• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Послуги з забезпечення гарячим харчуванням (гарячі обіди) малозабезпечених одиноких громадян та інших верств населення міста Києва (особи з інвалідністю, громадяни пенсійного віку), які перебувають на обліку у Київському міському територіальному центрі соціального обслуговування на зимовий, весняний, літній, осінній сезони

Завершена

305 500.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 527.50 UAH
Період оскарження: 16.02.2024 15:36 - 22.02.2024 00:00
Вимога
Вирішена

дискримінаційні вимоги

Номер: ccad97d218464f9d94c6616fd8e55904
Ідентифікатор запиту: UA-2024-02-16-009892-a.c1
Назва: дискримінаційні вимоги
Вимога:
Ознайомившись з Тендерною документацією, а саме з Додатком 3 до тендерної документації: Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі (Послуги з забезпечення гарячим харчуванням (гарячі обіди) малозабезпечених одиноких громадян та інших верств населення міста Києва (особи з інвалідністю, громадяни пенсійного віку), які перебувають на обліку у Київському міському територіальному центрі соціального обслуговування на зимовий, весняний, літній, осінній сезони (Код ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги)), нами виявлено дискримінаційні вимоги, внаслідок чого порушуються права та охоронювані законом інтереси нас, як потенційного на участь у даній процедурі закупівлі, а саме: надання листа від виробника запропонованого Учасником одноразового посуду (п.14 «Фото зображення одноразового посуду), щодо призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС. Даний посуд ми купуємо у посередників, з наданням підтверджуючих документів(висновку державної санітарно епідеміологічної експертизи) - саме його ви вимагаєте у якості підтверджуючого документу. Виконати зазначену умову Документації зможуть суб’єкти господарювання, які мають стосунки з виробником предмета закупівлі, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі, нас - як потенційного учасника - які не мають безпосередніх стосунків із виробником, проте мають можливість поставки товару відповідно до предмету закупівлі Одноразовий посуд за законодавством України не є об’єктом спеціалізованого державного регулювання та не встановлені будь-які обмеження щодо кола осіб, які мають права здійснювати їх продаж. Ані норми Закону України «Про публічні закупівлі», ані норми Закону України «Про захист прав споживачів» не містять положення стосовно того, що єдиним належним доказом та гарантією виконання переможцем закупівлі умов договору та гарантією здійснення ним поставки товарів належної якості є саме лист від виробника Тому вимога надання листа виробника щодо призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС не є правомірною, у зв'язку з чим, ми просимо внести зміни до даного додатку – виключити абзац 5 пункту 8. Згідно пункту 10 даного додатку -Замовник залишає за собою право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність надавача послуги харчування, нагляд і контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання послуг. Тобто у замовника є можливість перевірки температури наданих страв: не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС під час передачі Учасником-переможцем.
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: 19.02.2024 через електронну систему закупівель від учасника надійшла вимога UA-2024-02-16-009892-a.c1 (далі – Вимога), про наступне: «Ознайомившись з Тендерною документацією, а саме з Додатком 3 до тендерної документації: Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі (Послуги з забезпечення гарячим харчуванням (гарячі обіди) малозабезпечених одиноких громадян та інших верств населення міста Києва (особи з інвалідністю, громадяни пенсійного віку), які перебувають на обліку у Київському міському територіальному центрі соціального обслуговування на зимовий, весняний, літній, осінній сезони (Код ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги)), нами виявлено дискримінаційні вимоги, внаслідок чого порушуються права та охоронювані законом інтереси нас, як потенційного на участь у даній процедурі закупівлі, а саме: надання листа від виробника запропонованого Учасником одноразового посуду (п.14 «Фото зображення одноразового посуду), щодо призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС. Даний посуд ми купуємо у посередників, з наданням підтверджуючих документів(висновку державної санітарно епідеміологічної експертизи) - саме його ви вимагаєте у якості підтверджуючого документу. Виконати зазначену умову Документації зможуть суб’єкти господарювання, які мають стосунки з виробником предмета закупівлі, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі, нас - як потенційного учасника - які не мають безпосередніх стосунків із виробником, проте мають можливість поставки товару відповідно до предмету закупівлі Одноразовий посуд за законодавством України не є об’єктом спеціалізованого державного регулювання та не встановлені будь-які обмеження щодо кола осіб, які мають права здійснювати їх продаж. Ані норми Закону України «Про публічні закупівлі», ані норми Закону України «Про захист прав споживачів» не містять положення стосовно того, що єдиним належним доказом та гарантією виконання переможцем закупівлі умов договору та гарантією здійснення ним поставки