• Відкриті торги з особливостями
  • Однолотова
  • КЕП
  • 1

Кейтиерингові послуги (послуги з постачання готової їжі)

Кейтиерингові послуги (послуги з постачання готової їжі)

Торги не відбулися

864 000.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 4 320.00 UAH
Період оскарження: 06.02.2023 13:26 - 25.02.2023 00:00
Скарга
Виконана замовником

Скарга

Номер: 1f075a10570b4308b20c3b0115273032
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.a6
Назва: Скарга
Скарга:
Скарга
Дата розгляду скарги: 20.03.2023 11:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 10.03.2023 15:37
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 22.03.2023 16:51
Дата виконання рішення Замовником: 23.03.2023 12:59
Коментар замовника щодо усунення порушень: Протоколом № 14 від 22.03.2023 року скасовано переможця
Автор: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КИЇВПРОМСЕРВІС 1", Римар Борис 0688414310 anton.rymar.work@gmail.com
Вимога
Вирішена

щодо працівників

Номер: ff00d9751d8745789b48503c36b20862
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.c5
Назва: щодо працівників
Вимога:
Шановний Замовнику, ви внесли зміни до ТД та надали можливість показувати працівників через цивільно-правову угоду, Проте в ТД вказано: документи, що підтверджують перебування працівників, перерахованих в довідці, у штаті учасника (копії трудової книжки (перша сторінка та сторінка із записом щодо прийняття на роботу) та/або наказу про прийняття на роботу) або у штаті/трудових відносинах з суб’єктом(ами)/особою(ами), що залучаються учасником до виконання договору та копіями повідомлень про прийняття працівника на роботу, що надаються у складі пропозиції, ЩО НЕ УЗГОДЖУЄТЬСЯ ІЗ МОЖЛИВІСТЬ НАЯВНОСТІ ПРАЦІВНКИІВ ЧЕРЕЗ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВУ УГОДУ. Просимо викласти умову ТД наступним чином: документи, що підтверджують перебування працівників, перерахованих в довідці, у 1) штаті учасника: (копії трудової книжки (перша сторінка та сторінка із записом щодо прийняття на роботу) та/або наказу про прийняття на роботу) або у штаті/трудових відносинах з суб’єктом(ами)/особою(ами), що залучаються учасником до виконання договору та копіями повідомлень про прийняття працівника на роботу, АБО 2) залучені через договори цивільно-правового характеру (надати цивільно-правовий догові,дійсний на строк надання послуг по предмету закупівлі).
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Протоколм 10 внесені зміна до ТД
Статус вимоги: Задоволено
Вимога
Відхилено

щодо НАССР

Номер: 2120de6e7dc8446387a0a87bb4885b82
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.c4
Назва: щодо НАССР
Вимога:
Шановний Замовнику, звертаємо увагу на наступне та рекомендуємо включити вимогу в ТД про надання учасниками: акту, складеного за результатами проведення контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР; акту, складеного за результатами планового/позапланового заходу державного контролю (інспектування)стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти - у зв'язку із тим, що державними органами, ДАСУ, Держпоживслужбою, в результаті перевірки закупівель Міноборони, розпочато перевірки укладених контрактів предметом яких є харчування, та без наявності даних документів у переможця/виконавця договору - зобов'язують Замовників вжити заходів щодо припинення договірних зобов'язань. При цьому, будь які сертифікати ISO даного змісту не можуть бути заміними даним документам, які видаються саме Держпоживслужбою. У зв'язку із цим, з 1 січня 2023 року Держпоживслужба, попри наявність постанови КМУ про заборону перевірок, розпочала та елективно здійснює діяльність щодо інспектування. Просимо включити дану вимогу задля дотримання принципів закупівель, зокрема ефективності
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Вимога не задоволена, вона дискедитуватиме тих учасників, які не отримали ряд документів, через військовий стан в країні
Статус вимоги: Відхилено
Вимога
Вирішена

