• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП

Молочні продукти різні (сметана 20% жирності, кефір 2,5 % жирності)

Завершена

2 228 420.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 11 142.10 UAH
Період оскарження: 08.02.2023 17:19 - 13.02.2023 00:00
Вимога
Є відповідь

ДРУГА ВИМОГА на безпідставне визнання переможцем ТОВ «Радивилівмолоко у процедурі закупівлі UA-2023-02-08-016092-a, код ДК 021:2015: 15550000-8 – молочні продукти різні (сметана 20% жирності, кефір 2,5 % жирності)

Номер: ad808652906048f09d18257cc467f958
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-08-016092-a.c2
Назва: ДРУГА ВИМОГА на безпідставне визнання переможцем ТОВ «Радивилівмолоко у процедурі закупівлі UA-2023-02-08-016092-a, код ДК 021:2015: 15550000-8 – молочні продукти різні (сметана 20% жирності, кефір 2,5 % жирності)
Вимога:
Департаментом освіти Луцької міської ради було проведено закупівлю №UA-2023-02-08-016092-a згідно ДК 021:2015:15550000-8: Молочні продукти різні (сметана 20% та кефір 2,5% жирності). Очікувана вартість предмета закупівлі 2 228 420,00 UAH (з ПДВ). Відповідно до протоколу розкриття тендерних пропозицій у закупівлі взяли участь 2 учасники: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» - 1 702 800,00 грн., 2. ПП Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка - 1 754 880,00 грн. 17.02.2023 року рішенням уповноваженої особи Замовника згідно Протоколу №3 пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» було визнано такою яка відповідає вимогам документації торгів та прийнято рішення про намір укласти договір. Із таким рішенням Замовника ПОСП ім.Шевченка не погоджується, вважає таким, що, суперечить нормам чинного законодавства та вимогам тендерної документації з огляду на наступне. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» закупівлі здійснюються за такими принципами: 1) добросовісна конкуренція серед учасників; 2) максимальна економія, ефективність та пропорційність; 3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; 4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них; 5) об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі; 6) запобігання корупційним діям і зловживанням. Згідно абз. 2 п. 5.3.1. Відхилення тендерних пропозицій Розділ 5. Оцінка тендерної пропозиції Тендерної документації, Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо зокрема: тендерна пропозиція учасника 1) не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації 2) не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу першого частини третьої статті 22 Закону. Однак, наявні наступні підстави для відхилення пропозиції Учасника ТОВ «Рдивилівмолоко». 1. Невідповідність терміну придатності продукції. Відповідно до вимог Додатку №2 до тендерної документації встановлено, що оцінка якості сметани буде відбуватися відповідно до ДСТУ 4418:2005/ ТУ У, а оцінка якості кефіру згідно ДСТУ 4417:2005, ТУ У. Таким чином кожен Учасник мав самостійно задекларувати чи відповідає його продукція ДСТУ чи ТУ У. Відповідно до асортименту продукції, що виготовляється ТОВ «Радивилівмолоко» (файл «Технічні вимоги», сторінка 18-19 поданої Тендерної пропозиції ТОВ «Радивилівмолоко»), вказаний Учасник виробляє і сметану, і кефір згідно норм ДСТУ. Це також підтверджується Технічною специфікацією (файл «Технічні вимоги», сторінка 5-6 поданої Тендерної пропозиції ТОВ «Радивилівмолоко»), декларацією виробника (файл «Технічні вимоги», сторінка 12), посвідченнями про якість (файл «Технічні вимоги», сторінка 13-14) та деклараціями постачальника (виробника) про відповідність (файл «Технічні вимоги», сторінка 15-16). Разом із тим у вищевказаних документах Учасник ТОВ «Радивилівмолоко» зазначив, що строк придатності сметани 20% жирності, виготовленої згідно ДСТУ 4418:2005, складає 18 (вісімнадцять) діб. А строк придатності кефіру 2,5% жирності, виготовленого згідно ДСТУ 4417:2005, складає 14 (чотирнадцять) діб. Разом із тим, згідно ДСТУ4417:2005 «Кефір. Технічні умови»: 10.2.2 Строк придатності кефіру за температури від 0 °С до 6 °С: — для кефіру, що виготовлений з використовуванням симбіотичної кефірної закваски на кефірних грибках — не більше 3 діб; — для кефіру, що виготовлений з використовуванням концентрату грибкової кефірної закваски — не більше 5 діб. А згідно ДСТУ4418:2005 «Сметана. Технічні умови»: 10.2.2 Строк придатності сметани за температури від О °С до 6 °С: для спожиткового паковання — не більше 5 діб; для вагової сметани у флягах та бідонах — не більше З діб. У 2014 році ДСТУ4418:2005 «Сметана. Технічні умови» та ДСТУ4417:2005 «Кефір. Технічні умови» було доповнено пунктом 10.2.3. наступного змісту: 10.2.3. Строки придатності продукту може встановлювати виробник самостійно (залежно від якості сировини, технології виробництва, технічних характеристик устаткування, умов пакування, пакувальних