-
Спрощена закупівля
-
Безлотова
-
КЕП
ДК 021:2015 - 03140000-4 - продукція тваринництва та супутня продукція (Яйця курячі харчові столові першої категорії (С1)
Торги не відбулися
144 000.00
UAH з ПДВ
мін. крок: 1% або 1 440.00 UAH
мін. крок: 1% або 1 440.00 UAH
Період оскарження:
07.09.2022 16:37 - 13.09.2022 11:00
Вимога
Відхилено
Внесення змін в Додаток 1. Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі.
Номер:
5ed01d99a7ed4d789f515cb272d254b0
Ідентифікатор запиту:
UA-2022-09-07-010260-a.b2
Назва:
Внесення змін в Додаток 1. Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі.
Вимога:
Внесення змін в Додаток 1. Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі "ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ ДК 021:2015 - 03140000-4 - продукція тваринництва та супутня продукція (Яйця курячі харчові столові першої категорії (С1)".
Пропонуємо змінити в Додатку 1. « … Товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ДСТУДСТУ 5028:2008, ТУ, ТУУ, зареєстровані у встановленому законодавством порядку».
Пропозиція зумовлена тим, що згідно із Закону України «Про стандартизацію», національні та міждержавні стандарти застосовуються на добровільній основі та встановлюють мінімальні вимоги, що забезпечують безпеку продукції для життя і здоров’я громадян.
В свою чергу, технічні умови України (далі також ТУУ) розробляються підприємствами у випадку якщо потрібно розширити асортимент продукції, запровадити новітні розробки, вдосконалити технологічний процес, упаковку тощо. ТУУ в обов'язковому порядку проходять перевірку на відповідність державним стандартам та чинному законодавству, а також державну реєстрацію. А тому, технічні умови (як і продукція, виготовлена за їх вимогами) покращують вимоги державних стандартів і у будь-якому випадку не можуть їх погіршувати.
Вимоги, заявлені в ТУУ, не повинні суперечити вимогам ДСТУ. Національні та міждержавні стандарти встановлюють тільки мінімальні значення. Вимоги ТУ покращують вимоги державних стандартів. На ТУУ (як і на продукцію, виготовлену за його вимогами) попередньо отримують висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, ТУУ проходять перевірку на відповідність чинному законодавству
Отже, ДСТУ не є виключним еталоном високої якості продукції, оскільки передбачає мінімальні вимоги, що забезпечують безпеку продукції для життя і здоров’я громадян, а ТУУ не можуть погіршувати передбачені ДСТУ вимоги.
Відповідно до ч. 1, 2 ст. 7 Закону України «Про стандартизацію», Технічні умови містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником (розробником, виготівником) і споживачем (замовником) продукції; Для організації інформування споживачів (замовників) про номенклатуру та якість продукції, що випускається, контролю відповідності технічних умов обов'язковим вимогам державних, а в передбачених законодавством випадках - галузевих стандартів технічні умови на продукцію та зміни до них підлягають державній реєстрації в територіальних органах центрального органу виконавчої влади з питань технічного регулювання. Технічні умови та зміни до них, які не пройшли державної реєстрації, вважаються недійсними.
Пропозиція зумовлена також ще тим, що вимоги про відповідність якості Товару ДСТУ 5028:2008 «Яйця курячі харчові ставлять у не рівні умови та призводять до дискримінації тих учасників, які виробляють товар (зокрема яйця курячі харчові) відповідно до власних (розроблених та затверджених у встановленому порядку) технічних умов, а не ДСТУ5028:2008.
Нормативне обґрунтування:
Згідно ч. 4 ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» - «Замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників».
Частина 5 ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі» вказує, що «Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та вимоги до предмета закупівлі не повинні містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників».
ДСТУ 5028:2008 «Яйця курячі харчові. Технічні умови» не є обов`язковим національним стандартом і може застосовуватись лише на добровільній основі.
Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону України «Про стандартизацію» - «Національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами».
Таким чином, виробники товарів мають право використовувати у своїй діяльності не лише ДСТУ, а і власні (розроблені та затверджені у встановленому порядку) технічні умови.
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
08.09.2022 10:02
Вирішення:
Шановний учаснику!
Замовник має право вимагати докази виконання стандарту незалежно від того, є той обов язковий згідно з приписами законодавства чи його застосовують добровільно. Таким чином замовник пересвідчується в якості запропонованої учасниками продукції. До того ж, замовник самостійно встановлює вимоги до учасника та предмета закупівлі, а також спосіб їх документального підтвердження, виходячи зі специфіки предмета закупівлі, керуючись принципами здійснення закупівель.
Вимога відповідності товару ДСТУ, що встановлена до предмету закупівлі жодним чином не обмежує коло учасників, адже це найпоширеніший спосіб підтвердження відповідності якості продукції, що є державним стандартом.
Разом з тим, з даною вимогою встановлені й іінші вимоги підтвердження якості та безпечності продукції, так як предмет закупівлі призначений для харчування пацієнтів установи/закладу охорони здоров я.
З огляду на викладене, вносити запропоновані зміни до оголошення не є доцільним.
Статус вимоги:
Відхилено
Вимога
Вирішена
Зміна Строку придатності товару
Номер:
ee6eb8adb7ed46bb9a0447ea3c37c477
Ідентифікатор запиту:
UA-2022-09-07-010260-a.b1
Назва:
Зміна Строку придатності товару
Вимога:
Просимо змінити: «Строк придатності товару повинен бути не менше 80% від загального терміну придатності»
Обгрунтування:
Відповідно до ДСТУ 5028 до столових відносять яйця, які зберігали за температури від 0 оС до 20 оС не більше ніж 25 діб, не враховуючи дня знесення.
90% від загального терміну придатності складає 22,5 дні (25 днів х 90%). Реалізація яєць після знесення потребує обробки, фасування, пакування та транспортування до покупця, що зазвичай складає більше ніж 2 дні.
На практиці склалася практика реалізації виробниками яєць з терміном придатності не менше 80% від загального строку придатності.
Пов'язані документи:
Документів не завантажено.
Дата подачі:
08.09.2022 09:53
Вирішення:
Шановний учаснику!
Замовником розглянуто вашу вимогу та прийнято рішення про її задоволення.
Зміни до оголошення буде внесено згідно Закону.
Статус вимоги:
Задоволено