-
Відкриті торги з особливостями
-
Однолотова
-
КЕП
Послуги з організації харчування внутрішньо переміщених осіб, які розміщені у тимчасові споруди зі збірних модулів (ДК 021:2015 - 55520000-1 - Кейтерингові послуги)
Для забезпечення одноразовим харчуванням внутрішньо переміщених осіб, які розміщені у тимчасові споруди зі збірних модулів
Завершена
1 162 980.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 5 814.90 UAH
мін. крок: 0.5% або 5 814.90 UAH
Період оскарження:
29.09.2023 12:38 - 08.10.2023 00:00
Вимога
Вирішена
Внести зміни до Тендерної документації
Номер:
da991920b4e34fc5b9cea1d9626ebf4d
Ідентифікатор запиту:
UA-2023-09-29-005276-a.c2
Назва:
Внести зміни до Тендерної документації
Вимога:
Шановний Замовнику!
У Додатку 1 до тендерної документації Замовником зазначено:
Для участі у процедурі закупівлі учасник повинен мати працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, а саме:
- кухар 3 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);
У Додатку 3 до тендерної документації Замовником зазначено:
Учасник у складі пропозиції обов’язково надає інформацію про працівників (не менше трьох осіб ), а саме:
2) інформація у довільній формі про кількість, кваліфікацію та стаж працівників не менше 1 року, залучених до надання послуг, які відповідають вимогам:
- кухар 3 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);
- технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);
- водій автотранспорту (додати копії відповідних документів).
Вищенаведені вимоги є дискримінаційними.
1. Виходячи з вимоги Замовника, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть підтвердити наявність кухаря 3 розряду, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання (які мають кухарів 4 розряду або 5 розряду) та значно звужують коло потенційних Учасників, які можуть прийняти участь у даній закупівлі.
Повідомляємо, що кваліфікаційні характеристики професій працівників, в т.ч. розряди кухарів зазначені в ДОВІДНИКУ кваліфікаційних характеристик професій працівників (далі – «Довідник»), затвердженого Наказом Міністерства зовнішніх соціальної політики України економічних зв'язків і торгівлі України від 30.11.1999 р. № 918.
Відповідно до Довідника кухар, що має 3-й розряд: Готує страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Формує та панірує напівфабрикати. Здійснює допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Проводить процеси первинної кулінарної обробки сировини. Виготовляє страви з концентратів. Порціонує (комплектує), роздає страви масового попиту.
Відповідно до Довідника кухар, що має 4-й розряд: Готує страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Випускає холодні страви та закуски: салати овочеві, з м'ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці. Варить бульйони (м'ясні, м'ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправочні, пюреподібні, холодні, солодкі, молочні). Готує різні види пасеровок та соуси на кістковому бульйоні і на молоці. Готує другі страви з м'яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м'ясо відварне, рибу відварну, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готує гарячі та холодні напої, солодкі страви. Замішує прісне та дріжджове тісто, випікає з нього вироби. Готує птицю для варіння та смаження. Здійснює підготовку риби осетрових порід до теплової обробки. Нарізає на порції рибу частикових порід. Виготовляє та порціонує напівфабрикати з яловичини, свинини, баранини. Видає виготовлені страви.
Відповідно до Довідника кухар, що має 4-й розряд: Готує та оформляє страви та кулінарні вироби, які потребують певних знань та навичок у разі застосування різних способів кулінарної обробки (холодні страви; супи прозорі та заправні, холодні супи на овочевих та фруктових відварах); другі страви з варених, припущених, смажених, тушкованих, січених, парових: м'яса, риби, птиці, дичини, кролика. Готує усі види гарячих та холодних соусів та гарнірів, солодких страв. Готує тісто пісочне, листкове та вироби з нього. Готує, оформляє та відпускає різноманітні дієтичні страви. Складає меню, заявки на отримання напівфабрикатів та інших харчових компонентів, товарні звіти. Відповідає за додержання рецептури та технології виготовляння страв і кулінарних виробів. Проводить інструктаж кухарів, які мають нижчий розряд.
