун О.А. виданих на підставі проходження навчання по програмі «внутрішній аудит СБУХП»…склала іспит і може виконувати функції внутрішнього аудитора або члена групи по забезпеченню харчової безпеки на харчовому підприємстві.
Проте, звертаємо увагу, що по-перше, дані документи не підтверджують, що особи пройшли навчання по програмі впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР),а по-друге, ЖОДЕН ІЗ даних осіб, на яких видано сертифікат не є працівником учасника (що можливо встановити, аналізуючи довідку про наявність працівників).
ЗАГАЛЬНИЙ ПІДСУМОК ПО 2 РОЗДІЛУ СКАРГИ:
Таким чином, рішення замовника про визначення переможця є незаконним та передчасним так як не виявивши дані невідповідності, Замовником порушено п.43 Особливостей:
Якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.
Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Окрім цього, неправомірно визначивши переможця процедури закупівлі, Замовник порушив принципи здійснення публічних закупівель, передбачені у статті 5 Закону України «Про публічні закупівлі» - добросовісна конкуренція серед учасників, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі.
Вимоги: Зобов’язати замовника скасувати рішення про визначення переможця процедури закупівлі та повідомлення про намір укласти договір