матеріалів) за умови погодження цих строків центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, та відповідності продукту цього стандарту за показниками якості та безпечності. Таким чином, сметана та кефір ТОВ «Радивилівмолоко» не відповідають загальним строкам придатності, які визначені ДСТУ. Відповідно, ТОВ «Радивилівмолоко» мало б надати документальне підтвердження, що суттєво продовжені строки придатності їхнього кефіру та сметани погоджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, яким наразі є Міністерство охорони здоров’я України. Без надання такого документального підтвердження не можна стверджувати, що сметана та кефір ТОВ «Радивилівмолоко» відповідають вимогам ДСТУ. Таким чином Тендерна пропозиція ТОВ «Радивилівмолоко» не відповідає вимогам Тендерної документації, а саме Додатку №2. Враховуючи викладене, уповноваженою особою Департаменту освіти Луцької міської ради в порушення вимог чинного законодавства, безпідставно визнано переможцем та прийнято рішення про намір укласти договір за результатами закупівлі із Учасником ТОВ «Радивилівмолоко» за наявності факту не подання документів, які вимагаються для підтвердження відповідності товару технічним вимогам. Таким чином, ВИМАГАЄМО: відхилити пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» як таку яка не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації та завершити процедуру закупівлі в порядку передбаченому чинним законодавством України. У випадку ігнорування вами вказаної вимоги це буде свідчити про порушення одного з основних принципів у сфері публічних закупівель, а саме об’єктивного та неупередженого визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі і потягне за собою оскарження ваших дій в Державній аудиторській службі України.
Вирішення: Відповідно до вимог Додатку 2 Тендерної документації запропонований товар має відповідати СМЕТАНА Жирність, % 20 % Одиниця виміру кг/г Оцінка якості Відповідно до ДСТУ 4418:2005/ ТУ У Споживча тара Плівка Структура Натуральна Смак і запах Чистий, кисломолочний, 3 присмаком і ароматом властивим пастеризованому продукту, без сторонніх присмаків і запахів Колір Білий з кремовим відтінком, рівномірний за всією массою Зовнішній вигляд та консистенція Однорідна маса з глянсуватою поверхнею, густа Дозволено недостатньо густа, наявність поодиноких пухирців повітря, незначна крупинчатість КЕФІР Зовнішній вигляд і консистенція Однорідна, в'язка, з порушеним або непорушеним згустком (залежно від технології виробництва). Дозволено: газоутворення, яке спричинено нормальною життєдіяльністю мікрофлори кефірної закваски; незначне відокремлення сироватки Оцінка якості Згідно ДСТУ 4417:2005, ТУ У Масова частка жиру 2,5 % Споживче пакування Пакети з поліетиленової плівки Пляшки з полімерних матеріалів Колір Молочно-білий, рівномірний за всією масою Форма випуску Фасована Запах і смак Чистий, кисломолочний, з присмаком і ароматом властивим пастеризованому продукту, без сторонніх присмаків і запахів За методом пакування Пастеризований, Охолоджений Одиниця виміру л Щодо не відповідності в частині оцінки якості вимогам ДСТУ запропонованого товару, а саме в частині строків придатності запропонованого товару повідомляю наступне. Відповідно до Закону України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” статтею 1 пунктом 54 визначено, що окремі показники якості харчового продукту – це показники та/або властивості харчового продукту, що застосовуються для виконання одного або кількох завдань: відокремлення традиційного харчового продукту від інших харчових продуктів; встановлення вимог до продуктів для дитячого харчування, для харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, а також для харчових продуктів, які є повною заміною звичайних харчових продуктів для контролю ваги; інформування споживачів про властивості харчового продукту, в тому числі шляхом його маркування. Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.03.2019 № 118, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 року за № 593/33564 затверджено вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Термін придатності харчового продукту не відноситься до окремих показників якості харчового продукту. Вимоги до оцінки якості харчових продуктів не затвердженні законодавством України. Разом з тим, оцінка якості запропонованого товару в розумінні Тендерної документації стосується виключно наступних показників: фізико-хімічні, токсилогічні та органолептичні, наявність немолочних жирів та білків, гормональних препаратів, антибіотиків, ГМО і т.д. на підтвердження чого ТОВ «Радивилівмолоко» надано відповідні документи (файл Технічні вимоги). Крім того, вимоги у Тендерній документації щодо строків придатності товару, який закуповується Замовником конкретно визначено не було.
Статус вимоги: Відхилено
Вимога
Є відповідь