В Додатку 5 до тендерної документації зазначено: Комплект – одноразове гаряче харчування (обід) однієї внутрішньо переміщеної особи, а саме: - І страва 350 г. - Гарнір 200 г. - М’ясо чи риба 70-100 г. - Салат чи квашені овочі 70-100 г. - Хліб 100 г. - Компот 200г.
Згідно вищевикладеного, Замовник встановив вимогу щодо наявності кухаря 3 розряду (який готує страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки), проте який не може забезпечити повний Комплект – одноразове гаряче харчування (обід), так як це можуть зробити кухарі 4 або 5 розряду.
Таким чином, вимога наявності кухаря 3 розряду (з додаванням копії відповідних документів про отримання фахової освіти) є дискримінаційною по відношенню до суб’єктів господарювання, які мають кухарів 4 або 5 розрядів.
Вимагаємо зазначити в Додатку 1 та Додатку 3 до ТД вимоги щодо наявності кухарів в одному із варіантів:
1) «наявність кухаря кваліфікаційного рівня не нижче 3 розряду»;
або
2) «наявність кухаря кваліфікаційного рівня 3 або 4 або 5 розряду»
та внести відповідні зміни в тендерну документацію.
2. У Додатку 3 до тендерної документації Замовником зазначено:
Учасник у складі пропозиції обов’язково надає інформацію про працівників (не менше трьох осіб ), а саме:
2) інформація у довільній формі про кількість, кваліфікацію та стаж працівників не менше 1 року, залучених до надання послуг, які відповідають вимогам:
- кухар 3 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);
- технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);
- водій автотранспорту (додати копії відповідних документів).
Виходячи з даної вимоги, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть підтвердити наявність кухаря 3 розряду зі стажем роботи за професією саме не менше 1 року, наявність техніка – технолога з технології харчування зі стажем роботи за професією саме не менше 1 року та наявність водія автотранспорту зі стажем роботи за професією саме не менше 1 року, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання (які мають працівників з досвідом роботи менше року) та значно звужують коло потенційних Учасників, які можуть прийняти участь у даній закупівлі.
Вимагаємо виключити з ТД вимоги щодо стажу роботи працівників «не менше 1 року» та внести зміни в Тендерну документацію.
Частиною першою статті 5 Закону визначено, що закупівлі здійснюються, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Згідно з частиною четвертою статті 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників.
Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.
Дії Замовника в частині встановлення у Документації наведених вище вимог порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси учасників, пов'язані з їх участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону.
Дискримінаційність вимог доведена рішенням Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 1780-р/пк-пз від 28.01.2022 (копія рішення додається до вимоги).
У разі незадоволення нашої вимоги будемо змушені звернути до Антимонопольного Комітету України.
Пов'язані документи:
Учасник
- Вимога.docx 05.10.2023 13:40
- Рішення від 28.01.2022 № 1780.pdf 05.10.2023 13:40
- Протокол 66 про розгляд вимоги.docx 06.10.2023 08:13
Дата подачі:
05.10.2023 13:40
Вирішення:
На вимогу, що надійшла 05.10.2023 року в 13 год 40 хв. з виключення дискримінаційних вимог з тендерної документації в закупівлі № UA-2023-09-29-005276-a., та рішенням уповноваженої особи щодо задоволення вимоги (протокол № 66 від 06.10.2023 р.) виникла необхідність у внесенні змін до тендерної документації, а саме:
- в п. 2 Додатку 1 до тендерної документації внесено зміни щодо кваліфікації кухаря та техніка-технолога: ,,кухар 3 розряду або 4 розряду або 5 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти); технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);”;
- в п.п.2) п.2 Додатку 3 до тендерної документації внесено зміни щодо кваліфікації кухаря та техніка-технолога: ,,кухар 3 розряду або 4 розряду або 5 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти); технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);” та виключено слова ,,та стаж працівників не менше 1 року”.
