• Спрощена закупівля
  • Безлотова
  • КЕП
  • 1

Хліб пшеничний, хліб пшенично-житній

Категорія замовника згідно п. 3 ч. 4 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі». Місцезнаходження: 23000, Вінницька обл., м. Бар, вул. Каштанова, 34 В. ДК 021:2015 код 15810000-9 - Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби (Хліб пшеничний, хліб пшенично-житній)

Завершена

194 900.00 UAH з ПДВ
мін. крок: 0.5% або 974.50 UAH
Період оскарження: 21.01.2022 16:57 - 27.01.2022 17:02
Вимога
Залишено без розгляду

СКАРГА

Номер: 85726d752db64803963bb441a6895c51
Ідентифікатор запиту: UA-2022-01-21-003364-a.b1
Назва: СКАРГА
Вимога:
Відповідно до умов тендерної документації Замовником зокрема зазначено вимогу щодо надання свідоцтва про атестовану лабораторію виробника продукції (предмету закупівлі), виданого суб’єктом господарювання, який має право вчиняти такі дії (в підтвердження необхідно надати документ, який надає право цьому суб’єкту господарювання видавати такі свідоцтва). Вказана вимога є дискримінаційною та такою що порушує законні права та інтереси потенційних учасників. Адже учасники в межах чинного законодавства можуть проводити необхідні вимірювання/випробування продукції, яка є предметом закупівлі, із залученням сторонньої атестованої лабораторії, уклавши відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має право проводити такі вимірювання/випробування. Вказавши таку вимогу, Ви надаєте перевагу конкретно визначеному постачальнику/виробнику, чим порушуєте основні принципи закупівель встановлені статтею 5 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон), а саме: добросовісна конкуренція серед учасників, максимальна економія, ефективність та пропорційність, відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель, недискримінація учасників та рівне ставлення до них, об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі, запобігання корупційним діям і зловживанням. Вимагаємо привести тендерну документації до вимог встановлених ст. 22 Закону, зокрема п. 4 «Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників»
Пов'язані документи:

Документів не завантажено.

Вирішення: Вимогами чинного законодавства передбачено, що тендерна документація може містити інформацію, яку замовник вважає за необхідне включити до неї. Враховуючи специфіку (режим) роботи Замовника, продукція харчової промисловості, що вказана в тендерній пропозиції, має постачатися дрібними партіями кожного дня. Вимогами п.10.2 та 10.3 ДСТУ 7517:2014 «Хліб із пшеничного борошна», прийнятого наказом Держспоживстандарту України від 23.10.2014 №1257 визначено, що органолептичні показники, якість пакування і маркування, масу (нетто) хліба визначають у кожній партії продукції. Періодичність контролювання фізико-хімічних показників згідно з планом-графіком підприємства-виробника, який має гарантувати відповідність зазначених показників вимогам цього стандарту. Крім того, зазначеними вимогами дозволено контролювати фізико-хімічні показники за вимогою споживача. Подібні вимоги також містяться у ДСТУ 4583:2006 «Хліб із житнього та суміші житнього і пшеничного борошна», прийнятого наказом Держспоживстандарту України від 23.08.2006 №263. Згідно вимог ст. 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» партія - будь-яка визначена оператором ринку кількість харчового продукту з однаковою назвою та властивостями, який вироблений за визначений цим оператором період часу за однакових умов виробництва на одній і тій самій потужності. Враховуючи графік поставки хліба Замовнику, визначення відповідних показників щодо якості товару повинно відбуватись щоденно на кожну партію готової продукції. Одночасно наголошуємо, що наявність виробничо-технологічної лабораторії на підприємстві дає можливість контролювати якість та наявність обов’язкової супровідної документації сировини, що надходить на підприємство, умов її зберігання та підготовки до виробництва, цілодобове проведення оперативного контролю технологічного процесу виробництва, проведення всього комплексу аналізів напівфабрикатів (закваски, опари, тіста), щоденне визначення органолептичних (форму виробу, його колір, стан поверхні, стан м’якушки, характер пористості, еластичність, свіжість, смак, запах) та фізико-хімічних (вологість, кислотність, пористість виробу) показників якості готових хлібобулочних виробів, постійний контроль маси штучного виробу та умов зберігання готової продукції на підприємстві. Враховуючи викладене, Замовником прийнято рішення про включення до Тендерної документації вимоги щодо наявності атестованої лабораторії саме виробника продукції, яка дає можливість контролювати процес виробництва на всіх його стадіях (етапах). Підсумовуючи, тендерна документація підготовлена виключно в рамках чинного законодавства.
Статус вимоги: Не задоволено
Дата прийняття рішення про залишення скарги без розгляду: 24.01.2022 19:45