щодо наявності працівників

Номер: 68dbedf39dbe4fb9a6127902410ed960
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.c3
Назва: щодо наявності працівників
Вимога:
Шановний Замовнику, ТД вимагає подання: довідка, яка містить інформацію про працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід і які будуть залучені до виконання договору, щодо надання послуг, що є предметом закупівлі згідно цієї Тендерної документації. Довідка, повинна містити інформацію про наявність наступних працівників: кухонних працівників; кухарів; водіїв та / або відповідальна особа по транспортуванню предмету закупівлі; робітників, які обслуговують складські приміщення; начальник виробництва на підприємстві харчування; юрисконсульта); Технолога. + документи, що підтверджують перебування працівників, перерахованих в довідці, у штаті учасника (копії трудової книжки (перша сторінка та сторінка із записом щодо прийняття на роботу) та/або наказу про прийняття на роботу) або у штаті/трудових відносинах з суб’єктом(ами)/особою(ами), що залучаються учасником до виконання договору та копіями повідомлень про прийняття працівника на роботу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №413 від 17.06.2015, що надаються у складі пропозиції. Кожен працівник має бути окремою штатною одиницею. Звераємо увагу, що вимога про наявність саме у ШТАТІ працівників є дискримінаційною так як в учасника деякі із зазначених обов'язкових працівників працюють згідно цивільно-правової угоди (зокрема, але не виключно, юрист), що виключає наявність наказів про призначення, трудових книжок, та повідомлень про прийняття працівника на роботу. Цивільно-правові відносини в рамках закупівлі цілком достатньо підтверджуватимуть відповідність кваліфікаційному критерію,що неодноразово наголошував АМКУ та ДАСУ. Таким чином, просимо внести зміни до ТД та надати альтернативну можливість учасника показувати працівників, які наявні у штаті підприємства або залучені згідно цивільно-правової угоди. У випадку невнесення змін, змушені будемо оскаржувати умови ТД.
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Внесені зміна до ТД Протоколом № 9
Статус вимоги: Задоволено
Скарга
Виконана замовником

Скарга

Номер: 6544afd913944e57b65272c16355e8a3
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.c2
Назва: Скарга
Скарга:
щодо встановлення Замовником дискримінаційних вимог в Тендерній документації за предметом закупівлі: ДК 021:2015: 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з постачання готової їжі)
Дата розгляду скарги: 20.02.2023 11:00
Місце розгляду скарги: Антимонопольний комітет України
Дата прийняття рішення про прийняття скарги до розгляду: 14.02.2023 16:21
Дата прийняття рішення про вирішення скарги: 22.02.2023 14:57
Дата виконання рішення Замовником: 23.02.2023 12:26
Коментар замовника щодо усунення порушень: Протоколом № 12 від 23.02.2023 року, були внесені зміни до ТД про змінцу п.7 п.п 3. та викладено у новій редакції
Автор: ТОВ "ДР.РЬОДГЕР КЕЙТЕРІНГ СЕРВІС ІНТЕРНЕЙШАНЕЛ", Світлана Карпузова +30933152330 svka@service-management.com.ua
Вимога
Вирішена