Статус вимоги:
Задоволено
Вимога
Вирішена
Виключити дискримінаційні вимоги з Тендерної документації
Номер:
43288abb058d4581b23692e8c35c60d9
Ідентифікатор запиту:
UA-2023-09-29-005276-a.b1
Назва:
Виключити дискримінаційні вимоги з Тендерної документації
Вимога:
Шановний Замовнику!
1. В Додатку № 1 до тендерної документації зазначено: Для участі у процедурі закупівлі учасник повинен мати працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід, а саме:
- кухар 5 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти, що підтверджують кваліфікаційний рівень кухаря 5 розряду) чи/або кухар 4 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти, що підтверджують кваліфікаційний рівень кухаря 4 розряду), які мають стаж роботи за професією кухаря 4 розряду не менше 1 року (додати копії трудових книжок для підтвердження саме цієї вимоги) та пройшов кваліфікаційну атестацію на виробництві з присвоєнням вище третього розряду (додати копію посвідчення чи іншого документу, підтверджуючого факт присвоєння розряду);
- технік – технолог з технології харчування, який має стаж роботи не менше 1 року (додати копії відповідних документів).
Також в Додатку № 3 до тендерної документації зазначено: Учасник у складі пропозиції обов’язково надає інформацію про працівників (не менше трьох осіб ), а саме:
2) інформація у довільній формі про кількість, кваліфікацію та стаж працівників не менше 1 року, залучених до надання послуг, які відповідають вимогам:
- кухар 5 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти, що підтверджують кваліфікаційний рівень кухаря 5 розряду) чи/або кухар 4 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти, що підтверджують кваліфікаційний рівень кухаря 4 розряду), які мають стаж роботи за професією кухаря 4 розряду не менше 1 року (додати копії трудових книжок для підтвердження саме цієї вимоги) та пройшов кваліфікаційну атестацію на виробництві з присвоєнням вище третього розряду (додати копію посвідчення чи іншого документу, підтверджуючого факт присвоєння розряду);
- технік – технолог з технології харчування, який має стаж роботи не менше 1 року (додати копії відповідних документів);
Наголошуємо, що після закінчення навчання, кухарі можуть отримати відразу кваліфікаційний рівень кухаря 4 розряду, та не отримувати кваліфікаційний рівень кухаря 3 розряду, а потім проходити кваліфікаційну атестацію на виробництві з присвоєнням кваліфікаційного рівня кухаря 4 розряду.
Виходячи з вимоги Замовника, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть підтвердити наявність кухаря 5 розряду зі стажем роботи за професією саме не менше 1 року або наявність кухаря 3 розряду з проходженням кваліфікаційної атестації на виробництві з присвоєнням вище третього розряду, тобто кваліфікаційного рівня кухаря 4 розряду зі стажем роботи за професією саме не менше 1 року, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання (які мають кухарів 4 розряду без отримання кваліфікаційного рівня кухаря 3 розряду, та з досвідом роботи менше року) та значно звужують коло потенційних Учасників, які можуть прийняти участь у даній закупівлі.
Вимагаємо виключити з ТД вимоги щодо стажу роботи кухарів та техніка – технолога з технології харчування «не менше 1 року» та його підтвердження «(додати копії трудових книжок для підтвердження саме цієї вимоги)» та видалити вимогу: «пройшов кваліфікаційну атестацію на виробництві з присвоєнням вище третього розряду (додати копію посвідчення чи іншого документу, підтверджуючого факт присвоєння розряду)» та внести зміни в Тендерну документацію.