товарів належної якості є саме лист від виробника Тому вимога надання листа виробника щодо призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС не є правомірною, у зв'язку з чим, ми просимо внести зміни до даного додатку – виключити абзац 5 пункту 8. Згідно пункту 10 даного додатку -Замовник залишає за собою право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність надавача послуги харчування, нагляд і контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання послуг. Тобто у замовника є можливість перевірки температури наданих страв: не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС під час передачі Учасником-переможцем.» Пунктом 54 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженому постановою Кабміну «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178 (зі змінами) (далі – Особливості) визначає, що: «Фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру. Усі звернення за роз’ясненнями та звернення щодо усунення порушення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дати їх оприлюднення надати роз’яснення на звернення» На виконання п. 54 Особливостей уповноважена особа Київського міського територіального центру соціального обслуговування (далі-замовник) надає наступну відповідь: Відповідно до частини 5 статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» (зі змінами) (далі — Закон) замовник може вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. Однією з таких вимог є зобов’язання учасника врахувати маркування та безпечність використання одноразового посуду. Наприклад “PS” або ПС означає, що до складу посуду входить полістирол. Такий пластик можна використовувати тільки для холодної страви. До відома. “PS” означає, що до складу посуду входить полістирол. Такий пластик можна використовувати тільки для холодної їжі. Під час контакту з гарячим, посуд виділяє токсичний стирол. Стирол накопичується у печінці та нирках і може спричинити серйозні захворювання, навіть цироз. Крім того, ця речовина може викликати алергію та захворювання нервової системи. Посуд з полістиролу дуже тонкий, та ламкий і деформується контактуючи з гарячим. Замовник турбуючись про безпечність в використанні одноразового посуду в тендерній документації має право встановлювати вимоги на підтвердження їх відповідності. В п. 7 Додаток 3 до тендерної документації «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» зазначено, що: «Готові страви передаються Замовнику в одноразовому посуді (тарі, упаковці тощо), який безпечний для використання і відповідає існуючим санітарно-епідеміологічним вимогам. Одноразовий посуд повиннен забезпечувати збереження якості готової страви під час транспортування та температурний режим, а саме: для перших блюд не нижче 55-65ºC, для других блюд – не нижче 50-60ºС, холодні блюда – 10-14ºС., бути чистим, не пошкодженими та не протікати.» В п. 8 Додаток 3 до тендерної документації «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» зазначено, що: «Учасник у складі пропозиції надає: - висновки державної санітарно епідеміологічної експертизи, якими засвідчується, що одноразовий посуд відповідає встановленим медичним критеріям безпеки та дозволений до контакту з харчовими продуктами.» Враховуючи, що висновках державної санітарно епідеміологічної експертизи, якими засвідчується, що одноразовий посуд відповідає встановленим медичним критеріям безпеки та дозволений до контакту з харчовими продуктами відсутня інформація щодо допустимості використання такого посуду для гарячих страв Замовником була встановлена вимога в абз. 5 п. 8 Додаток 3 до тендерної документації, я якому учасник у складі пропозиції повинен надати: «- лист від виробника запропонованого Учасником одноразового посуду (п.14 «Фото зображення одноразового посуду), щодо призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС.» За відсутності інформації про призначення посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС. замовник ризикує отримувати готові страви в посуді який заборонений до використання наприклад для гарячих страв. Враховуючи вимогу потенційного учасника, недискримінації учасників, та з метою розширення кола потенційних учасників будуть внесені зміни до тендерної документації, а саме: «Доповнити вимогу абз. 5 п. 8 Додаток 3, - лист від виробника запропонованого Учасником одноразового посуду (п.14 «Фото зображення одноразового посуду), або лист від представника виробника, або дистриб’ютора, або імпортера продукції, за підписом та відбитком печатки (при використанні) надавача листа, у якого учасник отримує одноразовий посуд, або інший документ, в якому буде підтверджено призначення цього посуду до використання, транспортування: перших страв (позиція № 2 в всесезонному двотижневому меню), других страв (позиція № 1,3,4 в всесезонному двотижневому меню) та забезпечує збереження якості готової страви під час транспортування і температуру не нижче для перших страв 55-65ºC, для других страв – не нижче 50-60ºС, холодні страви – 10-14ºС.» Змінити стовпчик 4 в пп.1,2,3 та викласти в наступній редакції: «Призначення використання відповідно листа поданого на вимогу абз. 5 п. 8 Додаток 3 Тендерної документації» Замовник має право з власної ініціативи або, або за результатами звернень внести зміни до тендерної документації.
Статус вимоги: Задоволено