• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

ДК 021:2015:15540000-5 Сирні продукти (сир кисломолочний, сир твердий)

Завершена

152 830.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 764.15 UAH
Період оскарження: 20.12.2023 10:48 - 27.12.2023 00:00
Вимога
Залишено без розгляду

Невідповідість зазначених якісних вимог державним стандартам

Номер: 7075133299084931838e3ce63779e3fe
Ідентифікатор запиту: UA-2023-12-20-004094-a.c1
Назва: Невідповідість зазначених якісних вимог державним стандартам
Вимога:
У тендерній документації Замовника по даній закупівлі, а саме у Додатку 2 «Інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі за кодом CPV ДК 021:2015 –15540000-5 Сирні продукти» (сир кисломолочний, сир твердий)» передбачено, що сир кисломолочний має бути виготовлений згідно ДСТУ 4554:2006 «Сир кисломолочний. Технічні умови». Замовник також зазначає, що термін придатності сиру кисломолочного має становити не більше 36 год. та упакування/фасування має бути: «Поліетиленова плівка чи упаковка з полімерного або комбінованого матеріалу вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами або закордонного виробництва, дозволені для контакту з харчовими продуктами». Однак, згідно п.п. 10.2.2. п. 10.2. розділу 10 «Правила транспортування та зберігання» ДСТУ 4554:2006 у разі паковання у спожиткову тару із полімерних матеріалів, кашировану фольгу та поліетиленову плівку строк придатності кисломолочного сиру складає не більше 7 діб. Просимо внести зміни до документації та привести у відповідність до Державного стандарту вимоги щодо терміну придатності сиру кисломолочного – не більше 7 діб. Крім того, Замовник в даній закупівлі серед найменувань номенклатурних позицій прописує сир твердий, що виготовляється згідно ДСТУ 6003:2008. Однак, за лінійними розмірами, органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками сир, що виготовляється згідно ДСТУ 4558:2006, повністю відповідає сирам, що виготовляються згідно ДСТУ 6003:2008. Тому просимо врахувати зазначену інформацію та прописати у технічних, якісних характеристиках товару щодо сиру твердого, що він має виготовлятися згідно ДСТУ 6003:2008 або ДСТУ 4558:2008 чи інший еквівалент.
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: відповідь надано 27 грудня 2023 року Відповідь на вимогу/запитання UA-2023-12-20-004094-a.c1 Увага! Синім кольором виділено запитання Учасника, Жовтим кольором виділено відповідь Замовника. У тендерній документації Замовника по даній закупівлі, а саме у Додатку 2 «Інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі за кодом CPV ДК 021:2015 –15540000-5 Сирні продукти» (сир кисломолочний, сир твердий)» передбачено, що сир кисломолочний має бути виготовлений згідно ДСТУ 4554:2006 «Сир кисломолочний. Технічні умови». Замовник також зазначає, що термін придатності сиру кисломолочного має становити не більше 36 год. та упакування/фасування має бути: «Поліетиленова плівка чи упаковка з полімерного або комбінованого матеріалу вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами або закордонного виробництва, дозволені для контакту з харчовими продуктами». Згідно пункту 2 Додатку 2 до Тендерної документації на закупівлю продуктів харчування за кодом ДК 021:2015: 15540000-5 Сирні продукти (сир кисломолочний, сир твердий) на сьогоднішній день заклади дошкільної освіти України керуються ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (від 23.12.1997 №771/97-ВР), Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 із змінами та іншими нормативно-правовими актами. «Розділ 9 пункт 9.1 ДСТУ4554:2006 ТУ Сир кисломолочний «Кисломолочний сир пакують у спожиткову тару масою нетто від 100 г до 1000 г; пергамент марки В згідно з ГОСТ1341; кашировану алюмінієву фольгу згідно з ДСТУ ГОСТ745; поліетиленову плівку, стаканчики з полімерного або комбінованого матеріалу вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами». Згідно Додатку 4 до пункту 1.15 «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» від 17 квітня 2006 р. N 298/227 терміни реалізації та умови зберігання продуктів, що швидко та особливо швидко псуються «Сир жирний і напівжирний термін придатності – 36 годин» Однак, згідно п.п. 10.2.2. п. 10.2. розділу 10 «Правила транспортування та зберігання» ДСТУ 4554:2006 у разі паковання у спожиткову тару із полімерних матеріалів, кашировану фольгу та поліетиленову плівку строк придатності кисломолочного сиру складає не більше 7 діб. Просимо внести зміни до документації та привести у відповідність до Державного стандарту вимоги щодо терміну придатності сиру кисломолочного – не більше 7 діб. Згідно п.п. 10.2.2. п. 10.2. розділу 10 «Правила транспортування та зберігання» ДСТУ 4554:2006 «у разі паковання у спожиткову тару із полімерних матеріалів, кашировану фольгу та поліетиленову плівку строк придатності кисломолочного сиру складає не більше 7 діб.» Мова йде про сир кисломолочний ЗАМОРОЖЕНИЙ. Отже термін придатності сиру кисломолочного більше 36 годин категорично заборонено до використання у закладах дошкільної освіти. Крім того, Замовник в даній закупівлі серед найменувань номенклатурних позицій прописує сир твердий, що виготовляється згідно ДСТУ 6003:2008. Однак, за лінійними розмірами, органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками сир, що виготовляється згідно ДСТУ 4558:2006, повністю відповідає сирам, що виготовляються згідно ДСТУ 6003:2008. Тому просимо врахувати зазначену інформацію та прописати у технічних, якісних характеристиках товару щодо сиру твердого, що він має виготовлятися згідно ДСТУ 6003:2008 або ДСТУ 4558:2008 чи інший еквівалент. На сьогоднішній день Заклади дошкільної освіти України керуються ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (від 23.12.1997 №771/97-ВР), Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 із змінами, та іншим нормативно правовим актам діючим на території України. Технічні та якісні вимоги Згідно пункту 2 Додатку 2 до Тендерної документації на закупівлю продуктів харчування за кодом ДК 021:2015: 15540000-5 Сирні продукти (сир кисломолочний, сир твердий) базуються на безпечних та якісних характеристиках виготовлення, переробляння, пакування, зберігання та транспортування продукту харчування що є предметом закупівлі. Національний стандарт України ДСТУ 4558:2006 Сир пошехонський Технічні умови та Національний стандарт України ДСТУ 6003:2008 Сири тверді – загальні технічні умови схожі за вимогами та показниками. Згідно Приміток Додатку 2 до Тендерної документації на закупівлю продуктів харчування за кодом ДК 021:2015: 15540000-5 Сирні продукти (сир кисломолочний, сир твердий) «Примітка: - технічні та якісні характеристики товару повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля; - до всіх посилань на конкретну торгівельну марку чи фірму, патент, конструкцію або предмет закупівлі, джерело його походження, або виробника застосовувати вираз «або еквівалент». У разі якщо Учасником пропонується еквівалент товару він повинен бути не гіршим за технічні та якісні характеристики, які вимагаються Замовником» - У разі ненадання будь якої довідки учасником цієї закупівлі, яка вимагається згідно даної тендерної документації – учасник зобов’язаний надати лист- пояснення про відсутність такої довідки. Отже, Учасник може подати свою тендерну пропозицію до розгляду. Дякуємо за звернення ! Бажаємо вдалих закупівель. Слава Україні! Уповноважена особа Закладу дошкільної освіти №5 «ПІЗНАЙКО» Нетішинської міської ради ________ Тетяна ГРАБОУС
Статус вимоги: Не задоволено
Дата прийняття рішення про залишення скарги без розгляду: 30.12.2023 00:00