• Відкриті торги
  • Безлотова
  • КЕП

ДК 021:2015: 15810000-9 Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби (хліб пшеничний, хліб житньо-пшеничний)

Торги не відбулися

392 150.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 1 960.75 UAH
Період оскарження: 22.01.2022 11:59 - 03.02.2022 00:00
Вимога
Відхилено

Вимога замовнику щодо сертифікації

Номер: 3c31b4333d43437d9e0bfd3bc93429b9
Ідентифікатор запиту: UA-2022-01-22-000135-b.a1
Назва: Вимога замовнику щодо сертифікації
Вимога:
Доброго дня, в п. 3 таблиці 2 Додатку №1 до Вашої тендерної документації, вказано, що учасник повинен надати, - Завірену копію сертифікату (або сканкопію з оригіналу) на відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) виданого акредитованим НААУ органом з сертифікації систем менеджменту, який має дійсний та діючий атестат акредитації та повноваження проводити сертифікацію згідно зі сферою акредитації діяльності, що є предметом закупівлі.*Учасник повинен бути сертифікований в наступних сферах сертифікації: виробництво хліба та хлібобулочних виробів, борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання, код ДКПП згідно ДК 016-2010:10.71 (Категорія харчового ланцюга: С - виробництво харчових продуктів, підкатегорія СІІ - переробка швидкопсувної продукції рослинного походження, СІІІ - переробка швидкопсувної продукції тваринного та рослинного походження (змішана продукція). Цілком очевидно, що дана вимога дискримінаційна, обмежує конкуренцію, протирічить вимогам ч. 4 ст. 5 ЗУ «Про публічні закупівлі», так як до торгів фактично одпускаються тільки виробники хлібобулочної продукції, що мають подібний документ, а суб’єкти господарювання, що займаються тільки торгівлею не можуть надати вказаній сертифікат. При цьому прошу врахувати що, Стандарти ISO 22000 охоплюють комплекс вимог та критеріїв з організації харчового ланцюга від контролю за якістю сировини, з якої виробляється продукція, матеріалу упаковки, а також доставки готової продукції кінцевим споживачам. Вимоги вказаного стандарту ISO 22000 та діючого законодавства не конкретизують необхідність щодо зазначення конкретизованого переліку КВЕД із визначенням видів господарської діяльності для суб’єктів господарювання. Крім цього відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT), може підтверджуватись іншими документами, сертифікація ISO не є обов’язковою на території України. Виходячи з викладеного вимагаймо виключити даний пункт з тендерної документації.
Пов'язані документи: Замовник
Вирішення: Шановний Учаснику! Тендерну документацію розроблено з дотриманням усіх вимог, установлених ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон). Частиною 3 статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством, та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до наказу ДП «УкрНДНЦ» від 31.10.2019 року № 340 міжнародний стандарт ISO 22000 «Системи управління безпечністю харчових продуктів» був прийнятий також у якості Національного стандарту України (ДСТУ ISO 22000), а також на виконання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» № 1602-VII від 20.09.2015 року, в тому числі, згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 року «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», у 2017 році закінчився перехідний період для впровадження в робочі процеси харчових підприємств базової системи харчової безпеки НАССР. Зокрема відповідно до пп. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» «Обов’язки операторів ринку» Оператори ринку зобов’язані: розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів. Пройти сертифікацію за стандартом ДСТУ ISO22000 може будь-яка організація, що працює у відповідності до стандартів ДСТУ ISO, а наявність зазначених сертифікатів є найбільш ефективний способом підтвердити виконання вимог ЗУ «Про безпечність та якість харчових продуктів» та підвищити безпеку своєї продукції до рівня міжнародних стандартів. Беручи до уваги те, що останнім часом якість харчових продуктів (хлібобулочних виробів) значно погіршилась, з метою відбору найбільш якісних продуктів харчування, з’явилась необхідність встановити вимогу щодо наявності у виробника впровадженої системи управління безпечністю харчових продуктів ISO 22000:2019. Зазначена вимога Замовника є в повній мірі правомірною вимогою щодо підтвердження відповідності учасника – міжнародним та національним стандартам якості у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі». Також варто зазначити, що Закон України «Про публічні закупівлі» не передбачає норм, які обмежують право замовника вимагати від учасника документального підтвердження відповідності та компетентності учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам щодо предмета закупівлі. Звертаємо увагу, що закупівля товару для харчування пацієнтів лікарні є вкрай відповідальною та соціально важливою закупівлею. Тому, вважаємо, що вищезазначена вимога жодним чином не є дискримінаційною, оскільки будь-який учасник може отримати вказані документи, у разі його відповідності встановленим вимогам щодо управління безпечністю харчових продуктів.
Статус вимоги: Відхилено