ВИМОГА на безпідставне визнання переможцем ТОВ «Радивилівмолоко у процедурі закупівлі

Номер: c058b6ee820a499bad06654ae1258b7d
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-08-016092-a.a1
Назва: ВИМОГА на безпідставне визнання переможцем ТОВ «Радивилівмолоко у процедурі закупівлі
Вимога:
ВИМОГА на безпідставне визнання переможцем ТОВ «Радивилівмолоко у процедурі закупівлі UA-2023-02-08-016092-a, код ДК 021:2015: 15550000-8 – молочні продукти різні (сметана 20% жирності, кефір 2,5 % жирності) Департаментом освіти Луцької міської ради було проведено закупівлю №UA-2023-02-08-016092-a згідно ДК 021:2015:15550000-8: Молочні продукти різні (сметана 20% та кефір 2,5% жирності). Очікувана вартість предмета закупівлі 2 228 420,00 UAH (з ПДВ). Відповідно до протоколу розкриття тендерних пропозицій у закупівлі взяли участь 2 учасники: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» - 1 702 800,00 грн., 2. ПП Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка - 1 754 880,00 грн. 17.02.2023 року рішенням уповноваженої особи Замовника згідно Протоколу №3 пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» було визнано такою яка відповідає вимогам документації торгів та прийнято рішення про намір укласти договір. Із таким рішенням Замовника ПОСП ім.Шевченка не погоджується, вважає таким, що, суперечить нормам чинного законодавства та вимогам тендерної документації з огляду на наступне. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» закупівлі здійснюються за такими принципами: 1) добросовісна конкуренція серед учасників; 2) максимальна економія, ефективність та пропорційність; 3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; 4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них; 5) об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі; 6) запобігання корупційним діям і зловживанням. Згідно абз. 2 п. 5.3.1. Відхилення тендерних пропозицій Розділ 5. Оцінка тендерної пропозиції Тендерної документації, Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо зокрема: тендерна пропозиція учасника 1) не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації 2) не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу першого частини третьої статті 22 Закону. Однак, наявні наступні підстави для відхилення пропозиції Учасника ТОВ «Рдивилівмолоко». Відсутність документів, передбачених тендерною документацією. Відповідно до вимог Додатку №2 до тендерної документації для підтвердження відповідності товару технічним вимогам Учасник повинен надати, зокрема: 2.5. Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання), виданого на ім'я: 1) Зберігача, у разі якщо учасник не задіює свої складські приміщення для зберігання продукції; 2) Перевізника, у разі якщо учасник не здійснює доставку, транспортування продукції власним автотранспортом. Згідно норм ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) оператор ринку харчових продуктів, який зберігає, транспортує та розповсюджує харчові продукти обов’язково має мати Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання). Тобто Учасник ТОВ «Радивилівмолоко» мав надати виданий йому Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання), якщо задіює свої складські приміщення для зберігання продукції та здійснює доставку, транспортування продукції власним автотранспортом. У випадку залучення до зберігання продукції чужих складських приміщень – надати вищевказаний Сертифікат на Зберігача. У випадку залучення до доставки, транспортування продукції чужих автотранспортних засобів – надати вищевказаний Сертифікат на Перевізника. Так ТОВ «Радивилівмолоко» у складі своєї тендерної пропозиції надано Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (код харчового ланцюга C1, G1), що виданий органом з сертифікації ТОВ «Центр Оцінки Відповідності «ФАКТУМ» (файл «Технічні вимоги», сторінка 46 поданої Тендерної пропозиції ТОВ «Радивилівмолоко»). З огляду на подані документи ТОВ «Радивилівмолоко» у складі пропозиції Учасника відсутній Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга на код харчового ланцюга F – розповсюдження. Таким чином Тендерна пропозиція ТОВ «Радивилівмолоко» не відповідає вимогам Тендерної документації, а саме Додатку №2. Просимо також звернути увагу, що Департаментом освіти Луцької міської ради 2021 року було проведено тендер на закупівлю молочних продуктів різних – сметани та кефіру (UA-2021-12-20-007340-b) для закладів освіти Луцької міської територіальної громади. Згідно Протоколу №1 щодо прийняття рішення Уповноваженою особою від 14 січня 2022 року чітко визначено, що будь-який Учасником мав обов’язково надати: 1. Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання), виданого на ім'я: 1) Зберігача, у разі якщо учасник не задіює свої складські приміщення для зберігання продукції; 2) Перевізника, у разі якщо учасник не здійснює доставку, транспортування продукції власним автотранспортом. Оскільки Тендерна документація до старих торгів №UA-2021-12-20-007340-b та нинішніх торгів №UA-2023-02-08-016092-a повністю ідентична щодо вимог про надання Сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), то і рішення по відхиленню Учасника, який не надав вказаного сертифікату, має бути таке ж саме. Враховуючи викладене, уповноваженою особою Департаменту освіти Луцької міської ради в порушення вимог чинного законодавства, безпідставно визнано переможцем та прийнято рішення про намір укласти договір за результатами закупівлі із Учасником ТОВ «Радивилівмолоко» за наявності факту не подання документів, які вимагаються для підтвердження відповідності товару технічним вимогам. Таким чином, ВИМАГАЄМО: відхилити пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Радивилівмолоко» як таку яка не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації та завершити процедуру закупівлі в порядку передбаченому чинним законодавством України. У випадку ігнорування вами вказаної вимоги це буде свідчити про порушення одного з основних принципів у сфері публічних закупівель, а саме об’єктивного та неупередженого визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі і потягне за собою оскарження ваших дій в Державній аудиторській службі України.
Вирішення: Відповідно до вимог Додатку 2 до Тендерної Документації учасник повинен був надати: Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів, що відповідає вимогам ISO 22000:2007(ISO 22000:2005) / ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, ITD), який підтверджує впровадження, застосування та постійну дію на підприємстві Виробника процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках стосовно предмета закупівлі з відповідним кодом категорії харчового ланцюга: С (виробництво харчових продуктів). 2.5. Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання), виданого на ім'я: 1) Зберігача, у разі якщо учасник не задіює свої складські приміщення для зберігання продукції; 2) Перевізника, у разі якщо учасник не здійснює доставку, транспортування продукції власним автотранспортом. З приводу ваших тверджень, що ТзОВ «Радивилівмолоко» не надано Сертифікату на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT). Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (F – розповсюдження, G – надання послуг транспортування та зберігання), виданого на ім'я: 1) Зберігача, у разі якщо учасник не задіює свої складські приміщення для зберігання продукції; 2) Перевізника, у разі якщо учасник не здійснює доставку, транспортування продукції власним автотранспортом інформуємо, що вказана вимога стосується Учасника як зберігача і перевізника, у випадку, якщо таким учасником не задіюються власні складські приміщення і транспортні засоби для зберігання і доставки продукції. ТзОВ «Радивилівмолоко» є безпосереднім виробником продукції та здійснює зберігання у власних складських приміщеннях і доставляє продукцію власним автотранспортом, підтверджуючі документи містяться у файлі «Кваліфікаційні критерії». ТзОВ «Радивилівмолоко» як виробником молочної продукції, надано Сертифікат на систему управління безпечністю харчових продуктів відповідно до ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) із кодом категорії харчового ланцюга С – виробництво харчових продуктів та G – надання послуг транспортування та зберігання. Крім того, вказаний сертифікат видано стосовно виробництва, переробки, транспортування та реалiзацii молока, молочних прод,rктiв, спредiв та морозива. Таким чином, ТзОВ «Радивилівмолоко» як виробник виконав вимоги тендерної Документації замовника.
Статус вимоги: Відхилено