Дискримінаційні вимоги

Номер: d86b500b46564431b69fe21b4b0c5e3c
Ідентифікатор запиту: UA-2023-02-06-008043-a.b1
Назва: Дискримінаційні вимоги
Вимога:
Шановний Замовнику! Відповідно до Додатку №1 тендерної документації Технічні, кількісні та якісні вимоги до предмету закупівлі: ДК 021:2015: 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з постачання готової їжі для харчування), Замовником встановлені вимоги до предмету закупівлі, які порушують принципи публічних закупівель, а саме: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія, ефективність та пропорційність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них; запобігання корупційним діям і зловживанням. Уважно вивчивши тендерну документацію, а саме Технічні, кількісні та якісні вимоги до предмету закупівлі: ДК 021:2015: 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з постачання готової їжі для харчування), можна зробити висновок, що Замовником навмисно у технічних вимогах виписано специфічні вимоги до предмету закупівлі, а саме: «учасник має надати у складі пропозиції паспорти на вентиляційні системи, згідно яких підтверджується встановлення вказаних вентиляційних систем, а саме у таких приміщення учасника: варочний цех, борошняний цех, м’ясо-рибний цех та у приміщенні сухих продуктів, тощо. Також надати у складі пропозиції ліцензію виконавця, яким видано учаснику вищевказані паспорти.» Інформуємо, що у відповідності до наказу №164 Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду «Про затвердження правил з безпечної експлуатації систем вентиляції виробництвах», встановлено, що» «вентиляція – це обмін повітря в приміщеннях для видалення надлишків теплоти, вологи, шкідливих та інших речовин з метою забезпечення допустимих метеорологічних умов і чистоти повітря в зоні, що обслуговується, або робочій зоні. .. Проектування, будівництво, реконструкція, експлуатація та технічне обслуговування систем вентиляції проводяться з дотриманням вимог Законів України "Про охорону праці" ( 2694-12 ), "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (4004-12), "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" ( 1105-14 ), "Про охорону навколишнього природного середовища" (1264-12 ), "Про об'єкти підвищеної небезпеки" ( 2245-14), вимог цих Правил, державних будівельних норм, міждержавних і державних стандартів, санітарних норм і правил. … Відповідно до вимог державного стандарту "Єдина система конструкторської документації. Експлуатаційні документи" (далі - ДСТУ ГОСТ 2.601-2006) на кожну вентиляційну установку повинен бути заведений паспорт у двох примірниках, Один примірник паспорта знаходиться у відповідному підрозділі підприємства, який відповідає за експлуатацію та технічне обслуговування систем вентиляції, а другий - у уповноваженого працівника.». Вимогами ДБН ДБН В.2.2-25:2009 ПІДПРИЄМСТВА ХАРЧУВАННЯ (ЗАКЛАДИ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА) встановлено: «6.3.1.4 Виробничі цехи для підприємств харчування (закладів РГ) продуктивністю більше за 1500 страв на добу (або 50 і більше місць) рекомендується передбачати в роздільних приміщеннях. У підприємствах харчування (закладах РГ) меншої продуктивності, що працюють на напівфабрикатах високого ступеня готовності, допускається об'єднувати в одному приміщенні: - гарячий і холодний цехи; ( в холодному цеху допускаеться зона для виготовлення виробів з борошна.,) м"ясні цехи- мийну столового і кухонного посуду. 6.3.1.5 При об'єднанні в одному приміщенні цехів з різними температурно-вологими режимами, а також мийних різного призначення слід застосовувати технологічне обладнання, що забезпечує в місцях обробки і приготування харчових страв задані параметри внутрішнього середовища. У такому приміщенні цехи слід розділяти бар'єрами заввишки до 1,6 м або обладнанням.». Тож, Замовник вказавши вимогу що учасник має надати у складі пропозиції паспорти на вентиляційні системи, згідно яких підтверджується встановлення вказаних вентиляційних систем, а саме у таких приміщення учасника: варочний цех, борошняний цех, м’ясо-рибний цех та у приміщенні сухих продуктів, тощо встановив завідомо дискримінаційну вимогу, оскільки ця вимога зобовязує нам надати паспорти на вентиляційні системи на 4 цеха (вароний цех, борошняний цех, м’ясо-рибний цех та у приміщенні сухих продуктів), а відповідно до вищезазначених вимог ДБН ДБН В.2.2-25:2009 допускається в підприємствах харчування (закладах РГ) меншої продуктивності за 1500 страв на добу (або 50 і