2. В Додатку № 1 до тендерної документації зазначено: Для участі у процедурі закупівлі учасник повинен мати в наявності наступне обладнання, матеріально-технічну базу та технології:
1.1. На підтвердження наявності на обладнання, матеріально-технічної бази та технологій учасник процедури закупівлі має надати довідку за формою 1. Для підтвердження підстави володіння та / або користування учасник процедури закупівлі має надати документи, що підтверджують право власності або інший документ, який підтверджує право володіння або договори оренди обладнання, матеріально-технічної бази, за одним юридичним місцезнаходженням, які підтверджують наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій визначені у довідці:
- приміщення для приготування їжі з дотриманням вимог діючого законодавства щодо санітарно-епідеміологічного стану та потужності з урахуванням основного виду діяльності;
- складське приміщення для зберігання продуктів харчування з дотриманням умов та особливостей зберігання, товарного сусідства продуктів харчування, температурного режиму, вологості повітря та освітлення, а також їх маркування;
- морозильні камери, що вміщують кількість продуктів для забезпечення харчування згідно специфікації та потужності з урахуванням основного виду діяльності;
- спеціальне обладнання для приготування їжі (теплове обладнання, холодильне обладнання, нейтральне обладнання, електромеханічне обладнання, хлібопекарське і кондитерське, посудомийне);
- автотранспорту для перевезення готових обідів.
1.2. До довідки додати копії документів, що свідчать про право власності або підстави користування приміщення для приготування їжі, складського приміщення для зберігання продуктів харчування, морозильних камер, автотранспорту для перевезення готових обідів, спеціального обладнання для приготування їжі (теплове обладнання, холодильне обладнання, нейтральне обладнання, електромеханічне обладнання, хлібопекарське і кондитерське, посудомийне).
Також в Додатку № 3 до тендерної документації зазначено: 1. Учасник повинен мати на правах власності чи/або договорів оренди за одним фактичним чи/або юридичним місцезнаходженням (Учасник надає у складі тендерної пропозиції копії права власності чи копії договорів оренди):
…
- спеціальне обладнання для приготування їжі:
1) теплове обладнання – плита промислова, жарочна шафа промислова чи/або піч конвекційна, гриль, фритюрниця, розстоєчна камера;
2) холодильне обладнання – холодильна шафа,
3) нейтральне обладнання – стелажі, ємності, рукомийники, стерилізатори, витяжна система чи/або витяжні парасолі;
4) електромеханічне обладнання – м'ясорубка, картоплечистка, слайсер, блендер;
5) хлібопекарське та кондитерське обладнання – тістоформувальна машина, кондитерський міксер, тістораскатка, розстійна шафа;
6) посудомийне обладнання – наявність обладнання та устаткування для миття посуду.
…
Наголошуємо, що в Тендерній документації відсутнє затверджене меню Замовника.
Для підтвердження відповідності послуг вимогам тендерної документації, учасники у тендерній пропозиції повинні надати меню із зазначенням вартості кожної страви, калькуляційні карти на кожну страву, яка вказана у меню на одну особу за один день та хронометраж робочого часу кухарів для приготування комплекту одноразового харчування (обіду) з урахуванням 234 порцій. Отже, Замовник дає можливість Учаснику самому запропонувати страви, які він буде готувати для харчування внутрішньо переміщених осіб.
Також в Додатку 5 до тендерної документації зазначено: Комплект – одноразове гаряче харчування (обід) однієї внутрішньо переміщеної особи, а саме:
- І страва 350 г.
- Гарнір 200 г.
- М’ясо чи риба 70-100 г.
- Салат чи квашені овочі 70-100 г.
- Хліб 100 г.
- Компот 200г.
Хочемо відзначити, що Тісторозкатка – це електромеханічне обладнання призначене для розкатування тіста і підготовці його до формування виробів з тіста. Згідно вищезазначених вимог Замовника до одноразового гарячого харчування, Тісторозкатка не передбачена для використання. До то ж, у разі потреби розкатування тіста може відбуватися безпосередньо силами кухарів без залучення спеціального обладнання, а саме: «Тісторозкатки».
Вважаємо вимогу підтвердити наявність хлібопекарського та кондитерського обладнання, а саме: «Тісторозкатки» дискримінаційною та вимагаємо видалити її з тендерної документації.