більше місць) об'єднувати в одному приміщенні: - гарячий і холодний цехи; ( в холодному цеху допускаеться зона для виготовлення виробів з борошна.,) м"ясні цехи- мийну столового і кухонного посуду. Нагадаємо, що відповідно до встановлених вимог Замовником в Додатку №1 щодо Кількісті, обсягу поставки надання послуг передбачено Кількість обідів в день – 32, що значно менше за рекомендації ДБН ДБН В.2.2-25:2009 щодо роздільних приміщень. Тож, з таким об’ємом обідів нашому підприємству не потрібно такої кількості цехів для виконання замовлень Замовника, тому вважаємо що дана вимога щодо кількості цехів є надуманою та необґрунтованою. Що саме дає така вимога Замовнику щодо паспортів на вентиляційні системи, для приміщення учасника: варочний цех, борошняний цех, м’ясо-рибний цех та у приміщенні сухих продуктів, тощо?! Чи не встановлена ця вимога під конктерного постачальника посуг з харчування, щоб не дати можливості іншим потенційним учасникам з меншими «потужностями в обємах надання послуг», де немає такої кількості цехів (оскільки їм така кількість і не потрібна зважаючи на обєми замовлень), але цілком є можливість забезпечити замовника наданням послуг з харчування, адже учасник може мати простору кухню (загальна назва, яка під собою розуміє холодний і гарячий цех, м’ясний, і тд розділений відповідним обладнанням) в якій встановлена система вентиляції і в паспорті вказано загальну назву «кухня», згідно технічного паспорту на будівлю. Окрім того, для підсилення неможливості участі будь-яких інших потенційних учасників, у Додатку №1 тендерної документації передбачена вимога: «гарантійний лист про забезпечення можливості доступу представників Замовника до приміщення, де відбуватиметься приготування їжі, для їх огляду на предмет відповідності кваліфікаційним критеріям та/або технічним вимогам, протягом 3-ох годин з моменту надходження вимоги від Замовника. Замовник може скористатись своїм правом на огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника або в будь-який інший час протягом строку дії договору про закупівлю. Не допуск Учасником представників Замовника до вищезазначених приміщень на етапі кваліфікації або виявлення невідповідності приміщень вимогам законодавства, а також у разі невідповідності процесу роботи вимогам тендерної документації, буде розглядатись Замовником, як невідповідність Учасника кваліфікаційним критеріям та/або технічним вимогам, що тягне за собою відхилення тендерної пропозиції такого учасника як такої, що не відповідає вимогам тендерної документації.» Нагадаємо, що одним з принципів публічних закупівель згідно Закону України «Про публічні закупівлі» є серед іншого, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, недискримінація учасників та рівне ставлення до них. В той же час Додаток №2 Тендерної документації містить вимогу, згідно якої «Замовник може скористатись своїм правом на огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника або в будь-який інший час протягом строку дії договору про закупівлю. Не допуск Учасником представників Замовника до вищезазначених приміщень на етапі кваліфікації або виявлення невідповідності приміщень вимогам законодавства, а також у разі невідповідності процесу роботи вимогам тендерної документації, буде розглядатись Замовником, як невідповідність Учасника кваліфікаційним критеріям та/або технічним вимогам, що тягне за собою відхилення тендерної пропозиції такого учасника як такої, що не відповідає вимогам тендерної документації.», без зазначення порядку звернення Замовником до Учасника, без зазначення критеріїв по яким буде встановлено невідповідність приміщень вимогам законодавства, і яким чином Замовник збирається відхиляти пропозицію переможця з яким укладено договір у випадку невідповідності технічним вимогам під час строку дії договору про закупівлю?! Ця вимога може свідчити про відсутність фактичного наміру Замовника здійснювати огляд приміщення, оскільки немає кваліфікованих спеціалістів котрі б визначали що відповідає вимога законодавства, а що ні. Тому, цю вимогу включено до тендерної документації з метою обмеження кола учасників. Відзначимо, що з одного боку, дана вимога досить неконкретизована, а приймаючи до уваги те, що Закон не лише не врегульовує питання огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника під час проведення електроних торгів, а взагалі не передбачає таких дій (процедури), оскільки сама тендерна пропозиція подається: в електронному вигляді через електронну систему закупівель ч.1, ст. 26 Закону), а за процедурою електроних торгів здійснюється розгляд та оцінка власне тієї ж тендерної пропозиції (ст.ст. 28-29 Закону), - це призводить до можливості довільного, в т.ч. хибного, трактування зазначеної вимоги при оцінці тендерної пропозиції в даній процедурі закупівлі. Так, зокрема: на законодавчому рівні не встановлено порядку огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника; не встановлено методології (методики, тощо) та/або критеріїв, за якими буде проводитись огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника, а так само не встановлено наслідків огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника, в т.ч. чи впливають будь-яким чином результати такої огляду на відповідність пропозиції учасника. Відповідно до статті 26 Закону тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель, а відповідно огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника не може вважатись її невід’ємною частиною, оскільки документи з тендерною пропозицією подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, інших документів, що вимагаються замовником у документації. Електронна система закупівель автоматично формує та надсилає повідомлення учаснику про отримання його пропозиції із зазначенням дати та часу. Електронна система повинна забезпечити можливість подання пропозиції всім особам на рівних умовах. Отримана тендерна пропозиція вноситься автоматично до реєстру, форма якого встановлюється Уповноваженим органом. Тендерна документації Замовника не містить порядку визначення відповідності огляд приміщень на етапі кваліфікації Учасника вимогам Тендерної документації, що є непрозорим по відношенню до учасників процедури закупівлі, адже з підстав, незалежних від них це може стати підставою для відхилення їх тендерних пропозицій. Отже, знов-таки, завдяки «вдалому» поєднанню штучного розширення предмету закупівлі з вимогою про надання «гарантійного листа», вирішується завдання закупівлі послуг харчування у конкретного постачальника (постачальників). Підсумовуючи вищевикладене, можна стверджувати, що ця закупівля є нічим іншим, ніж «завуальованим» наміром Замовника закупити послуги харчування у конкретного постачальника послуг (чи у конкретного кола суб’єктів господарювання) без будь-якої конкуренції, прозорості, будь-якої економії чи бодай реальної ефективності, що містить усі ознаки корупційного зловживання. Ці факти можна також трактувати, як намагання Замовника лобіювати інтереси певного постачальника, та його представників, Замовник свідомо встановлює такі вимоги, щоб максимально звузити коло потенційних учасників та віддати перемогу заздалегідь визначеному постачальнику. Законом України «Про захист економічної конкуренції» передбачено, що економічна конкуренція (конкуренція) - змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку. Також статтею 4 цього Закону передбачено, що органи влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління та контролю зобов’язані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію. На підставі вищевикладеного, а також з метою приведення тендерної документації у відповідність до вимог чинного законодавства та усунення вимог, що призводять до дискримінації учасників, непрозорості та упередженості при оцінці тендерних пропозицій, вимагаємо внести відповідні зміни до в Додаток №1 до тендерної документації й видалити дані вимоги або внести зміни до вищезазначених вимог, які б дозволяли взяти участь у торгах підприємствам з меншими потуж остями (але достатніми для виконання вимог Замовника (наприклад, паспорт на вентиляційну систему кухні/ гарантійний лист про забезпечення можливості доступу представників Замовника до приміщення, де відбуватиметься приготування їжі, для їх огляду на предмет відповідності під час виконання умов договору Переможцем), щоб не обмежувались технічні вимоги лише під одного виробника, оскільки потенційні учасники представляють цілком можуть забезпечувати замовника харчуванням. Результати розгляду даної Вимоги просимо оприлюднити на офіційному веб-порталі. У випадку ігнорування вищезгаданих вимог, ми будемо змушені звернутися до Антимонопольного комітету, Державної аудиторської служби України, представників Громадського контролю щодо надання ними належної правової оцінки встановлених у тендерній документації вимог.
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Внесені зміни в тендерну документацію протоколом 8
Статус вимоги: Задоволено