Також згідно вищезазначених вимог Замовника до одноразового гарячого харчування, фритюрниця не знадобиться жодного разу. Таким чином, вимога щодо підтвердження наявності фритюрниці є безпідставною. До того ж, замість фритюрниці можна використовувати звичайну каструлю з кошиком для смаження у фритюрі. Учасники можуть надавати високоякісні кейтерингові послуги, що є предметом закупівлі і не маючи фритюрниці.
Вважаємо вимогу підтвердити наявність теплового обладнання, а саме: «фритюрниці» дискримінаційною та вимагаємо видалити її з тендерної документації.
Також згідно вищезазначених вимог Замовник встановлює вимогу підтвердити наявність нейтрального обладнання – стерилізатори. Учасник вважає вимогу щодо наявності стерилізатора дискримінаційною, оскільки в Учасника наявне обладнання та устаткування для миття посуду, а саме – посудомийні машини, також посуд обробляється спеціальними дезінфекційними засобами, що дозволяє в повній мірі підтримувати посуд та ємності в чистоті. Також для стерилізації посуду використовується пароконвектомати. Таким чином, вимога щодо підтвердження наявності стерилізаторів є безпідставною. Учасники можуть надавати високоякісні кейтерингові послуги, що є предметом закупівлі і не маючи стерилізаторів.
Вважаємо вимогу підтвердити наявність нейтрального обладнання, а саме: «стерилізатори» дискримінаційною та вимагаємо видалити її з тендерної документації.
Таким чином, вищезазначені обладнання не є обовязковими для харчоблоків та їх легко можна замінити іншим обладнанням.
Частиною першою статті 5 Закону визначено, що закупівлі здійснюються, зокрема, за принципом недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Згідно з частиною четвертою статті 5 Закону замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників.
Частиною четвертою статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.
Дії Замовника в частині встановлення у Документації наведених вище вимог порушують вимоги частини четвертої статті 5 та частини четвертої статті 22 Закону, якими передбачена недискримінація учасників, а також права та законні інтереси учасників, пов'язані з їх участю у Процедурі закупівлі, та принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, передбачені частиною першою статті 5 Закону.
Вимагаємо виключити з ТД дискримінаційні вимоги.
Дискримінаційність вимог доведена рішенням Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 1780-р/пк-пз від 28.01.2022 та №10666-р/пк-пз від 05.08.2019 та (копії рішення додаються до вимоги).
У разі незадоволення нашої вимоги будемо змушені звернути до Антимонопольного Комітету України.
Пов'язані документи:
Учасник
- Рішення від 28.01.2022 № 1780.pdf 03.10.2023 23:46
- Рішення від 05.08.2019 №10666 .pdf 03.10.2023 23:46
- Протокол про розгляд вимоги.docx 04.10.2023 16:02
Дата подачі:
03.10.2023 23:47
Вирішення:
В зв’язку з вимогою, що надійшла 03.10.2023 року в 23 год 47 хв. з виключення дискримінаційних вимог з тендерної документації в закупівлі № UA-2023-09-29-005276-a., прийнято рішення уповноваженою особою щодо задоволення вимоги (протокол № 60 від 04.10.2023 р.)та внесено зміни до тендерної документації, а саме:
- в п.1 Додатку 1 до тендерної документації та формі 1 надано уточнення щодо обладнання;
- в п. 2 Додатку 1 до тендерної документації внесено зміни щодо кваліфікації кухаря та техніка-технолога: ,,кухар 3 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти); технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);”;
- в п.п.1) п.1 Додатку 3 до тендерної документації виключено слово ,,фритюрниця”;
- в п.п.3) п.1 Додатку 3 до тендерної документації виключено слово ,,стерилізатори”;
- в п.п.5) п.1 Додатку 3 до тендерної документації виключено слово ,,тістораскатка”;
- в п.п.2) п.2 Додатку 3 до тендерної документації внесено зміни щодо кваліфікації кухаря та техніка-технолога: ,,кухар 3 розряду (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти); технік – технолог з технології харчування (додати копії відповідних документів про отримання фахової освіти);”.
Статус вимоги:
Задоволено